Програма реімбурсації «Доступні ліки — 2025»

Автор
головний редактор порталу «Медична справа»
З'ясуйте, що передбачатиме програма «Доступні ліки» в Україні у 2025 році, який буде повний перелік доступних ліків та як ЗОЗ долучитися до програми. Скачайте актуальні Реєстри лікарських засобів і медичних виробів, які підлягають реімбурсації

Організація обігу медичних виробів та лікарських засобів

Що таке реімбурсація і державна програма «Доступні ліки»

Програму реімбурсації лікарських засобів «Доступні ліки» почали впроваджувати в 2017 році, щоб запобігти неправильному та нераціональному застосуванню ліків, а також підвищити доступність якісних, ефективних та безпечних лікарських засобів.

Реімбурсація ліків — повне або часткове відшкодування суб’єктам господарювання, які здійснюють діяльність з роздрібної торгівлі лікарськими засобами, вартості лікарських засобів або медичних виробів, що були відпущені пацієнту на підставі рецепта, за рахунок коштів Державного бюджету України.

Реімбурсація ліків — це механізм відшкодування державою вартості лікарських засобів. Реімбурсація в Україні реалізована у формі програми «Доступні ліки».

«Доступні ліки» — урядова програма, що забезпечує повну або часткову оплату вартості деяких лікарських засобів з бюджетних коштів. Вона поширюється на лікування захворювань, які добре лікуються амбулаторно, проте часто призводять до інвалідності й смерті пацієнтів.

NB! За умовами програми безплатно чи з доплатою можна отримати лише монопрепарати — ліки, що містять одну діючу речовину.

Анжела Абанкіна провідний консультант системи «Експертус Медзаклад»
З’ясуймо, як саме відбуваються профілактичні медичні огляди дошкільнят, школярів та абітурієнтів

Доступні ліки — 2025: реєстри

Наказом від 04.09.2024 № 1537 МОЗ затвердило оновлені переліки ліків і медвиробів, які підлягають реімбурсації за програмою «Доступні ліки». Документ набрав чинності 30 вересня 2024 року. 

Реімбурсація-2025: препарати

До оновлених реєстрів «Доступних ліків» увійшли:

  • 472 лікарських засобів;
  • 63 препаратів інсуліну;
  • 9 комбінованих лікарських засобів;
  • 45 медвиробів (тест-смужки для вимірювання рівня глюкози в крові).

Якщо затверджені реєстри будуть діяти у 2025 році, список препаратів «Доступних ліків-2025» залишиться без змін.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді