Вимоги до бактеріологічних лабораторій медичного закладу

UA RU
Бактеріологічні лабораторії через специфіку своєї діяльності несуть певну загрозу для довкілля та населення. Тому важливо контролювати дотримання усіх вимог нормативних документів стосовно їх розміщення та облаштування.

Санітарними нормами стосуються облаштування та функціонування бактеріологічних лабораторій. Окремим пунктом санітарних норм передбачені вимоги до роботи з об'єктами, що містять культури збудників небезпечних захворювань. Зокрема зазначається необхідність попереднього знезараження зразків та культур перед видаленням їх з лабораторії. Щоб запобігти пожежам чи іншим аваріям, працівники лабораторій зобов'язані в кінці робочої зміни перевірити, чи вимкнені прилади, освітлення, газ та вода. Лабораторія в неробочий час має бути замкнена на замок та опечатана працівниками лабораторії, котрі мають на те відповідний дозвіл керівника установи.

Вимоги до бактеріологічних лабораторій медичного закладуЧитайте: "Декларация об отходах: бланк и правила заполнения"

Негативні чинники в лабораторіях мікробіологічного профілю

№ п/п

Фактори

Характеристика

1

Біологічні

Мікроорганізми (віруси, бактерії), гриби, гельмінти, найпростіші та продукти їх життєдіяльності.

Макроорганізми - люди, тварини та  продукти їх життєдіяльності.

2

Хімічні

Деззасоби, хімічні реактиви, які володіють канцерогенною, мутагенною, сенсибілізуючою дією.

3

Фізичні

Електричний струм.

Випромінювання приладів (ультрафіолетове, електромангнітне).

Відхилення температури в приміщенні від рекомендованої норми.

Відхилення вологості повітря в приміщенні від рекомендованої норми.

Пришвидшена чи сповільнена рухомість повітря.

Підвищений рівень шкідливих речовин в повітрі робочої зони.

Підвищений рівень шуму.

4

Механічні

Небезпека, яка виходить від механізмів, котрими оснащена лабораторія (механізми, які працюють під тиском, крихкі частини механізмів, обладнання з гострими краями).

5

Людські

Нервово-психічні чинники.

Фізичні чинники (підвищена тривалість робочого дня, надмірне завантаження персоналу).

Свідоме пошкодження механізмів людьми.

6

Пожежна небезпека

Можлива в результаті несправності електричних частин механізмів чи недбалості співробітників лабораторії.

В кожній бактеріологічній лабораторії укладають правила техніки безпеки, в яких враховано особливості діяльності лабораторії. Затверджує правила керівник підприємства, в складі якого функціонує лабораторія, за погодженням з головою профспілкової організації підприємства. З правилами ознайомлюють кожного працівника лабораторії під особистий підпис. Крім того, через певні проміжки часу персонал лабораторії проходить навчання з питань надання допомоги під час аварій чи нещасних випадків.

Вимоги до бактеріологічних лабораторій медичного закладуЧитайте: "Пенсії медпрацівників у 2018: умови перерахунку, підвищення та нарахування"

  

Загальні вимоги до приміщень лабораторій

В нормативних документах, в яких викладають основні вимоги до приміщень лабораторій, законодавець врахував всі існуючі негативні чинники. Основні вимоги до проектування та облаштування лабораторії викладені в СН 535- 81, СанПіН 5179-90 з певними особливостями, залежно від типу підприємств, в складі яких функціонує лабораторія.

Вимоги

Дозволяється

Забороняється

Розташування лабораторії

Має розташовуватись в окремій будівлі. Як виняток можна виділити під лабораторію ізольовану частину будинку.

В жодному разі не можна розташовувати лабораторію в цокольному поверсі та в житлових будинках.

Лабораторії промислових виробництв, які працюють з БПА ІІІ чи IV груп організовують в окремих будівлях чи відокремлених частинах будівель з окремим входом.

В приміщенні лабораторії не можна відводити кімнати для розміщення в них інших організацій чи підрозділів виробництва.

 Вхід в лабораторію

Лабораторії повинні мати 2 входи. Одним входом користується персонал лабораторії, через інший вхід доставляють матеріал на дослідження. Нормативними документами дозволяється передавати матеріал до лабораторії через вікно.

Об'єднувати вхід для персоналу з входом, яким в лабораторію доставляють матеріал для дослідження.

Один вхід дозволяється мати лише в лабораторіях виробництв та в дослідних установах, в яких проводять експерименти з БПА ІІІ чи IV.

 Двері

Двері оснащують кодовим замком. На вхідних дверях розташовують табличку з міжнародним знаком "Біологічна небезпека" та графіком роботи лабораторії.

Виготовляти двері з вогненетривкого матеріалу, забороненого для використання МОЗ України.

Міжкімнатні двері мають виготовлятись з гладкого матеріалу. В рельєфі дверей не повинно бути жодних виступів. Зачинятись двері повинні герметично.

 Вікна

Вікна лабораторій, розташованих на цокольному чи першому поверсі повинні бути оснащені металевими гратами. Грати мають складатись з двох частин та відчинятись в разі потреби (при виникненні пожежі персонал повинен мати можливість покинути приміщення безперешкодно). Вікна боксів мають бути щільно зачиненими.

Монтувати грати, які порушуватимуть протипожежні норми, а саме – перешкоджатимуть персоналу швидко вийти з приміщення в разі пожежі.

Вікна мають прикриватись світлозахисними плівками чи металевими жалюзі, що унеможливить потрапляння прямого сонячного світла на робочі поверхні столів.

Експлуатація вікон, орієнтованих на південь без світлозахисних пристроїв.

Стіни, стеля, підлога

Поверхню стін покривають водостійкими матеріалами (олійною фарбою світлих тонів, глазурованою керамічною плиткою), що дозволить легко обробляти стіни відповідно до санітарних норм.

Заборонено покривати стіни матеріалами, забороненими до використання МОЗ України.

Підлогу покривають вологостійкими та стійкими до дії деззасобів матеріалами. Особлива вимога - підлога не повинна бути слизькою. Шви між краями лінолеуму мають бути пропаяними.

Використовувати матеріали (наприклад, лінолеум) з пошкодженою поверхнею та не герметичними швами.

Стелі можуть бути підвісними, проте вони повинні бути вологостійкими та легко оброблятись та піддаватись дезінфекції.

Обшивати стелі матеріалами, забороненими до використання МОЗ України.

Освітлення

Усі приміщення повинні мати природне  і штучне освітлення. Вимоги до освітлення викладені  в вимогах СНиП П.4-79 та ДСН 3.3.6.042-99. Лише для окремих приміщень (наприклад, для боксів, в яких проводять дослідження на стерильність), дозволено мати лише штучне освітлення.

Обладнувати приміщення світильниками відкритого типу, які не доступні вологій обробці.

Водопостачання

В приміщенні лабораторії має функціонувати водогін з гарячою та холодною водою.

Використовувати  несправні раковини, іржавими кранами.

Біля виходу в усіх лабораторних кімнатах розташовують умивальники, до яких підведена холодна та гаряча вода. Тут же розташовують дозатори з миючими засобами та деззасобами, електросушарки та тримачі з одноразовими рушниками. Крани мають легко відкриватись рухом ліктя.

Розташовувати раковини біля стін, не покритих водостійкими матеріалами.

Опалення

Приміщення лабораторії має опалюватись централізовано.

Встановлювати батареї з пошкодженою поверхнею та опалювальні пристрої такої конструкції, яка не дозволяє якісно обробляти їх поверхню.

Дозволено укомплектовувати лабораторію кондиціонерами.

Вмикати кондиціонери в момент, коли персонал працює з біологічним матеріалом.

Вентиляції

Повинна бути обладнаною припливно-витяжною вентиляцією.

Експлуатувати вентиляцію без фільтрів тонкого очищення повітря, що виходить з приміщень "заразної" зони.

Вимоги до бактеріологічних лабораторій медичного закладуЧитайте: "Декларация о выборе врача первичной медицинской помощи"

За визначенням ВООЗ є  чотири групи патогенних мікроорганізмів, які залежать від ступеня патогенності. Найнебезпечніші віднесені до ІІІ чи IV груп.

ІІІ група (високий індивідуальний та низький загальний ризик) - віднесені патогенні агенти, які викликають важкі захворювання у однієї людини та тварин, проте не поширюється від одного хворого до іншого.

IVгрупа (високий індивідуальний та загальний ризик) - патогенні агенти викликають, як правило, важкі захворювання у людини та тварини та легко поширюються від одного хворого до іншого. Від збудників хвороб, віднесених до цієї групи, не існує ефективного лікування та не розроблені ефективні заходи профілактики.

Внутрішнє планування приміщень лабораторії

Особливі вимоги нормативні документи висувають також стосовно внутрішнього планування бактеріологічної лабораторії. В першу чергу внутрішній простір лабораторії ділять на "чисту" та "заразну" зони. Так звана "чиста" зона розташовується з боку входу для персоналу. Тут виокремлюють кімнати для персоналу лабораторії (гардеробна, приміщення для прийому їжі), адміністративного персоналу, душову, туалет, кладові. В цій зоні облаштовують також приміщення, в яких зберігають поживні середовища та проводять їх підготовку та розлив.

Вимоги до бактеріологічних лабораторій медичного закладуЧитайте: "Лечебное питание: организация в ЛПУ"

В "заразній" зоні персонал виконує всі маніпуляції з біоматеріалом — забір та реєстрація проб, посів біоматеріалу та дослідження проб. З огляду на це і виокремлюють приміщення:

  • бокси для проведення бакдосліджень;
  • приміщення для посіву матеріалу;
  • робочі бокси для проведення досліджень;
  • приміщення для знезараження матеріалу.

Дуже важливо розташовувати робочі зони бактеріологічної лабораторії відповідно до ходу виробничого процесу. Тому найближче біля входу в лабораторію розташовують приміщення реєстратури та кімнату для прийому біоматеріалу. Якщо в одному приміщенні розташовано одночасно декілька лабораторій, окремі приміщення можуть бути спільними — кімнати для персоналу, для прийому їжі, приміщення для підготовки поживних середовищ.

Зважаючи на специфіку роботи, досить важливо, щоб приміщення бактеріологічної лабораторії співробітники не захаращували речами, які не повинні в ній знаходитись відповідно до технологічного процесу. В "заразній" зоні категорично не рекомендується зберігати особисті речі персоналу, засоби індивідуальної гігієни, харчі. Крім того, виходячи з правил техніки безпеки, варто тримати коридори вільними та дотримуватись рекомендованої ширини проходів між рядами обладнання не менше 1,5 метрів. 



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді