Перший прикорм дитині: консультування у практиці сімейного лікаря

В обов’язки сімейного лікаря входить і консультування батьків щодо харчування дітей першого року життя. Які ж продукти варто включати в прикорм дитині, аби забезпечити її організм необхідними вітамінами і мінералами

Найліпшим видом харчування для дитини віком до шести місяців є виключно грудне молоко. А от із шести місяців постає потреба у розширенні раціону дитини, хоча молоко, звісно, залишається основним продуктом.

Першим продуктом прикорму для дитини шести місяців можуть бути каші, овочеве або фруктове пюре. Для початку їх слід давати дитині раз-двічі на день, поступово збільшуючи порції. Варто надавати перевагу крупам, які не містять глютену, — це гречка, рис, кукурудза.

Прикорм кашами

Для прикорму варто обирати каші з підвищеним вмістом заліза (наприклад, рисову або гречану). Починати потрібно з каші одного виду круп, а вже після того, як дитина отримувала каші з кожною крупою окремо, в раціон можна вводити змішані каші. Зазвичай починають з рисової каші, зважаючи на її низьку алергенність.

Каші можна розводити грудним молоком. Також їх можна готувати на молочній суміші, розведеному коров’ячому молоці або воді.

На початку прикорму потрібно давати кашу у малій кількості (1 чайна ложка) у кінці годування груддю, поступово збільшуючи порцію до 4 чайних ложок у вісім місяців та до 100-120 грамів на день у дванадцять місяців.

У кашу можна додавати овочі або фрукти, але тільки якщо дитина уже спробувала кожен із цих продуктів окремо.

Фахівці радять годувати немовля з ложки. Це прискорює розвиток моторної функції і сприяє ранньому початку мовлення.

М’ясо та інші залізовмісні продукти

Дітям шести-дев’яти місяців рекомендовано давати м’ясо, зокрема курятину, телятину, крільчатину, індюшатину, нежирну свинину. М'ясо потрібно дрібно перемолоти або розім’яти, поступово переходячи на шматкове.

Не рекомендовано давати дитині сосиски, ковбаси, копчені м’ясні продукти — вони містять велику кількість жирів і солі.

Із семи місяців дитині рекомендовано давати яєчний жовток, а із восьми-десяти місяців — рибу, які також є джерелами заліза. Не рекомендовано немовляті до року давати білок яйця, адже це алергенний продукт.

Овочі та фрукти

Рекомендовано, щоб із восьми місяців в раціоні дитини один раз на день були овочі та фрукти (для започаткування звички їх регулярного споживання у подальшому).

Кожен вид фруктів чи овочів слід давати окремо, лише потім їх можна змішувати. Для початку варто обирати не гострі на смак овочі (картопля, гарбуз, кабачки, капуста, патисони) або ж фрукти.

Овочеве чи фруктове пюре — це низькобілкова їжа, яку слід давати не більше двох тижнів. Потім до цих страв потрібно додавати високобілкові продукти (м’який сир, м’ясо).

Для засвоєння заліза хоча б один раз на день в раціоні дитини мають бути продукти із високим вмістом вітаміну С (овочі, фрукти, фруктові соки).

Пюре для прикорму

Для збалансованого харчування в раціон дитини включають пюре. На початку прикорму для приготування пюре використовують один інгредієнт (один вид м’яса, овочів або фруктів). Пюре з м’яса разом із кашами є оптимальним вибором на початку введення прикорму.

Лікарі наголошують, аби батьки уважно обирали продукти для приготування пюре. Так, не можна годувати немовлят менше шести місяців пюре зі шпинату, буряку, бобових, моркви та баклажанів, адже ці продукти можуть містити досить велику кількість нітратів.

Також не можна використовувати для пюре консервовані продукти, адже вони містять багато солі та цукру. Дитина у віці до шести місяців має вживати до 0,3 г солі на день, а у віці семи-дванадцяти місяців — не більше 0,9 г.

Соки

Необхідну для організму рідину дитина отримує з грудним молоком. Проте із шести місяців деякі діти можуть потребувати ще й води. Варто пам’ятати, що не можна давати дитині дистильовану, газовану та мінеральну воду.

Приблизно у шестимісячному віці дитині можна давати сік. Соки сприяють кращому засвоюванню заліза, оскільки містять вітамін С.

Організм немовляти краще переносить сік без сорбітолу (наприклад, сливовий) та має низьке співвідношення фруктози до глюкози (наприклад, із білого винограду). Тоді як яблучний і персиковий соки можуть переноситися погано.

Соки не потрібно розводити водою та додавати до них цукор. Денна кількість соку у раціоні дитини після шести місяців не має перевищувати 120-180 мілілітрів.

Варто пам’ятати, що надмірне споживання соків може призвести до негативних наслідків: надмірної або, навпаки, недостатньої ваги, діареї, газоутворення, карієсу.

Сік для немовлят обов’язково має бути пастеризованим, адже непастеризовані соки, включно із фрешами, можуть містити патогенні мікроорганізми.

Молочні продукти для прикорму

З шести місяців дитині рекомендовано давати м’який сир. Для приготування страв можна використовувати розведене коров’яче молоко.

Лікарі не рекомендують давати цільне нерозведене коров’яче або козяче молоко до дев’ятимісячного віку, а то й до одного року. Вигодовування дитини виключно козячим молоком може призвести до виникнення фолієводефіцитної анемії.

Раціон дитини має включати продукти, які задовольнятимуть добову потребу організму у вітамінах і мінералах. Сімейний лікар чи медсестра мають консультувати батьків щодо вибору продуктів харчування та вмісту у них необхідних вітамінів (мінералів).

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді