НСЗУ планує ввести доплати центрам ЕМД та коригувальні коефіцієнти за лікування інсультів

Центр екстреної медичної допомоги (ЕМД) отримає більше коштів від НСЗУ, якщо доставлятиме пацієнта з підозрою на інфаркт чи інсульт до профільного закладу. Також НСЗУ запровадить коригувальні коефіцієнти за надану таким пацієнтам допомогу. Такими планами на 2021 рік поділилася директорка Департаменту замовлення медичних послуг та лікарських засобів НСЗУ Альона Горошко під час науково-практичної конференції «Академія інсульту-2020»

Як реєструвати інфекційні хвороби за новими вимогами

192 заклади охорони здоров’я, які надають допомогу пацієнтам із гострим мозковим інсультом, уклали договори з НСЗУ. Із 1 квітня їм виплатили 917,2 млн грн за Програмою медичних гарантій. Найбільше коштів отримали:

  • Харківська область — понад 85 млн грн
  • м. Київ — понад 83 млн грн
  • Дніпропетровщина — понад 73 млн грн

✅✅✅ Що думаєте про це? Напишіть під постом на сторінці «Медична справа» у Facebook

НСЗУ планує ввести доплати центрам ЕМД та коригувальні коефіцієнти за лікування інсультів

НСЗУ пропонує залишити лікування інсульту пріоритетним напрямком Програми медичних гарантій на 2021 рік. А також ввести деякі зміни, що мають, за словами Альони Горошко, поліпшити якість медичної допомоги таким пацієнтам. Зокрема, запровадити підвищувальний коефіцієнт на рівні 5% доплат за дотримання бригадами екстреної медичної допомоги «правильних» маршрутів пацієнтів.

«Центр екстреної медичної допомоги отримає більше коштів, якщо бригада доставлятиме пацієнта з підозрою на інфаркт чи інсульт саме до того закладу, який має договір з НСЗУ на лікування цих захворювань, — пояснила директорка департаменту. — На жаль, на сьогодні пацієнта не завжди доставляють і лікують в тих закладах, які є профільними стосовно конкретних захворювань. Тому ми пропонуємо виправляти цю ситуацію через фінансові стимули».

✅✅✅ Оновлений клінічний маршрут пацієнта з COVID-19

Також в НСЗУ пропонують ввести коригувальні коефіцієнти відповідно до складності наданої допомоги.

«У 2021 році ми пропонуємо три коригувальні коефіцієнти: за лікування без проведення тромболітичної терапії, з проведенням тромболітичної терапії, з проведенням тромбекстракції», — розповіла Альона Горошко.

За словами директорки, НСЗУ пропонує також розширити програму «Доступні ліки» та включити до неї ліки для профілактики інфаркту або інсульту.

«Підкреслю, що бюджет лікування інсульту напряму залежить від того, чи відбудеться збільшення бюджету Програми медичних гарантій на 2021 рік зокрема, до 5% від ВВП», — підсумувала Альона Горошко.

Нагадаємо, раніше в НСЗУ розповіли, що заклади охорони здоров’я, які надають спеціалізовану, високоспеціалізовану, паліативну допомогу, медичну реабілітацію та екстрену допомогу, отримали додаткове фінансування для підвищення зарплат медпрацівникам.

За матеріалами фейсбук-сторінки НСЗУ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді