Дайджест: Сімейний лікар та медсестра в умовах медреформи

Дивіться підбірку статей про всі аспекти роботи сімейного лікаря і медсестри в перехідний період. Також перегляньте та скачайте бланки документації, яка знадобиться в роботі, та поради щодо проведення профілактичної роботи з пацієнтами.

Сімейний лікар — як працювати в нових умовах?

Віднині лікар первинної ланки починає працювати за новими правилами. Тепер його заробітна платня буде залежати від нього самого – рівня його знань, ставлення до професійних обов’язків, авторитету серед пацієнтів. Нова концепція співпраці між лікарем первинної ланки та пацієнтом передбачає, що один лікар зможе укласти договір максимум з двома тисячами пацієнтів. Саме таку кількість рекомендує МОЗ.

Декларація про вибір лікаря первинної медичної допомоги: бланк і правила заповнювання

Декларація про вибір лікаря первинної медичної допомоги є документом, що підтверджує вибір пацієнтом лікаря. Процес вибору лікаря вважається завершеним з моменту підписання декларації обома сторонами. На кожного пацієнта заповнюється окремий декларація. Вся необхідна інформація вноситься в неї тільки українською мовою (крім пунктів, в яких прописується електронна адреса). Декларацію заповнюють у двох примірниках. В разі, коли особа вирішила змінити лікаря, вона заповнює нову декларацію. Попередній документ в цьому разі вважається недійсним.

Міжнародна класифікація первинної медичної допомоги в практиці українських лікарів

Міністерство охорони здоров’я України на початку 2018 року ініціювало новий крок на шляху удосконалення вітчизняної медичної галузі априведення її до міжнародних стандартів. Так, рівняючись на взірцеві моделі охорони здоров'я, що повсякчас доводять свою ефективність, МОЗ підписало договір з Всесвітньою організацією сімейних лікарів (WONCA) про застосування за ліцензією та в офіційному перекладі їх Міжнародної класифікації первинної медичної допомоги ICPC-2-E

Реімбурсація в Україні: основні проблеми та процес впровадження

Одна зі значущих проблем галузі охорони здоров’я — недостатнє впровадження  системи медикаментозного забезпечення населення. Особливо це актуально для соціально незахищених громадян. Зростання рівня захворюваності впродовж останніх років потребує застосування поліпрагмазії  — одночасного застосування декількох лікарських засобів. Разом з тим, платоспроможність залишається низькою через обмеженість фінансових ресурсів держави. А якраз показником ефективного функціонування системи соціальної підтримки держави є гарантування доступності медичних препаратів.

Організовуємо консультаційну роботу сімейного лікаря       

Гігієнічне навчання населення щодо профілактики стоматологічних захворювань

Поширеність стоматологічних хвороб серед населення сьогодні стрімко зростає. І окрім вдосконалення системи надання стоматологічної допомоги, сімейний лікар повинен подбати про продуману та розлогу програму гігієнічного навчання. Дізнайтеся про основні аспекти провадження такої роботи.

Ботулізм: консультуємо пацієнтів

Просвітницька робота серед населення має надважливе значення для профілактики інфекційних та неінфекційних хвороб. Зважаючи на те, що випадки захворювання на ботулізм трапляються й досі, кожен медичний працівник повинен бути здатним повідомити відвідувачів медичного закладу про небезпеку. Розрізняють харчовий, раневий та дитячий ботулізм. Зазвичай трапляється харчовий ботулізм. Розглянемо симптоми кожної із форм захворювання.

Вакцинація дітей – розвіюємо страхи батьків

Під тиском засобів масової інформації та різноманітних чуток-страхалок частина батьків відмовляється від профілактичних щеплень своїм дітям. Чи така вже небезпечна вакцинація дітей? Як впливає вакцина на організм дитини? Медичний працівник повинен компетентно та докладно пояснити батькам хід проведення процедури, можливі ризики, а також обґрунтувати потребу проведення вакцинації.

Перший прикорм дитині: консультування у практиці сімейного лікаря

В обов’язки сімейного лікаря входить і консультування батьків щодо харчування дітей першого року життя. Які ж продукти варто включати в прикорм дитині, аби забезпечити її організм необхідними вітамінами і мінералами?



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді