Як спланувати маршрут пацієнта без декларації: алгоритм НСЗУ

З'ясуйте, як спланувати маршрут пацієнта з гострою респіраторною хворобою або підозрою на неї, який не уклав декларації з лікарем ПМД, відповідно до рекомендацій НСЗУ

Як організувати роботу КІК на первинці та в поліклініках

Уряд вніс зміни до постанови КМУ «Деякі питання реалізації державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій на 2020 рік» від 05.02.2020 № 65:

  • збільшив капітаційну ставку за обслуговування одного пацієнта
  • дозволив будь-якому пацієнту — з декларацією чи без неї — звернутися до найближчого центру по первинну медичну допомогу. Тобто відбір зразків та лікування пацієнтів з гострою респіраторною хворобою або підозрою на неї під час самостійного звернення пацієнта здійснюється тепер незалежно від наявності декларації про вибір лікаря.

NB! Ця зміна діятиме лише на час пандемії та карантину і передбачає лише перше звернення та обмежений перелік безоплатних послуг для пацієнта.

Маршрут пацієнта без декларації: алгоритм НСЗУ

Три зміни в наданні медичної допомоги пацієнтам з COVID-19

Як лікарю первинки надавати медичну допомогу пацієнту без декларації

1. Визначення точки входу — реєстратура або черговий лікар.

2. Прийом пацієнта.

3. Пропозиція укласти декларацію.

Або з черговим лікарем під час першого звернення, якщо ліміт дозволяє. Або з будь-яким іншим лікарем, який ще не набрав потрібної кількості пацієнтів.

4. Огляд і, за потреби, направлення на лабораторне дослідження.

Пацієнт має право на вільний вибір лікаря. І в разі відмови укласти декларацію в ЦПМСД, до якого особа звернулась із симптомами COVID-19, вона все одно отримує консультацію. Тобто черговий лікар ПМД здійснює огляд пацієнта, призначає лікування та надає рекомендації відповідно до галузевих стандартів. За необхідності — виписує направлення на ПЛР-тестування.

Для цього лікарю ПМД потрібно знайти пацієнта в електронній системі охорони здоров’я, якщо він був зареєстрований раніше. Якщо пацієнт не зареєстрований в ЕСОЗ, лікарю необхідно внести інформацію про пацієнта та зареєструвати його. Усе це — незалежно від рішення пацієнта щодо укладення декларації.

4. Інформування про повний безоплатний пакет послуг.

Пацієнт отримує інформацію, що для подальшого користування повним безоплатним пакетом послуг на первинці, він має укласти декларацію з лікарем.

Безоплатний пакет послуг на первинній ланці охоплює:

  • консультації лікаря з метою профілактики та контролю основних захворювань
  • базові дослідження та аналізи
  • вакцинацію дітей і дорослих згідно з календарем щеплень
  • виписування електронних рецептів на «Доступні ліки»
  • створення електронних направлень до вузьких спеціалістів, на проведення досліджень чи лікування

За матеріалами НСЗУ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді