КМУ хоче змінити норматив прибуття бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги на місце події

До різновидів звернення пацієнтів, окрім екстрених та неекстрених, додадуть ще два. Норматив прибуття бригади залежатиме від виду звернення. У деяких випадках пацієнту рекомендуватимуть просто звернутися до сімейного лікаря. Відповідний проєкт постанови КМУ представило на громадське обговорення

Три доплати за лікування ковіду: кому і скільки

Із 1 січня 2021 року в Україні може змінитися норматив прибуття бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги на місце події. Проєкт відповідної постанови КМУ з’явився на офіційному сайті МОЗ.

КМУ хоче змінити норматив прибуття бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги на місце події

✅✅✅ Тарифні розряди та посадові оклади медичних працівників: ЄТС з 1 вересня 2020 року

Відповідно до статті 6 Закону України «Про екстрену медичну допомогу» від 05.07.2012 № 5081-VI КМУ хоче розподілити звернення стосовно надання екстреної медичної допомоги залежно від стану пацієнта на чотири групи:

1) критичні
2) екстрені
3) неекстрені
4) непрофільні

Диспетчер прийому виклику оперативно-диспетчерської служби центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф має визначає стан пацієнта та обставини подій виклику. Для цього має проаналізувати причини звернення та скарги пацієнта.

Залежно від виду звернення, норматив прибуття бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги на місце події з моменту надходження звернення до диспетчера становитиме:

  • 10 хвилин — для критичних звернень, із допустимим перевищенням зазначеного нормативу, але не більше ніж у 25% випадків
  • 20 хвилин — для екстрених звернень, із допустимим перевищенням зазначеного нормативу, але не більше ніж у 15% випадків

Перевищувати норматив бригади можуть лише за обставин, які не залежать від організації системи надання екстреної медичної допомоги.

Якщо до диспетчера надійде неекстрене звернення, він має порекомендувати пацієнтові звернутися до його сімейного лікаря, або до найближчого відділення екстреної (невідкладної) медичної допомоги. Також це звернення диспетчер може передати до чергового центру первинної медико-санітарної допомоги відповідної адміністративно-територіальної одиниці. Якщо такої можливості немає, диспетчер напрямку направить до пацієнта бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги, що не виконує критичні або екстрені виклики.

Якщо до диспетчера надійде непрофільне звернення, він порекомендує пацієнтові звернутися до сімейного лікаря. За потреби пацієнта має дистанційно проконсультувати відповідальний медичний працівник оперативно-диспетчерської служби центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

Правила виклику бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги та Порядок транспортування пацієнтів (постраждалих) бригадами екстреної (швидкої) медичної допомоги у заклади охорони здоров’я затверджує МОЗ.

Якщо проєкт постанови, запропонований на громадське обговорення, набере чинності, утратить чинність постанова КМУ «Про норматив прибуття бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги на місце події» від 21.11.2012 № 1119.

Нагадаємо, раніше в НСЗУ заявляли, що центр екстреної медичної допомоги отримає більше коштів від НСЗУ, якщо доставлятиме пацієнта з підозрою на інфаркт чи інсульт до профільного закладу.

За матеріалами сайту МОЗ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді