Чи повинні жінки-медики оновити дані та стати на військовий облік в ТЦК та СП

10555
Автор
провідний консультант системи «Експертус Медзаклад»

Запитання

Чи повинні жінки-медики, які ще НЕ перебували на військовому обліку, звернутися до ТЦК та СП та отримати військово-обліковий документ?

Відповідь

Так. Про це зазначає абзац 6 ч. 3 ст. 22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.1993№ 3543-XII в редакції від 11.04.2024 № 3633-IX (далі Закон № 3543). Зміни набули чинності з 18.05.2024. З’ясуємо, коли і як це зробити працівникам, яких заходів вжити роботодавцю.

Юридичний супровід роботи медзакладу: прораховуємо ризики

Пригадаємо основні вимоги законодавства

Згідно з частиною 11 ст. 1 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» від 25.03.1992 № 2232-XII взяттю на військовий облік підлягають:

  • жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність,
  • жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, крім зазначених в абзаці першому цієї частини, беруться на військовий облік військовозобов’язаних за їхнім бажанням.

Визначати спеціальності роботодавець має відповідно до наказу Міноборони від 11.10.2021 № 313, яким затверджені два переліки:

  • Перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних
  • Перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями

До переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних, включені медичні спеціальності:

  • фізична терапія, ерготерапія, медична та психологічна реабілітація, громадське здоров’я, фізична реабілітація, промислова фармація, санітарія і експертиза
  • стоматологія, медицина, медсестринство, фармація, технології медичної діагностики та лікування
  • біомедична інженерія, біотехнології та біоінженерія
  • професіонали в галузі наук про життя та медичних наук, професіонали в галузі медицини (крім медичних сестер), професіонали в галузі лікувальної справи, професіонали в галузі стоматології, наукові співробітники (стоматологія), стоматологи, професіонали в галузі фармації, провізори, професіонали в галузі медико-профілактичної справи, наукові співробітники в галузі медико-профілактичної справи, інші професіонали в галузі медицини (крім сестринської справи та акушерства), допоміжний персонал у галузі сучасної медицини, фізіотерапії, фармації (крім медичних сестер), медичні асистенти, дантисти-асистенти, фізіотерапевти та масажисти, фармацевти, інші асистенти професіоналів в галузі сучасної медицини (крім медичних сестер)
  • професіонали в галузі патології, токсикології, фармакології, фізіології та епідеміології, патологи, токсикологи, фармакологи, фізіологи та епідеміологи, наукові співробітники (лікувальна справа), лікарі, фахівці в галузі медико-профілактичної справи, професійні медичні сестри та акушерки, професіонали в галузі сестринської справи та акушерства, медичні сестри та акушерки, гігієністи, окулісти та оптики, медичні сестри та акушерки, що асистують професіоналам, помічники професіоналів-акушерів
  • оператори медичного устаткування, робітники, що обслуговують устаткування з виробництва фармацевтичних продуктів та косметичних засобів, керівники підрозділів в охороні здоров’я

Увага! КМУ постановою від 16.05.2024 № 563 виключив з Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою КМУ від 30.12.2022 № 1487 (далі — Порядок № 1487) норму, яка дозволяла жінкам, що здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю та не перебували на військовому обліку у відповідних районних (міських) ТЦК та СП до затвердження Порядку № 1487 працевлаштовуватися як невійськовозобов'язаним до кінця 2026 року. 

Тож, від 18.05.2024 всі жінки-медики, які ще не перебували на військовому обліку, мають звернутися до ТЦК та СП та отримати військово-обліковий документ.

Керівників державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій зобов’язали повідомляти відповідним районним (міським) ТЦК та СП про  працюючих жінок з медичною або фармацевтичною спеціальністю, які не перебувають на військовому обліку (п. 51 Порядку № 1487).

На військовий облік жінок ставить ТЦК та СП за місцем реєстрації особи. Тож визначайте ТЦК та СП, до якого потрібно надіслати повідомлення, саме за цим критерієм.

Непрацевлаштовані медики-жінки та фармацевтки мають самостійно прибути до ТЦК та стати на облік.

Оновлення даних в ТЦК та СП

Закон № 3543 передбачає, що інші військовозобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності указом Президента України про оголошення мобілізації, затвердженим ВРУ, в тому числі і медичні працівники жіночої статі, які вже перебувають на військовому обліку, мають уточнити свої облікові дані.

Увага! Уточніть дані в період із 18.05.2024 по 17.07.2024.

Уточнити дані можна:

  • через центри надання адміністративних послуг (ЦНАП), 
  • електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста,
  • у ТЦК та СП за місцем свого перебування або знаходження.

Це мають зробити всі військовозобов’язані, навіть ті, хто має відстрочку від мобілізації.

Для оновлення даних у ТЦК та СП або ЦНАП військовозобов’язані громадяни повинні мати при собі такі документи:

  • паспорт громадянина України;
  • ідентифікаційний код;
  • військовий квиток або тимчасове посвідчення;
  • медичні документи;
  • документи про освіту.

Якщо особа має право на відстрочку від мобілізації, то при собі необхідно мати документи, які підтверджують цей факт.

Зокрема, це документи, що підтверджують склад сім’ї, наявність дітей або опіку над особами з інвалідністю.

Радимо мати медичні документи у паперовому вигляді. Хоча військово-лікарська комісія має доступ до системи Helsi, а лікарі мають дані про стан здоров’я військовозобов’язаних осіб, але якщо у вііськовозобовязаного є довідки, які не занесені до бази, то необхідно взяти їх з собою.

При наявності інвалідності потрібно мати довідку МСЕК.

Дар'я Михайлова головний редактор журналу «Управління закладом охорони здоров’я»
У новому році перегляньте розмір зарплат працівників, надавайте відпустки і проводьте медичні огляди за новими правилами. Очікуйте змін у системі безперервного професійного розвитку та формуванні госпітальних округів

Як оновити дані онлайн

Оновити дані можна онлайн через застосунок «Резерв+».

Щоб оновити дані необхідно буде виконати декілька простих кроків:

  • завантажити мобільний додаток «Резерв+» з App Store або Google Play Market;
  • пройти авторизацію в застосунку через BankID;
  • заповнити всі необхідні дані.

Під час оновлення треба звернути увагу на:

  • фактичну адресу проживання;
  • номери дійсних засобів зв’язку (номер мобільного телефону);
  • адресу електронної пошти (за наявності).

За уточнення облікових даних несуть відповідальність лише військовозобов'язані працівники, роботодавець не має права за це звільняти. Законодавство не зобов’язує роботодавця контролювати, чи уточнив дані працівник, персональний військовий облік якого ведуть на підприємстві.

Уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані — особистий обов’язок громадян України, які перебувають на військовому обліку (пп. 1 п. 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону № 3633).

Безперервний професійний розвиток медичних сестер у 2024 році

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Гемофілія: симптоми, класифікація, лікування

Клінічні прояви, класифікація, діагностика та лікування: до Всесвітнього дня гемофілії 17 квітня читайте та скачуйте протокол медичної допомоги при цьому захворюванні
5343