COVID-сертифікат про одужан: коли запрацює, хто його отримає

UA RU
КМУ змінив умови отримання COVID-сертифіката про одужання. Його зможуть згенерувати лише ті, кому лікар підтвердив діагноз із моменту запуску нового функціоналу

Нові правила оформлення медсестринської документації: семінар

Із наступного тижня невакциновані українці, які перехворіли на коронавірусну інфекцію, зможуть отримати цифровий COVID-сертифікат про одужання. Він діятиме 90 діб. У цей час власники сертифіката без обмежень:

  • працюватимуть
  • відвідуватимуть заклади
  • пересуватимуться в жовтій та червоній зонах карантину.

Наступного тижня запрацює COVID-сертифікат про одужання. Отримають його не всі

▼▼▼ Скачайте в журналі «Довідник головної медичної сестри»

Сертифікат про одужання сформується лише в тих, кому лікар установив діагноз COVID-19 від моменту запуску функціоналу нового сертифікату та надалі. Відповідно, якщо людина захворіла ще 2020 року чи раніше 2021 року, документ вона не отримає.

Обов’язкова умова для генерації COVID-сертифіката про одужання — медичний запис лікаря про встановлений діагноз в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ). Тобто якщо людина навіть отримала позитивний ПЛР-тест, але не зверталася після цього до лікаря й ллікар не вніс дані в ЕСОЗ, завантажити сертифікат вона не зможе.

Відповідні зміни до постанови «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» № 1236 від 09.12.2020 КМУ схвалив у четвер, 4 листопада.

«На сьогодні у нас понад 400 тисяч українців хворіють на COVID-19 і мають підтверджений лікарем діагноз. Для них ми запускаємо новий вид документа — цифровий COVID-сертифікат на підставі одужання. Згенерувати його буде можливо в застосунку або на порталі Дія через 15 днів після підтвердження лікарем діагнозу COVID-19 в ЕСОЗ. Документ буде доступним для генерації та чинним протягом 90 днів. Отримати його можна буде не більше двох разів на рік за наявності підтвердженого і внесеного лікарем в електронну систему діагнозу COVID-19», — прокоментувала зміни заступниця міністра охорони здоров’я з цифрового розвитку Марія Карчевич.

Новий COVID-сертифікат буде двох видів:

  • внутрішній — для використання всередині країни в умовах «жовтого» та «червоного» рівнів епіднебезпеки
  • міжнародний — для перетину кордону 45 країн, які входять до Довірчої мережі е-здоров’я ЄС (з урахуванням вимог, які встановлює кожна країна)

У МОЗ також наголосили: усі, хто перехворів на коронавірусну хворобу, можуть безпечно вакцинуватися на 28-й день від першого дня появи симптомів або лабораторного підтвердження діагнозу COVID-19 методом ПЛР/визначення антигену вірусу SARS-CoV-2.

Не вакциновані від коронавірусу люди мають в 11 разів більший ризик померти від штаму «Дельта», ніж вакциновані. Ризик захворіти у невакцинованих у 6 разів вищий порівняно з тими, хто отримав дві дози вакцини. Такі дані наводить Центр з контролю та профілактики захворювань США.

Нагадаємо, раніше у Дії стартувало бета-тестування COVID-сертифікатів на підставі ПЛР-тестів.

За матеріалами сайту МОЗ

 

Наступного тижня запрацює COVID-сертифікат про одужання. Отримають його не всі
ВИЩА ШКОЛА ГОЛОВНОЇ МЕДСЕСТРИДистанційне навчання для головних та старших медичних сестер
Онлайн-інтенсив про організацію інфекційного контролю, створення і функціонування комісії з інфекційного контролю та роботу за новим законодавством

 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Електронне направлення: як виписувати

Паперовий документообіг залишився в минулому. Як лікарю первинки направити пацієнта до вузького спеціаліста? Як виписати направлення в стаціонар або на додаткові обстеження? Про це і не тільки — у статті
140840

Класифікація медичної допомоги ICPC-2-E: як користуватись лікарям на первинці

Із2018 року лікарі первинки використовують україномовний варіант класифікатора ICPC-2. З'ясуйте, як застосовувати класифікатор. Скачайте таблицю з кодами Міжнародної класифікації первинної медичної допомоги ICPC-2-E, перегляньте таблицю співставлення кодів ICPC-2-E та МКХ-10
55674

Медсестра та ЕСОЗ: як зареєструватися і працювати зі власного профілю

Допоможемо медсестрам зареєструватися в електронній системі охорони здоров’я (далі — ЕСОЗ), адже цього вимагає НСЗУ. Підкажемо, які дані вносити та як працювати в ЕСОЗ залежно від специфіки ЗОЗ чи відділення
2745

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді