Як забезпечити доступ українців до гарантованих державою медпослуг

26 листопада в КМУ відбулася селекторна нарада з питань охорони здоров’я з обласними та Київською міською держадміністраціями

На нараді обговорили такі питання:

  • як успішно трансформувати заклади, що надають спеціалізовану допомогу, — поліклініки та лікарні
  • як поліпшити стан вакцинації в Україні

Як набрати бали до атестації 2020

Нагадаємо, що в наступному році у повному обсязі запрацює Програма медичних гарантій. У квітні 2020 року розпочинаються зміни у фінансуванні закладів, які надають спеціалізовану допомогу. Як показав досвід впровадження на рівні первинної допомоги, зміна моделі фінансування є успішною. В деяких регіонах заробітна плата окремих сімейних лікарів становить 25 тис. грн.

Для успішного старту змін на рівні спеціалізованої допомоги і підписання договору з НСЗУ ці заклади мають відповідати таким вимогам:

Важливо! Прем’єр-міністр Олексій Гончарук доручив обласним та Київській міській держадміністраціям забезпечити підключення всіх медзакладів до ЕСОЗ до 31 січня 2020 року.

Прем’єр-міністр зазначив:

«Головне завдання для місцевої влади у першому кварталі наступного року — допомогти закладам охорони здоров’я підготуватися до нового етапу реформи задля того, щоб громадяни мали реальний доступ до гарантованих державою медичних послуг. Адже з другого кварталу 2020 року державної субвенції на фінансування закладів спеціалізованої медичної допомоги не передбачається, і єдиний шлях отримати фінансування з державного бюджету — підписати договір з Національною службою здоров’я України. Всі заклади мають бути автономізовані та забезпечені комп’ютерами».

Окрім того, на нараді обговорили проблему низького охоплення українців профілактичними щепленнями. В програмі діяльності Уряду передбачено охопити населення профілактичними щепленнями на рівні 95%. Це сформує колективний імунітет та дасть змогу запобігти спалахам вакцинокерованих інфекційних хвороб.

Вже найближчим часом затвердять Стратегію розвитку імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб, яким можна запобігти проведенням імунопрофілактики.

Серйозною проблемою є забезпечення дотримання вимог температурного режиму при розвезенні та зберіганні вакцин на регіональному рівні. Зокрема, мова йде про холодильне обладнання, в якому зберігають вакцини на місцях. В усіх областях є холодильники, яким понад 30 років.

Прем’єр-міністр доручив регіонам провести аудит умов та стану збереження вакцин на складах та у холодильних установках закладів охорони здоров’я та вжити заходів щодо забезпечення закладів охорони здоров’я ефективним холодильним обладнанням, що забезпечить належний рівень зберігання вакцин.

За матеріалами МОЗ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді