В НСЗУ розповіли, як за рік змінилася стаціонарна медична допомога

У межах госпіталізації за Програмою медичних гарантій заклади охорони здоров’я забезпечують медичні вироби, витратні матеріали та лікарські засоби, а також проводять лабораторні та інструментальні дослідження. Протягом квітня—вересня цими послугами скористалися вже понад 47 тис. пацієнтів. Про це під час прес-брифінгу заявила заступниця начальника Управління — начальниця відділу «Прес-служба» НСЗУ Лілія Гудзь

Як діяти під час епідемії коронавірусної інфекції

За даними щорічного дослідження «Індекс здоров’я», розповіла спікерка, кількість пацієнтів, яких на госпіталізацію направив лікар, скоротилася майже на 10% — із 46,8% у 2018 році до 37,0% у 2019 році. Натомість частка тих, хто кого направили на госпіталізацію члени бригади швидкої допомоги, зросла: із 24,4% у 2018 році до 30,6% у 2019 році.

В НСЗУ розповіли, як за рік змінилася стаціонарна медична допомога

✅✅✅ Що думаєте про це? Напишіть під постом на сторінці «Медична справа» у Facebook

«Це свідчить про те, що українці до останнього намагалися уникнути госпіталізації через страх потрапити у фінансову скруту. Адже стаціонарна медична допомога порівняно з амбулаторною передбачає цілодобове перебування пацієнта в лікарні під постійним наглядом медичних працівників і, як правило, є більш високовартісною», — пояснила Лілія Гудзь.

Також згідно з цим же дослідженням 63,2% тих, хто проходив стаціонарне лікування, оплачували товари медичного призначення. Серед них платили:

  • 36,1% — на рахунок благодійного фонду
  • 31,3% — офіційно у касі
  • 25,5% — «у конверті» з рук у руки

У багатьох випадках, підкреслила Лілія Гудзь, плата за стаціонарну допомогу не є добровільною: майже 70% пацієнтів робили це на вимогу.

«Медична допомога, яку отримує пацієнт, не повинна призводити до катастрофічних фінансових витрат його родини. Саме для цього працює Програма медичних гарантій. У межах пакетів стаціонарної допомоги пацієнт має право на низку безоплатних послуг», — наголосила начальниця прес-служби.

За словами Лілії Гудзь, більшість госпіталізацій не передбачають хірургічних втручань. Медичну допомогу працівники закладів охорони здоров’я надають у межах пакету «Стаціонарна допомога дорослим і дітям без проведення хірургічних операцій». Цей пакет ще називається «Терапевтичні госпіталізації». Така госпіталізація включає:

  • профілактику
  • діагностику
  • лікування (зокрема медикаментозне)
  • медичну допомогу вагітним з ускладненим перебігом вагітності
  • медичну реабілітацію в гострому періоді

У межах госпіталізації заклад має провести необхідні лабораторні й інструментальні дослідження та забезпечити медичні вироби, витратні матеріали та лікарські засоби з Національного переліку основних лікарських засобів, а також ліки, які заклад отримує через централізовані закупівлі. Ці ліки не включені до тарифу, але їх закуповує для українців держава, пояснила начальниця прес-служби.

«Інформація про наявність відповідних ліків в конкретній лікарні має бути розміщена на інформаційній дошці, на офіційному веб-сайті медзакладу, а також на сайті місцевої влади», — нагадала вона.

Якщо людині потрібна планова або ургентна операція, для цього, за словами Лілії Гудзь, передбачено пакет «Хірургічні операції у стаціонарних умовах». Сюди входить усе те, що передбачено у пакеті «Терапевтичні госпіталізації», а також:

  • проведення хірургічної операції з анестезією
  • інструментальні та лабораторні обстеження, включно з гістологією та біопсією при потребі
  • післяопераційний моніторинг пацієнта
  • знеболення та подальша медикаментозна терапія

Три доплати за лікування ковіду: кому і скільки

Пацієнт може отримати безоплатно послуги за пакетами стаціонарної допомоги:

За словами Лілії Гудзь, протягом квітня-вересня вже понад 47 тис. пацієнтів отримали лікування в стаціонарі в межах цих двох пакетів медичних послуг. НСЗУ уклала договори з 1086 закладами на надання медичної допомоги пацієнтам в стаціонарних умовах та виплатила їм понад 17,3 млрд грн. Найбільше отримали:

  • Дніпропетровська обласна клінічна лікарня ім.Мечникова — майже 130,8 млн грн
  • Олександрівська клінічна лікарня міста Київ — майже 112,7 млн грн
  • клінічна лікарня швидкої медичної допомоги міста Львів — 108,4 млн грн

«Через пандемію оплати медзакладам, що законтрактовані за пакетами по терапії та хірургії, здійснюються на 100% за глобальним бюджетом. Тобто лікарня отримує кошти незалежно від того, скільки госпіталізацій відбулось, або скільки операційних втручань проведено», — підсумувала начальниця прес-служби.

Нагадаємо, раніше міністр охорони здоров’я України Максим Степанов розповів, що зараз зайнято приблизно 39% ліжкомісць, виділених для стаціонарного лікування хворих на коронавірус.

За матеріалами НСЗУ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді