МОЗ запровадить лікарське самоврядування: що передбачає проєкт

UA RU
Теми:
Проєкт закону України «Про самоврядування в сфері охорони здоров’я в Україні» МОЗ висунуло на громадське обговорення

⚡ Електронні медвисновки: ситуації та рішення

Медичне самоврядування — це ефективна система, яка регулює здійснення професійної діяльності, захист прав та інтересів медичних працівників.

NB! Мета МОЗ — надати можливість і сформувати засади для створення незалежної від держави організації, яка поєднує професіоналів із важелями впливу в медичній галузі та ефективними механізмами самоконтролю, відстоювання колективних інтересів лікарів, інших медичних працівників, фармацевтів.

МОЗ запровадить лікарське самоврядування: що передбачає проєкт

✅✅✅ Висновок лікаря щодо наявності протипоказань до вакцинації проти COVID-19: форма 028-1/о

Така організація забезпечить працівникам сфери охорони здоров’я право на те, щоб питання їх діяльності вирішували не чиновники в кабінеті, а обрані представники професійної спільноти. Про це заявив Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

«Визначною, в разі його прийняття народними депутатами, стане можливість саморегуляції медичної спільноти. Якщо якийсь лікар відхиляється від норм та стандартів надання медичної допомоги, послуговується антинауковими методами чи даними, створюючи таким чином загрозу життю та здоров’ю пацієнта — спільнота оперативно надасть оцінку його роботі та вчинить дії на користь майбутніх пацієнтів», — наголосив міністр.

Очільник МОЗ також зауважив, що історія створення засад для лікарського самоврядування затягнулась. Відомство розпочало цей процес понад три роки тому.

Проєкт передбачає створення п’яти палат медичних професій:

  • Палата лікарів сімейної медицини
  • Палата лікарів-спеціалістів
  • Палата стоматологів
  • Палата медичних спеціалістів
  • Фармацевтична палата

Саме ці палати згідно з проєктом і будуть організаціями професійного самоврядування медичних професій. Кожна палата матиме однакові функції в межах об’єднання тих чи тих фахівців, що передбачені лікарським самоврядуванням.

Зокрема, заплановано, що палати:

Обирати керівництво палат і їхніх органів (Вища рада, Вища наукова рада, кваліфікаційно-дисциплінарна комісія, ревізійна комісія) запропоновано на загальних зборах членів палат. У зборах зможе взяти участь кожен член палати за допомогою засобів електронної ідентифікації.

Згідно із законопроєктом збори відбуватимуться один раз на три роки або позачергово. Для організації загальних зборів МОЗ створить робочу групу. До неї увійдуть:

  • чотири представники міністерства
  • п’ять членів профільного Комітету ВРУ
  • десять представників громадських організацій

Прагнення міністерства врегулювати питання лікарського самоврядування підтримала Українська федерація професійних медичних об'єднань.

Якщо хочете долучитися до громадського обговорення законопроєкту, надсилайте МОЗ свої пропозиції та зауваження до 5 грудня 2021 року за адресою:

01601, м. Київ, вул. Грушевського, 7
e-mail: [email protected]
тел. 253-24-44

Раніше міністр заявив, що лікарів-антивакцинаторів можуть позбавити медичної практики.

За матеріалами МОЗ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру: скачати СОП

Як дотримати протиепідемічних заходів і запобігти поширенню особливо небезпечної інфекціїї в ЗОЗ. Скачайте зразок оформлення СОП «Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру»
10684

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді