МОЗ почне реконструювати молекулярно-генетичну лабораторію НІР уже 2021 року

Наступного року МОЗ розпочне активно будувати молекулярно-генетичну лабораторію в Національному інституті раку. Головна умова — уряд має закласти в бюджет необхідні кошти. Про це повідомили під час брифінгу заступниця міністра охорони здоров’я України Світлана Шаталова та представники Національного інституту раку та молекулярно-генетичної лабораторії Олександр Яцина і Наталія Храновська

Інфекційний контроль: як працювати за новими вимогами

За словами експертів, орієнтовно у лютому 2021 року МОЗ розпочне будувати молекулярно-генетичну лабораторію у Національному інституті раку. Це дасть змогу лікувати пацієнтів з онкологією методом трансплантації кісткового мозку від донора в Україні.

МОЗ почне реконструювати молекулярно-генетичну лабораторію НІР уже 2021 року

✅✅✅ Колективний договір у КНП: навіщо і як укладати

«Зараз такі трансплантації проводяться за кордоном і коштують близько 150 тис. євро. У той час як у нашій державі такі операції могли б здійснюватися втричі дешевше», — йдеться в повідомленні.

Нині Національний інститут раку має 600 ліжок для лікування понад 20 тис. людей зі складними онкологічними патологіями. Щороку через поліклініку проходить близько 200 тис. пацієнтів.

Інститут одним із перших почав проводити трансплантацію кісткового мозку в Україні. Досі він здійснив 70 дорослих та 310 дитячих аутологічних трансплантацій.

Уже в листопаді цього року в Національному інституті раку запрацює оновлене відділення онкогематології. Там будуть проводити аутологічні та алогенні трансплантації кісткового мозку. Потужність відділення дала б змогу проводити близько 20 трансплантацій на рік дорослим із онкогематологічними хворобами.

«Проєкт з 2018 року щорічно включався до бюджетного фінансування, однак не був реалізований», — сказали спікери.

Із квітня по вересень 2020 року МОЗ відкоригувало медичне завдання ДП «Укрмедпроєктбуд», паспорт бюджетної програми «Реалізація інвестиційного проєкту «Удосконалення молекулярно-генетичної діагностики онкологічних захворювань в Україні», розробило проєктно-кошторисну документацію та провело експертизу з позитивним висновком. Також було проведено тендерні процедури на будівництво та реконструкцію молекулярно-генетичної лабораторії.

«МОЗ в умовах пандемії здійснило всі підготовчі роботи для успішної реалізації проєкту, які не робились три роки поспіль. На сьогодні існує проєкт, експертиза та тендери для успішного запуску проєкту. Аби уникнути «консервації» об’єкту та зупинки поточної роботи лабораторії наприкінці бюджетного року та ефективно використати усі існуючі на сьогодні ресурси на етапі від будівництва приміщень до поставки обладнання, вирішено розпочати виконання робіт у період отримання фінансування (орієнтовно в лютому 2021 року)», — йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, раніше в НСЗУ розповіли, як найчастіше діагностують онкозахворювання на ранніх стадіях в Україні.

За матеріалами фейсбук-сторінки МОЗ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді