В НСЗУ розповіли, як найчастіше діагностують онкозахворювання на ранніх стадіях в Україні

Із квітня по вересень 2020 року майже 157 тис. пацієнтів пройшли ранню діагностику онкологічних захворювань. Найбільше з них мали направлення на мамографію, гастроскопію та колоноскопію. Про це під час щоденного брифінгу повідомив тимчасовий виконувач обов’язків голови НСЗУ Андрій Віленський

Інфекційний контроль: як працювати за новими вимогами

Рання діагностика онкозахворювань — одна з пріоритетних послуг у Програмі медичних гарантій. За словами очільника НСЗУ, її визначили такою, щоб у людей була можливість виявляти онкологію на ранніх стадіях і вчасно починати лікуватися.

В НСЗУ розповіли, як найчастіше діагностують онкозахворювання на ранніх стадіях в Україні

Договір з НСЗУ на ранню діагностику онкології мають 683 заклади охорони здоров’я. За 6 місяців дії Програми медичних гарантій НСЗУ вже виплатила їм майже 145 млн грн.

«При дослідженні для пацієнта є безоплатним діагностична або лікувальна процедура з анестезією за потреби, гістологічне дослідження взятого матеріалу, аналіз та опис результатів дослідження», — нагадав Андрій Віленський.

Із квітня по вересень, за даними НСЗУ, ранню діагностику онкології пройшли майже 157 тис. пацієнтів. Переважно вони проходили шість інструментальних досліджень, як-от:

  • мамографія — майже 76,5 тис. пацієнток
  • гастроскопія — 51,5 тис пацієнтів
  • колоноскопія — 15 тис пацієнтів
  • бронхоскопія — майже 6 тис. пацієнтів
  • цистоскопія — понад 4,5 тис. пацієнтів
  • гістероскопія — понад 3 тис. пацієнтів

Е-направлення: відповіді на запитання

Ці дослідження — у пріоритеті в НСЗУ, адже дають змогу виявити на ранніх стадіях найпоширеніші в Україні онкозахворювання.

«Відповідно до рекомендацій ВООЗ, такі діагностичні дослідження рекомендовані пацієнтам певного віку. Наприклад, мамографію рекомендують призначати пацієнткам віком від 40 років, цистоскопію — пацієнтам від 50 років. Проте пацієнтам молодшого віку лікар також може призначити такі дослідження і виписати направлення, якщо підозрює новоутворення», — розповів Андрій Віленський.

У такому випадку, за словами очільника НСЗУ, пацієнт може пройти дослідження безплатно у закладах, законтрактованих на пакети з діагностики та хіміотерапевтичного або радіологічного лікування. У ці пакети входить діагностика у разі підозри на новоутворення. Або ж таку послугу можна отримати у закладах, які мають договір на амбулаторну допомогу і необхідне обладнання та фахівців.

Чи потрібне обстеження для ранньої діагностики онкозахворювань, зазвичай визначає лікар первинної медичної допомоги. За направленням лікаря ці послуги для пацієнта безплатні.

Нагадаємо, раніше в НСЗУ розповіли, що планують виділити стоматологічну медичну допомогу в окремий пакет.

За матеріалами фейсбук-сторінки НСЗУ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді