Реформа сільської медицини: чого чекати згідно з новим законопроектом

Реформу сільської медицини чекають уже дуже давно. Читайте, з чого запропоновано розпочати ці зміни згідно з законопроектом "Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості".

Сільське населення вже давно потребує доступного та якісного медичного обслуговування. Сільські медзаклади потерпають від нестачі лікарського кваліфікованого персоналу, сучасного медичного обладнання. Це пов’язують з нераціональним використанням місцевим самоврядуванням коштів, виділених на розвиток сільської медицини. Саме така ситуація стала передумовою для законопроекту Президента України "Про підвищення доступності та якості  медичного обслуговування у сільській місцевості".

Реформа сільської медицини: чого чекати згідно з новим законопроектомЧитайте: "Міжнародний день лікаря: святкуємо 2 жовтня!"

Проект закону окреслює правові та організаційні основи державної політики стосовно гарантії та забезпечення доступності та якості медичного обслуговування на рівні первинної медичної допомоги у сільській місцевості. Таку допомогу  надають фельдшерсько-акушерські/фельдшерські пункти, амбулаторії, медичні пункти, медичні кабінети, мобільні медичні кабінети, аптечні пункти.

Серед інструментів, передбачених розвитку сільської медицини, пропонується телемедицина.

Це комплекс дій, технологій та заходів, що застосовуються під час надання медичної допомоги з використанням засобів дистанційного зв'язку для обміну інформацією в електронній формі.

Згідно з законопроектом, надання телемедичних послуг провадитиметься шляхом телемедичного консультування, телемедичного консиліуму, телеметрії та домашнього телеконсультування (єдиноправильне тлумачення даних термінів вказане у законопроекті). Фактично це буде дистанційний відеозв’язок хворого з лікарями-спеціалістами, які зможуть проконсультувати його та консультуватися між собою через мережу Інтернет.

Реформа сільської медицини: чого чекати згідно з новим законопроектомЧитайте: "Дезинфекция и стерилизация инструментов в стоматологии — основные требования"

  

Планується створення належної інфраструктури, а саме забезпечення центрів первинної медичної (медико-санітарної) допомоги у селах:

  • широкосмуговим доступом до мережі Інтернет;
  • необхідним програмним забезпеченням;
  • комп'ютерним та іншим обладнанням.

Окрім того, будуть створені умови для застосування всіх можливих спеціальних санітарних транспортних засобів для надання медичної допомоги у сільській місцевості.

Проблему відсутності у селах кваліфікованих спеціалістів мають намір вирішити, створивши сприятливий мікроклімат:

  • забезпечити працівників житлом та службовим транспортом;
  • збільшити діапазон можливостей для отримання освіти та підвищення кваліфікації.

Реформа сільської медицини: чого чекати згідно з новим законопроектомЧитайте: "Кримінальна відповідальність медичних працівників"

Що стосується фінансової сторони даного законопроекту, зміни здійснюватимуть за рахунок коштів державного і місцевих бюджетів та інших джерел, не заборонених законодавством. Відповідно до пояснювальної записки до проекту, підписаної Павленком, за попередніми підрахунками реформа сільської медицини (підвищення доступності та якості) коштуватиме Україні 13 млрд грн. Ці кошти буде витрачено на:

  • побудову, реконструкцію та ремонт закладів охорони здоров'я у сільській місцевості;
  • укомплектування або доукомплектування закладів охорони здоров'я у сільській місцевості необхідним медичним обладнанням і стартовим набором ліків;
  • забезпечення медичних працівників службовим автомобілем, житлом;

Якщо законопроект буде повноцінно реалізований протягом найближчих 2-3 років, прогнозується територіальне наближення медицини до жителів сільської місцевості, максимізація доступності та осучаснення медичного обслуговування, зниження корупції та бюрократії. А це в свою чергу призведе до покращення стану здоров’я сільського населення та розвитку сільської медицини.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді