Надання медичної допомоги громадянам похилого віку: Уряд розробив порядок

UA RU
Сучасний рівень надання медичної і соціальної допомоги населенню літнього віку в Україні не відповідає його реальним потребам і має високу соціально-демографічну вартість. Покращити якість надання меддопомоги громадянам похилого віку має нова постанова КМУ. Про це йдеться у пояснювальній записці до проєкту документа

 

КМУ розробив Порядок організації надання меддопомоги громадянам похилого віку

На громадське обговорення КМУ запропонував проєкт постанови «Про затвердження Порядку організації надання медичної допомоги громадянам похилого віку за місцем їх проживання/перебування». Він має набрати чинності з 1 січня 2022 року.

Як МОЗ змінює систему профілактики внутрішньолікарняних хвороб

За даними авторів проєкту, Україна входить до 30 найстаріших країн світу за часткою людей у віці 60 років і старших в структурі населення. Нині в Україні проживає понад 9,5 млн осіб старше 60 років. Це п’ята частина населення, а в сільській місцевості — навіть третя.

Очікувана тривалість життя становить:

  • 66 років — у чоловіків
  • 76 років — у жінок

Попри це нині в Україні відсутня єдина всебічно-скоординована на державному рівні система геріатричної допомоги населенню, наголошують розробники проєкту постанови. Вони сподіваються покращити ситуацію завдяки затвердженню Порядку організації надання медичної допомоги громадянам похилого віку.

✅✅✅ Як проходити атестацію з листопада за новим Порядком

Дія документа поширюватиметься на надавачів медичної допомоги громадянам похилого віку незалежно від форми власності та організаційно-правової форми.

Порядок містить загальну частину, у якій, зокрема, пояснює значення термінів, а також три основні частини. Вони регламентують надання медичної допомоги громадянам похилого віку за рівнями:

  • первинний
  • вторинний (спеціалізований)
  • третинний (високоспеціалізований)

Зауваження та пропозиції до проєкту постанови приймає Директорат якості життя МОЗ України протягом 10 днів з дня оприлюднення. Звертатися можна у такі способи:

  • на поштову адресу — 01601, м. Київ, вул. Грушевського, 7
  • за телефоном — 253-72-42
  • на електронну адресу — [email protected]

Нагадаємо, раніше КМУ підвищив тарифи на трансплантацію серця та легень.

 

 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді