КМУ підвищив плату лікарям первинки за обслуговування задекларованих пацієнтів

НСЗУ запропонувала збільшити капітаційну ставку за обслуговування одного пацієнта. Уряд підтримав це рішення: з 1 листопада тариф на медичні послуги з надання ПМД зріс на 51 грн та становить 651,60 грн

Три зміни в наданні медичної допомоги пацієнтам з COVID-19

Ще одна зміна, яку внесли до постанови КМУ «Деякі питання реалізації державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій на 2020 рік» від 05.02.2020 № 65, стосується медичної допомоги пацієнтам з коронавірусом. Зокрема, відбір зразків та лікування пацієнтів з COVID-19 або підозрою на неї під час самостійного звернення пацієнта до лікаря первинки здійснюється незалежно від наявності в пацієнта поданої декларації про вибір лікаря.

Сьогодні лікарі первинної медичної допомоги працюють з великим навантаженням. Українці частіше звертаються до лікарів первинки, особливо з питаннями щодо гострих респіраторних захворювань і профілактики. За даними ЕСОЗ найпопулярнішими причинами звернень до лікарів ПМД є:

Причини звернень

Кількість медичних записів під час прийому, консультації чи госпіталізації

Скарги на кашель

понад 2,6 млн

Скарги на загальну слабкість, втому

понад 1,9 млн

Підтримка здоров’я та профілактика

понад 1,7 млн

Скарги на лихоманку

1 млн

Скарги на біль у горлі

1 млн

Скарги на нездужання

1 млн

Темпи подання декларацій також свідчать про те, наскільки важливим є сімейний лікар для кожного українця.

Сімейного лікаря, терапевта або педіатра обрали 30,8 млн українців. Лише за останні 16 днів 35 тисяч українців обрали свого лікаря вперше або подали нову декларацію, змінивши лікаря.

За період із 1 квітня до сьогодні в ЕСОЗ додалось понад мільйон нових декларацій — пацієнтів, які вперше обрали свого сімейного лікаря, терапевта або педіатра та пацієнтів, які змінили свого лікаря через певні причини.

Динаміка укладення декларацій найстрімкіша у місті Київ, Одеській та Дніпропетровській області. Тут за 10 місяців додалось 129 тис., 111 тис. та майже 92 тис. нових декларацій відповідно.

КМУ підвищив плату лікарям первинки за обслуговування задекларованих пацієнтів

Як правильно утилізувати ЗІЗ

За час пандемії, починаючи з березня 2020 року до кінця жовтня, до роботи на первинній ланці долучились 1450 нових лікарів. На сьогодні зареєструвалися майже 24 тис. лікарів ПМД.

НСЗУ уклала договори з 1697 надавачами первинної меддопомоги. На сьогодні вони отримали від НСЗУ понад 15,3 млрд грн за надання допомоги пацієнтам.

Держава гарантує безоплатну медичну допомогу в лікаря первинної ланки, а перелік послуг чітко визначений і включає, зокрема:

  • консультації лікаря з метою профілактики та контролю основних захворювань
  • базові дослідження та аналізи
  • вакцинацію дітей та дорослих згідно з календарем щеплень

Також лікар ПМД виписує е-рецепти, е-направлення до інших спеціалістів, на проведення досліджень чи лікування, що дає можливість отримати ці послуги безоплатно.

Окрім того, заклади ПМД залучені до амбулаторного лікування пацієнтів з підозрою або встановленим COVID-19, до забору матеріалу для проведення ПЛР-тестування, яке здійснюють мобільні бригади.

NB! Сімейний лікар не мусить працювати зі своїми пацієнтами в режимі нонстоп і нехтувати особистим часом на відпочинок, сон і рідних. Медичні послуги первинної ланки не належать до екстрених. У разі різкого погіршення стану здоров’я пацієнта мають телефонувати 103.

З питаннями, які стосуються не стану здоров’я, а довідкової інформації, НСЗУ радить пацієнтам звертатися:

  • до реєстратури центру ПМД
  • до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77
  • до контакт-центру МОЗ із протидії поширенню COVID-19 за номером 0 (800) 602 019

За матеріалами НСЗУ



Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді