Дезінфекція термометрів у медзакладі

UA RU
Про дезінфекцію термометрів навіть в інструкціях із санепідрежиму сказано мало. Розглянемо, які методи та деззасоби використати, щоб дезінфікувати термометри різних видів

Під час вимірювання температури термометри торкаються шкіри хворого. Тому після використання їх потрібно обробляти із застосуванням дезінфекційних засобів, щоб запобігти поширенню інфекційного захворювання.

5 документів, що допоможуть дотримати вимог санепідрежиму

У відділенні має бути така кількість термометрів, що відповідає кількості хворих. У приймальному відділенні кількість термометрів має відповідати кількості хворих, які надходять на лікування.

Необхідну кількість медичних термометрів та ємкостей для їх дезінфекції, що мають зберігатися в структурних підрозділах лікарні, вказано в табелях оснащення, затверджених наказом МОЗ «Про затвердження табелів оснащення медичною технікою та виробами медичного призначення структурних підрозділів лікарні планового лікування» від 31.10.2011 № 734.

Методи дезінфекції термометрів

Як дезінфікувати термометри? Одним із таких методів:

  • занурення
  • протирання
  • зрошення

Зберігання медичних термометрів. Ртутні та електронні термометри зберігають у чистій сухій скляній ємкості з написом «Чисті термометри», ртутним резервуаром чи металевим наконечником донизу. На дно ємкості кладуть шар вати, щоб запобігти пошкодженням термометра.

▼▼▼ Скачайте зразок у журналі «Довідник головної медичної сестри»

Алгоритм дезінфекції термометрів

Алгоритм дій медпрацівників під час дезінфекції термометрів методом занурення

Скачати

✅✅✅ Як проводити заключну дезінфекцію в ЗОЗ. Відео

Обробка термометрів методами протирання і зрошення

У деяких випадках, зокрема й ургентних, термометри знезаражують за допомогою таких методів:

Метод

Засіб

Протирання

ватний тампон або серветка, змочена у дезінфекційному розчині

Зрошення

розпилювач

Під час використання вказаних методів, дотримуйте експозиції. При цьому потрібно слідкувати, щоб уся поверхня термометра протягом експозиції була зволожена дезінфекційним засобом. Серветку для протирання використовують, доки вона волога.

В ургентних випадках для знезараження методом протирання або зрошення можна використовувати дезінфекційні засоби, які не потрібно змивати. Про це має бути зазначено у методичних вказівках (регламенті) використання дезінфекційного засобу.

Електронні медичні термометри протирають дезінфекційним розчином. Такий засіб добирають залежно від матеріалу, з якого виготовлений термометр. Зазвичай електронні термометри мають пластмасовий корпус із металевим наконечником, у якому міститься термоелемент.

Метод дезінфекції, концентрація робочого розчину і час експозиції знезараження залежить від виду дезінфекційного засобу. Його визначають згідно з методичними вказівками (регламентом) використання вибраного дезінфекційного засобу відповідно до виду інфекційного захворювання. Приклади режимів застосування дезінфекційних засобів наведено далі.

Коли та як запрацює нова система БПР для медсестер

Розчини для дезінфекції термометрів

Аби ефективно знезаразити медичні термометри, обирайте дезінфекційний засіб, методичні вказівки (регламент) до якого передбачають його використання для знезараження термометрів. У цих вказівках має бути чітко визначено критерії щодо застосування цього дезінфекційного засобу відповідно до виду інфекційного захворювання. Це свідчить про те, що дезінфекційний засіб пройшов випробування для таких умов.

Медичні термометри зберігають у чистій сухій скляній ємкості з написом «Чисті термометри», ртутним резервуаром чи металевим наконечником донизу. На дно ємкості кладуть шар вати, щоб запобігти пошкодженням термометра.

Режим застосування розчину «Жавель-Клейд»

Інфекційне захворювання

Концентрація робочого розчину (за активним хлором), %

Експозиція, хв

Метод дезінфекції

Кишкові та крапельні інфекції бактеріальної етіології (крім туберкульозу), крапельні, кишкові та з парентеральним механізмом передачі збудника інфекції вірусної етіології

0,015

60

занурення, протирання, або зрошення

0,030

30

Туберкульоз, чума, холера, туляремія, легіонельоз

0,060

60

0,100

30

Сибірська виразка

5,000

180

занурення

Скачати

Режим застосування розчину «Бланідаз», марка А

Інфекційне захворювання

Концентрація робочого розчину (за активним хлором), %

Експозиція, хв

Метод дезінфекції

Кишкові інфекції бактеріальної етіології

0,1

60

занурення або протирання з подальшим дотриманням експозиції

0,2

30

Крапельні інфекції бактеріальної етіології (крім туберкульозу)

0,2

60

Вірусні інфекції

0,2

60

0,5

45

Туберкульоз

1,0

120

2,0

60

Скачати

Режим застосування розчину «Лізоформін 3000»

Інфекційне захворювання

Концентрація робочого розчину (за активним хлором), %

Експозиція, хв

Метод дезінфекції

Кишкові, крапельні та з парентеральним механізмом передачі збудника інфекції бактеріальної та вірусної етіології (зокрема й туберкульоз, гепатит, ВІЛ-інфекція)

0,25

60

занурення, протирання або зрошення

0,50

30

1,00

15

Скачати



зміст

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді