Лікарів-антивакцинаторів можуть позбавити медичної практики — міністр охорони здоров'я

UA RU
Професійні спільноти мають контролювати фаховість висловлювань лікарів. Тих, хто у своїй діяльності не керується принципами доказової медицини, можуть відсторонити від медичної практики. Відповідний законопроєкт уже готовий до громадського обговорення. Про це на своїй фейсбук-сторінці заявив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко

 

БПР, оплата праці та атестація середнього медперсоналу: вебінар

3 листопада міністр зустрівся з президією Української федерації професійних медичних об’єднань. Обговорювали, зокрема, питання про контроль антивакцинаторських висловлювань лікарів із боку професійних спільнот.

«Недоказових» лікарів, зокрема антивакцинаторів, можуть позбавити медичної практики, — Ляшко

✅✅✅ Особисте освітнє портфоліо лікаря: оновлений бланк і правила заповнення

За словами Віктора Ляшка, навіть серед професійного медичного середовища нині можна спостерігати заяви, які не відповідають принципам і засадам доказової медицини, та дії, які призводять до появи кримінальних справ. Ідеться про антивакцинаторські висловлювання, а також про підроблені сертифікати й довідки.

Такі заяви та дії, вважає міністр, дискредитують вакцинальну кампанію проти COVID-19.

«Переконаний, що медики мають відповідально відноситись до своїх закликів та слів, проте фаховість та професійність таких висловлювань мають контролювати саме професійні спільноти», — наголосив Віктор Ляшко.

Нині МОЗ очікує на публічну реакцію Української федерації професійних медичних об’єднань. Вона має з’явитися найближчим часом, анонсував міністр.

Також під час зустрічі обговорили доцільність запуску лікарського самоврядування.

«Позиція Федерації, яку почув на зустрічі, одноголосна — це вимога часу, а також інструмент, який дозволить приймати рішення, щодо можливості подальшої медичної практики лікаря, який у своїй діяльності не керується принципами доказової медицини», — зазначив Віктор Ляшко.

Відповідний законопроєкт, за словами міністра, уже готовий до громадського обговорення та мав бути оприлюднений 4 листопада. Станом на 5 листопада цього не сталося.

Нагадаємо, раніше МОЗ оновило Порядок атестації лікарів.

За матеріалами фейсбук-сторінки Віктора Ляшка

 

 

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Види термометрів та їх використання в ЗОЗ

Термометрія допомагає у диференційній діагностиці і встановленні правильного діагнозу. Тож у статті з’ясуємо, які є види термометрів та які з них найчастіше використовують у ЗОЗ
16819

Як оформити ліцензію на медичну практику

З'ясуйте, як отримати ліцензію на медичну практику, у які строки орган ліцензування прийматиме рішення про надання ліцензії й чи законно провадити медичну діяльність без ліцензії під час воєнного стану
56234

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді