Як заповнити журнали обліку наркотичних ЛЗ без помилок?

Дотримання вимог щодо обліку наркотичнихзасобів, психотропних речовин і прекурсорів органи державного нагляду (контролю) перевіряють, зокрема, за записами у журналах (книгах) обліку. І помилки можуть додати клопотів відповідальній особі і відняти авторитету керівництва лікарні. Озбройтеся порадами, як вести журнали правильно та хто повинен це робити.

Як заповнити журнали обліку наркотичних ЛЗ без помилок?Читайте: 

Критерії оцінювання якості роботи фельдшера-лаборанта

Прекурсоры: перечень утвержденных в Украине

Хто заповнює журнали обліку лікарських засобів 

Форма

Хто заповнює

Форма № 129-6/о

Щодня заповнює особа, відповідальна за облік препаратів наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у відділеннях та кабінетах лікувально-профілактичного закладу.

Відповідальна особа (старша медична сестра відділення) під час отримання препаратів наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів із місця основного зберігання запасу заповнює графи 1-3. У разі видачі на пости відділення або у кабінети необхідно заповнювати графи 4-5.

Форма № 129-7/о

Щодня заповнює особа, відповідальна за облік препаратів наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів на постах відділень закладу охорони здоров’я (чергова медична сестра).

Форма № 129-9/о

Особа, відповідальна за облік наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів у закладі охорони здоров’я для виконання призначень лікаря в умовах створеного стаціонару вдома, безпосередньо під час отримання та видачі вказаних речовин.

Форма № 129-10/о

Заповнює безпосередньо при отриманні повернутих невикористаних залишків препаратів наркотичних засобів, психотропних речовин та/або прекурсорів та одразу після знищення таких засобів особа, відповідальна за їх облік у закладі охорони здоров’я.

Правильно заповнюємо журнали обліку наркотичних ЛЗЧитайте: "Дезінфекція термометрів у медзакладі" 

Які помилки в журналах обліку наркотичних лікарських засобів роблять найчастіше?

Вносити виправлення та недостовірні відомості до вказаних вище форм первинної облікової документації заборонено. Однак технічні помилки виправляють, засвідчуючи їх підписом керівника закладу охорони здоров’я.

Не робіть у журналах зайвих записів: не прописуйте кількість ампул або пігулок словами, одиницю виміру пишіть один раз, списуйте лише кількість використаних ампул або таблеток, а не дозу (у дитячих відділеннях).

Якщо лікарі закладу призначають наркотичні лікарські засоби на рецептурних бланках форми № 3, вести журнали за формами № 129-9/о та № 129-10/о не потрібно.

Строк зберігання усіх форм — 5 років.

Порожні ампули, блістери з-під використаних препаратів наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів не потребують додаткового кількісного обліку та окремої процедури знищення.

Правильно заповнюємо журнали обліку наркотичних ЛЗЧитайте: "Вимоги до бактеріологічних лабораторій медичного закладу"

Під час перевірки органами державного нагляду (контролю) до ведення журналів обліку найчастіше роблять такі зауваження:

  • ведення журналів не за встановленою формою (ігнорування журналу за формою № 5, затвердженою Постановою № 589);
  • ведення журналу за формою № 8 Наказу № 11 або № 129-8/о Наказу № 494 у так званих аптечних відділеннях;
  • журнал заповнюють не одразу після кожної дії: отримання, видачі тощо;
  • журнал заповнює особа, яка безпосередньо не здійснює певні дії — отримує, видає, використовує тощо, наприклад, старша медична сестра за постових;
  • відсутній облік прекурсорів (наприклад перманганату калію).


зміст

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді