В НСЗУ підрахували, скільки грошей отримують медзаклади за лікування дитини до повноліття

Програма медичних гарантій передбачає оплату закладам охорони здоров’я за консультації, обстеження, госпіталізації, операції, реабілітацію, паліативну та екстрену допомогу. Під час ранкового прес-брифінгу в НСЗУ розповіли, скільки коштів зрештою отримують заклади за лікування дитини від народження до досягнення повноліття

Три доплати за лікування ковіду: кому і скільки

НСЗУ купує у закладів охорони здоров’я найважливіші медичні послуги, які безплатні для пацієнта. Це консультації, обстеження, госпіталізації, операції, реабілітація, паліативна та екстрена допомога.

✅✅✅ Що думаєте про це? Напишіть під постом на сторінці «Медична справа» у Facebook

«Будь-яка людина, у якої погіршується стан здоров’я, має мати доступ до належного лікування без ризику потрапити у фінансову скруту. Так працює принцип універсального медичного охоплення. Його важливою складовою є Програма медичних гарантій — перелік послуг, які пацієнт може отримати безоплатно. Програма дає людині, яка потребує лікування, фінансову точку опори», — наголосили в НСЗУ.

В НСЗУ підрахували, скільки грошей отримують медзаклади за лікування дитини до повноліття

Спікерка розглянула приклад взаємодії з медичною системою дитини від народження до досягнення повноліття. За її словами, так можна зрозуміти, скільки платить держава за кожного пацієнта з грошей платників податків. Отже:

  • за народження дитини пологовий будинок отримує 8136 грн
  • якщо дитина народилася доношеною, але з ускладненнями, її лікуватимуть за пріоритетним пакетом неонатальної допомоги — 29 678 грн
  • якщо дитина народилася недоношеною і потребує додаткового лікування, за таку допомогу НСЗУ заплатить закладу 98 533 грн за тим же пакетом неонатальної допомоги.
  • за послуги педіатра чи сімейного лікаря, із яким батьки дитини укладуть декларацію, від народження дитини до 22 років (Чому не до 18? — Ред.) держава заплатить понад 16 тис. грн
  • якщо доведеться видаляти апендикс — 7831 грн
  • якщо у дитини виникне запалення легень — 4787 грн
  • лікування переломів кісток, черепа, хребта, чи кісток тулуба — 8000 грн
  • операції на кістково-м’язовій системі — 7356 грн
  • госпіталізація, наприклад, із гастритом —2391 грн

«Як бачимо, на кожному етапі життя для пацієнта передбачений страховий фінансовий пакет. Кошти виділяють з державного бюджету — тобто це гроші платників податків, які ми з вами уже сплатили», — підкрелили в НСЗУ.

Також під час брифінгу нагадали: заклад охорони здоров’я не має права вимагати благодійні внески, подяки, оплату за ліки, що входять до Національного переліку лікарських засобів. Також не можна безпідставно відмовляти пацієнтам у наданні послуги чи вимагати гроші.

Нагадаємо, раніше в НСЗУ розповіли, як за рік змінилася стаціонарна медична допомога.

За матеріалами фейсбук-сторінки НСЗУ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді