Кабмін ухвалив постанову про підвищення тарифів на трансплантацію легень та серця

Уряд ухвалив постанову, що змінює тарифи на трансплантацію серця та легень і покращує доступ пацієнтів до цих операцій. Це дасть змогу закладам охорони здоров’я покривати витрати на відповідні операції, а також збільшити їхню кількість та підвищити якість

Огляд змін у медичному законодавстві за 2021 рік: вебінар

Висновок лікаря щодо наявності протипоказань до вакцинації проти COVID-19: форма № 028-1/о

Тарифи на трансплантацію мають покривати всі необхідні витрати на лікування та реабілітацію пацієнтів і сприяти закладам у розвитку цього напрямку, вважають у МОЗ. Саме тому МОЗ ініціювало оновлення тарифів на послугу з трансплантації серця/комплексу «серце-легені». Досі їх визначала постанова КМУ № 1083 від 2019 року.

КМУ підвищив тарифи на трансплантацію серця та легень

Згідно з новою постановою КМУ послуга «Трансплантації серця/комплексу «серце-легені» або після перенесеної трансплантації серця/комплексу «серце-легені», у т. ч. донорський етап» відтепер розділяється на дві окремі послуги:

  • з трансплантації серця
  • з трансплантації легень

Це зумовлено відмінностями станів, які потребують трансплантації, післяопераційних періодів, потребою у специфічній реабілітації тощо.

Також КМУ збільшив тарифи на трансплантацію втричі:

  • серця — до 2 млн грн
  • легень — до 2,7 млн грн

Зміну тарифів зумовили необхідність покриття фактичних витрат надавачів послуг з трансплантації та складність і висока вартість посттрансплантаційного періоду в пацієнтів.

Оновлені тарифи все одно будуть меншими за вартість аналогічних послуг за кордоном. Так, раніше держава сплачувала за операцію з трансплантації українцям у Білорусі:

  • $110 тис — за трансплантацію серця
  • $140 тис. — легень

МОЗ вважає, що такі зміни дадуть змогу надалі:

  • стимулювати і розвивати напрямок трансплантації
  • збільшити доступність відповідних операцій
  • надати допомогу якомога більшій кількості українців із тих, хто її потребує

Нині операції з трансплантації в Україні виконуються за рахунок коштів державного бюджету, а тому безплатні для пацієнтів.

Нагадаємо, раніше МОЗ розробило клінічні протоколи «Бронхіальна астма у дітей» та «Стабільна ішемічна хвороба серця».

За матеріалами сайту МОЗ

 

 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Види термометрів та їх використання в ЗОЗ

Термометрія допомагає у диференційній діагностиці і встановленні правильного діагнозу. Тож у статті з’ясуємо, які є види термометрів та які з них найчастіше використовують у ЗОЗ
17455

Ліцензія на медичну практику: як оформити, переоформити, зупинити й відновити

З'ясуйте, як отримати ліцензію на медичну практику, у які строки орган ліцензування прийматиме рішення про надання ліцензії й чи законно провадити медичну діяльність без ліцензії під час воєнного стану
60259

Акредитація закладів охорони здоров'я

З'ясуйте, що дає акредитація медичному закладу, які документи для неї потрібні. Також пригадайте особливості акредитації ЗОЗ під час війни
114010

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді