Вступила в силу Мінаматська конвенція щодо ртуті

Конвенцію прийняли ще в 2013 році, проте саме 16 серпня 2017 вона набрала чинності. Чим обернеться це для медичної галузі?

Назва конвенції походить від японського міста Мінамата. В 1965 році майже 2 тисячі його жителів отруїлися ртуттю. Багато постраждалих невдовзі померли.

Конвенція обмежує застосування ртуті – сильного яду.

Для медичної галузі це обернеться скороченням обсягів виробництва окремих видів люмінісцентних ламп,  термометрів та інших медичних приладів. 

Окрім медицини обмеження торкнуться й гірничовидобувної галузі в сфері кустарного видобування золота, виготовленні цементу, роботи вугільних ТЕС. Згідно з поясненнями в ООН, ці види робіт призводять до значних викидів ртуті.  

Конвенцію підписали 128 країн, а ратифікували 74. 

Читайте в е-журналі «Довідник головної медичної сестри»:

Інструкція з охорони праці при роботі з ртутними приладами

Інструкція з охорони праці при роботі з ртутними приладами (далі — Інструкція) є інструкцією за видом робіт, що встановлює загальні вимоги безпеки медичних працівників під час роботи з ртутними приладами (термометрами, випромінювачами, люмінесцентними лампами, лампами для знезаражування приміщень тощо).

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

План перевірки пожежної безпеки закладів охорони здоров’я: зразок

Розберіться, які нормативні вимоги до пожежної безпеки медичних закладів. Хто відповідальний за пожежну безпеку в ЗОЗ. Адаптуйте наш план перевірки пожежної безпеки для свого закладу та проведіть у ньому внутрішню перевірку
4067

Інструктажі з охорони праці в медзакладі

Контролювати вчасність проведення інструктажів з охорони праці та перевіряти рівень знань працівників – обов'язок керівника медичного закладу. Хто проводить інструктажі з охорони праці, які види інструктажів і коли який проводити, дізнайтеся зі статті
29483

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді