Хто керуватиме змінами у сільській медицині: управління

Покращення медичного обслуговування мешканців сіл можливе лише за участі усіх гілок влади, самих медзакладів і громадськості. Читайте, як таку взаємодію врегульовуватиме закон про сільську медицину.

Закон  № 2206 «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості» визначає основні питання, що стосуються налагодження якісної медичної допомоги в сільській місцевості, принципи управління цими закладами та гарантії безперебійного фінансування. В документі чітко передбачені обов’язки усіх структур, залучених до процесу покращення надання медичної допомоги у сільській місцевості. Крім того, покращення матеріально-технічної бази медичних закладів та запровадження додаткових стимулів для медичних працівників буде працювати на подолання дефіциту кадрів.

Хто керуватиме змінами у сільській медицині: управлінняЧитайте: "Уничтожение наркотических средств и психотропных веществ: правила" 

Роль Кабінету Міністрів України

Закон № 2206 окремою статтею визначив основні завдання, які має виконати Кабінет Міністрів для покращення медичної допомоги сільським жителям. Від діяльності цього органу залежить якість та швидкість розробки та впровадження державних цільових програм стосовно сільської медицини.

Враховуючи низький рівень забезпечення сільських лікувальних закладів медичним обладнанням, зрозуміло, що покращити таку допомогу неможливо без закупівлі сучасного діагностичного та лікувального обладнання. Звичайно, не всі потреби зможе покрити Державний бюджет України. Саме тому Кабінет Міністрів має створити належні правові та економічні засади, аби скерувати кошти благодійників, міжнародних організацій для вирішення матеріальних проблем сільських лікувальних закладів.

Іншим важливим питанням є кадрове забезпечення сільських медичних закладів. Мережа цих закладів не буде мати кадрового дефіциту й тоді, коли будуть створені привабливі умови для роботи, проживання, економічні стимули.

Хто керуватиме змінами у сільській медицині: управлінняЧитайте: "Спеціальний рецептурний бланк ф-3: облік, знищення, відповідальні" 

Роль органів управління системою охорони здоров’я

Саме органи управління системою охорони здоров’я, відповідно до Закону № 2206, має стати тим органом, який скоординує зусилля усіх сторін, причетних до реформування сільської медицини. На його плечі покладено обов’язок:

  • проводити моніторинг стану захворюваності населення;
  • вивчати якість медичної допомоги сільським жителям;
  • визначати напрями, які потребують першочергового втручання з боку органів влади;
  • контролювати стан виконання державних цільових програм та вивчати їх ефективність;
  • розробляти нормативи навантаження на медичних працівників.

Якісно налагоджений моніторинг за станом здоров’я населення дає змогу розробляти місцеві програми покращення медичної допомоги населенню.

Читайте: "Як заповнити журнали обліку наркотичних ЛЗ без помилок?" 

Роль місцевих органів влади

№ з/п

Основні заходи

Методи реалізації

1

Забезпечити наявність достатньої кількості медичних закладів

Планують розбудову медичних закладів залежно від географічних особливостей території.

Вивчають  необхідність в лікувальних закладах залежно від потреб населення, що проживає на певній території.

2

Забезпечити медичні заклади достатньою кількістю кваліфікованих медичних працівників

Аналізують потребу в медичних працівниках та формують замовлення на підготовку цих працівників в вищих та середніх медичних закладах на безкоштовній основі.

Надають можливість медичним працівникам проходити безкоштовні курси підвищення кваліфікації (за необхідності – за кордоном).

Оплачують навчання в інтернатурі.

Підшуковують можливість забезпечити медичних та фармацевтичних працівників безкоштовним житлом.

Забезпечують медичних та фармацевтичних працівників службовим транспортом.

Забезпечують медичних працівників додатковими стимулами – запроваджують програму  «мотиваційних пакетів». Вони можуть включати:

  • безкоштовні земельні ділянки під будівництво;
  • пільгові кредити для придбання чи будівництво житла;
  • оплата житлово-комунальних послуг;
  • компенсація витрат по ремонту та обслуговуванню автотранспорту;
  • компенсація витрат на послуги зв’язку.

3

Забезпечити належними умовами праці

Ремонт кабінетів лікувальних закладів.

Забезпечують оптимальні умови мікроклімату приміщень.

Укомплектувати медичні заклади сучасним медичним обладнанням.

Забезпечують медичні заклади стаціонарним та мобільним телефонним зв’язком.

Закуповують сучасну стаціонарну та мобільну комп’ютерну техніку та програмне забезпечення.

Забезпечують медичних працівників безкоштовною фаховою літературою

Забезпечують безперебійний Інтернет зв'язок.

Також позитивну роль у вирішенні кадрового питання  відіграє запровадження додаткових грошових виплат. Матеріальні стимули місцева влада може запровадити за проведення якісного профілактичного медичного огляду, виконання плану вакцинації.

Хто керуватиме змінами у сільській медицині: управлінняЧитайте: "Дайджест: Сімейний лікар та медсестра в умовах медреформи"  

Роль громадськості

Безумовно громадськість повинна бути залучена до обговорення проблем покращення якості сільської медицини. Не останню роль в цьому процесі відіграє те, що громадськість буде залучатись до обговорення медичних проблем в процесі їх вирішення, а саме:

  • покращення медичного обслуговування в сільських населених пунктах;
  • ініціатив, що стосуються мережі медичних закладів;
  • покращення умов перебування пацієнтів в медичних закладах;
  • забезпечення лікувальних закладів необхідним медичним обладнанням.

Все, що буде безпосередньо стосуватись медичних питань, громадськість зможе обговорити на засіданні громадських рад, під час проведення круглих столів, в ході громадських слухань. В кожному конкретному випадку саме громада зможе обирати зручну для себе форму обговорення. Висловлена в такий спосіб громадська думка місцевою владою має бути врахована під час прийняття рішень.

Разом з тим, жителі мають отримувати достовірну інформацію стосовно ситуації з медичним обслуговування на території, де вони мешкають. Місцева влада має доносити до жителів сільської місцевості об’єктивну інформацію стосовно побудови та функціонування медичних закладів, а також своїх прав та обов’язків.



зміст

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді