Як розвиватиметься сільська медицина: законодавство

Підвищити якість надання медичної допомоги сільському населенню можна лише за умови активної співпраці між усіма рівнями влади, громадою та керівництвом і персоналом медзакладів. Читайте, в яких напрямах законодавство планує втілювати довгоочікувані зміни в сільскій медицині.

Сільський житель відчує позитивні зрушення в медичному обслуговуванні лише  коли до справи візьмуться одночасно усі ланки управління медичного закладу. При цьому особлива роль відводиться місцевим органам влади. Посильну допомогу мають надати громадські об’єднання. Наукову підтримку забезпечать науково-дослідні інститути та інші наукові установи.

При цьому важливо, щоб система надання державної підтримки була максимально прозорою та відкритою. Кожна територіальна громада повинна отримати рівний доступ до підтримки розвитку сільської медицини, яку гарантують загальнодержавні, регіональні та місцеві програми. Разом з тим і використання бюджетних коштів має бути прозорим.

Принципи розвитку сільської медициниЧитайте: "Клінічні протоколи: застосовуємо згідно з рекомендаціями МОЗ"

Напрями розвитку сільської медицини:

  • удосконалення мережі медичних закладів;
  • забезпечення сучасними технологіями;
  • покращення доступу сільських жителів до якісних ліків;
  • запровадження додаткових стимулів для медичних працівників.

Для реалізації положень Закону важлива співпраця між державою та приватними структурами і в питаннях надання медичної допомоги і фінансової взаємодії.

№ з/п

Напрям діяльності

Результат

1

Удосконалення мережі медичних закладів в сільській місцевості

Медичну допомогу будуть надавати державні,  комунальні медичні заклади, приватні особи-підприємці, які мають ліцензію на право займатись підприємницькою діяльністю з медичної практики.

Періодично в сільську місцевість будуть виїжджати лікарі інших спеціальностей для надання консультативної допомоги.

Безперешкодно можна буде отримати консультацію лікаря-спеціаліста іншого закладу охорони здоров’я (вторинної та третинної ланки надання медичної допомоги) з допомогою засобів телемедицини.

2

Забезпечення медичних закладів сучасними телекомунікаційними системами

Безперебійно функціонує система телемедицини (телемедичного консультування, телемедичного консиліуму, телеметрії та домашнього телеконсультування).

Медичні заклади мають забезпечуватися широкосмуговим доступом до мережі Інтернет та необхідним програмним забезпеченням.

Функціонує система електронних рецептів.

3

Реалізація загальнодержавних та місцевих програм.

В сільській місцевості працюють програми щодо покращення діагностики, лікування, реабілітації та профілактики захворювань населення. В першу чергу програми охоплюють дитячий контингент населення, людей похилого віку та вагітних жінок.

4

Запровадження додаткових стимулів для медичних працівників.

Для лікарів розроблені та функціонують мотиваційні програми. Відповідно до них надають службове житло, пільгові кредити на придбання чи будівництво житла, компенсують послуги мобільного зв’язку, житлово-комунальні послуги.

5

Забезпечення населення доступними лікарськими засобами.

Функціонує програма забезпечення населення ефективними та якісними лікарськими препаратами та виробами медичного призначення.

Принципи розвитку сільської медициниЧитайте: "Направлення на лікування за кордон: функції медзакладу"

Не останню роль в покращенні медичної допомоги сільському населенню відіграє ремонт доріг та забезпечення медичних закладів спеціалізованим санітарним транспортом (автомобільним, залізничним, водним, повітряним).

Крім того, має розпочатись широка просвітницька кампанія серед населення з питань здорового способу життя. До цієї пропаганди повинні долучитись і медичні працівники, і засоби масової інформації, і освітні заклади.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді