МОЗ пояснило, як біженцям і переселенцям отримати дані про щеплення

МОЗ та ЦГЗ розробили рекомендації щодо того, як отримати дані про проведену вакцинацію внутрішньо переміщеними особами (ВПО) та особами, які виїхали за кордон через початок повномасштабної війни росії проти України

Що потрібно знати про рутинні щеплення в умовах війни

Статус щеплень підтверджують записи в первинній обліковій документації:

  • «Історія розвитку дитини» (форма № 112/о)
  • «Карта профілактичних щеплень» (форма № 063/о)
  • «Медична карта амбулаторного хворого» (форма № 025/о);
  • Електронна система охорони здоров’я (ЕСОЗ)
  • Міжнародне свідоцтво про вакцинацію
  • Довідка про проведені щеплення
  • Інші медичні документи, що містять відомості про проведені щеплення

Як вести документацію в умовах воєнного стану

Як підтвердити дані, якщо особа є ВПО в Україні

Якщо людина перемістилася всередині країни і не має документів, що підтверджують її вакцинацію або вакцинацію дитини, потрібно зв’язатися з лікарем, із яким укладена декларація, або з відповідальним представником медичного закладу, де працює лікар, із запитом щодо отримання довідки про проведені щеплення або для внесення медичних записів до ЕСОЗ (за наявності технічної можливості та/або фізичної доступності).

Відтак лікар чи медзаклад:

  • вносять дані про вакцинацію до ЕСОЗ на підставі записів у паперовій первинно-обліковій медичній документації — якщо мають технічну можливість
  • формують довідку про проведені щеплення із використанням відомостей «Карти профілактичних щеплень» (форма № 063/о), яка зберігається у лікаря чи в закладі, та відомостей, що вже внесені в ЕСОЗ — якщо не мають можливості внести дані до ЕСОЗ

Довідку формують або в електронній формі з накладанням електронного цифрового підпису або в паперовій формі з засвідченням підписом медпрацівника, який її оформив, та печаткою медзакладу. Готовий документ передають отримувачу.

NB! Щоб полегшити розуміння даних медпрацівниками, назви антигенів, проти яких проведені щеплення, вносять у довідку про проведені щеплення відповідно до назв кодів вакцин (наприклад, вакцина від кору, паротиту і краснухи (КПК) має позначку MMR, а проти гепатиту В – HepB).

Якщо людина документально не підтверджує проведені щеплення, вважається, що вона їх не робила. Тож курс імунізації потрібно починати спочатку.

✅✅✅ Календар профілактичних щеплень в Україні

Як підтвердити вакцинальний статус, якщо особа виїхала за межі країни

Якщо у дорослого чи дитини немає документів, які підтверджують вакцинацію, потрібно:

  • зв’язатися з лікарем, із яким укладена декларація, або з відповідальним представником медичного закладу, де працює лікар
  • запитати про отримання довідки про проведені щеплення

Довідку про проведені щеплення оформлює медпрацівник закладу. Її заповнюють на основі відомостей «Карти профілактичних щеплень» (форма № 063/о), яка зберігається у закладі, та даних, внесених до ЕСОЗ.

Довідка формується в одному з варіантів:

  • в електронній формі з накладанням електронного цифрового підпису
  • в паперовій формі з засвідченням підписом медпрацівника, який її сформував, та печаткою медзакладу

Відтак її передають отримувачу.

NB! Щоб полегшити розуміння даних медпрацівниками, назви антигенів, проти яких проведені щеплення, вносять у довідку про проведені щеплення відповідно до назв кодів вакцин (наприклад, вакцина від кору, паротиту і краснухи (КПК) має позначку MMR, а проти гепатиту В – HepB).

Якщо людина документально не підтверджує проведені щеплення, вважається, що вона їх не робила. Тож курс імунізації потрібно починати спочатку. При цьому щеплення необхідно проводити відповідно до Національного календаря щеплень країни перебування.

Раніше МОЗ нагадало про важливість отримання рутинних щеплень під час війни.

За матеріалами сайту МОЗ

Друзі, у цей тяжкий воєнний час ми хочемо бути для вас корисними, тому продовжуємо працювати! Редакції й далі наповнюють для вас експертно-правову систему «Експертус Медзаклад» і випускають електронні журнали «Управління закладом охорони здоров’я» та «Довідник головної медичної сестри».

Наші менеджери також на зв’язку та готові допомогти — звертайтеся! Підтримаймо економіку країни!

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Електронне направлення: як виписувати

Паперовий документообіг залишився в минулому. Як лікарю первинки направити пацієнта до вузького спеціаліста? Як виписати направлення в стаціонар або на додаткові обстеження? Про це і не тільки — у статті
146097

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді