Переоформлення ліцензії на медичну практику за новими умовами

Дізнайтеся про зміни у процедурі переоформлення ліцензії на медичну практику за новими Ліцензійними умовами, що діють з квітня цього року

На сьогодні питання переоформлення ліцензії на медичну практику врегульовано постановою КМУ «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики» від 02.03.2016 № 285 (далі — Ліцензійні умови) та Законом України «Про ліцензування видів господарської діяльності» від 02.03.2015 № 222-VIII (далі — Закон про ліцензування).

Віповідно до законодавства переоформлювати ліцензію потрібно у разі зміни найменування юридичної особи (якщо така зміна не пов’язана з реорганізацією юрособи) або зміни прізвища, імені, по батькові фізичної особи — підприємця.

Переоформлення ліцензії на медичну практику за новими умовамиЧитайте: "Диспансеризація: організація заходів, відповідальність та порядок проведення"

Для того, щоб переоформити ліцензію, ліцензіат (медичний заклад) має подати протягом місяця до органу ліцензування (МОЗ) заяву та документи на підтвердження наявності підстав для переоформлення ліцензії на медичну практику (їх копії чи фотокопії, засвідчені ліцензіатом). Такими документами є, зокрема, рішення засновника, протокол загальних зборів тощо.

Оригінал ліцензії, виданої на паперовому носії, також потрібно додати до заяви про переоформлення ліцензії. Якщо ліцензія не переоформлена протягом одного місяця, вона вважається недійсною і анулюється.

Зауважимо, що процедура переоформлення ліцензії на медичну практику є безплатною.

Право ліцензіата, що є фізичною особою — підприємцем, на здійснення певної господарської діяльності може переходити до іншої фізичної особи — спадкоємця. У такому разі ліцензію ліцензіата потрібно переоформити у МОЗ України протягом місяця. Спадкоємець має відповідати вимогам відповідних ліцензійних умов. У цьому разі до пакету основних документів також потрібно додати правильно завірені документи, що підтверджують статус спадкоємця.

Переоформлення ліцензії на медичну практику за новими умовамиЧитайте: "Медична етика: складні ситуації та поради на щодень"

Медичним закладам потрібно пам'ятати, що про всі зміни даних в документах, що додавалися до заяви про отримання ліцензії на медичну практику, треба повідомляти орган ліцензування у визначений ліцензійними умовами строк, але не пізніше одного місяця з дня настання таких змін (стаття 15 Закону про ліцензування).

Якщо перелік документів, що додаються до заяви на отримання ліцензії, доповнюється новими документами або змінюється форма відомостей, які складаються здобувачем ліцензії, то ліцензіат має подати до органу ліцензування документи, якими доповнено перелік, або відомості за новою формою протягом строку, встановленого нормативно-правовим актом, яким затверджено відповідні зміни.

Переоформлення ліцензії на медичну практику за новими умовамиЧитайте: "Стоматологічна допомога: як оцінювати та покращувати якість?"

Зазначимо, у нових Ліцензійних умовах форма відомостей зазнала змін, проте не зазначено строку, протягом якого необхідно подати такі відомості. Закон же обумовлює строк не пізніше ніж один місяць — у тому разі, якщо відбулися зміни даних, які мають місце у діючого ліцензіата з моменту оформлення ліцензії і надалі (зокрема, щодо обладнання, персоналу, лікарських спеціальностей тощо).

Отже, якщо у ліцензіата не відбулося змін даних, будь-яких відомостей подавати не потрібно.

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді