Епідемічний нагляд за грипом та ГРВІ: профілактика, алгоритми, дії персоналу під час спалаху хвороб

Автор
провідний консультант з питань охорони здоров'я
Найінтенсивніше грип та ГРВІ поширюються в періоди сезонного імунодефіциту. То що ж робити, аби не допустити епідемічних спалахів цих захворювань?

У статті читайте про способи профілактики грипу, а також рекомендації, як організувати епіднагляд. Як проводити профілактику ефективно — дізнайтеся далі.

Порядок організації проведення епідеміологічного нагляду за грипом та гострими респіраторними вірусними інфекціями, заходів з готовності в міжепідемічний період і реагування під час епідемічного сезону захворюваності на грип та ГРВІ затверджений наказом МОЗ від 17.05.2019  № 1126 (далі — Порядок).

Нові вимоги до інфекційного контролю: пройти курс

Дотримуватись Порядку мають:

  • заклади охорони здоров’я будь-якої організаційно-правової форми та форм власності
  • фізичні особи — підприємці, які отримали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики,
  • заклади громадського здоров’я

Координацію, організаційно-методичний та інформаційно-консультативний супровід цього Порядку здійснює Державна установа «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України» (далі — Центр).

Проводьте профілактику та лікування за  Уніфікованим клінічним протоколом первинної, вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги дорослим та дітям "Грип" та Уніфікованим клінічним протоколом первинної медичної допомоги дорослим та дітям "Гострі респіраторні інфекції". Протоколи затверджені наказом МОЗ «Про затвердження та впровадження медико-технологічних документів зі стандартизації медичної допомоги при грипі та гострих респіраторних інфекціях» від 16.07.2014  № 499.

Основні епідеміологічні характеристики

Нині грип є найпоширенішою інфекційною хворобою на земній кулі. За своє життя на нього декілька раз хворіє майже кожна людина. Під час епідемічних спалахів хворіє до 30 — 50 % населення ураженого регіону, що призводить до великих економічних збитків.

На сьогоднішній день грип залишається практично неконтрольованою і малокерованою інфекцією. Попри те, що показник смертності від неускладненого грипу невисокий і становить 0,01 — 0,2 %, він різко збільшується у разі виникнення хвороби у старих і ослаблених хронічними серцево-судинними й легеневими хворобами осіб, а також у вагітних жінок і дітей раннього віку. Окрім цього, нові пандемічні штами грипу мають властивість уражати найбільш молоді верстви населення та спричиняти значно більшу летальність — до 10 %.

Значущість проблеми грипу суттєво посилюється здатністю цього збудника обмінюватися генетичною інформацією з вірусами грипу тварин і птахів, що веде до утворення багаторазових реасортантів — мутантів, наділених новими патогенними властивостями й вірулентністю.

Грип — це високозаразне вірусне захворювання з можливістю тяжких ускладнень та ризиком смерті.

Грип має симптоми, подібні до ознак інших гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ), але набагато небезпечніший. За перших симптомів звертайтеся до лікаря. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я.

Клінічні ознаки грипу:

  • раптовий початок
  • головний біль
  • ломота у м’язах і суглобах
  • біль у горлі
  • підвищення температури тіла до 38 °С і більше
  • кашель
  • в окремих випадках — блювота і пронос

Механізм передачі збудника — повітряно-крапельний. Інфікування відбувається під час вдихання дрібних крапель слизу, що містять віруси грипу. Ці краплі слизу потрапляють в оточуюче середовище (повітря, посуд, предмети побуту) під час кашлю і чхання хворих.

Епідемічний сезон захворюваності на грип та ГРВІ — період часу, протягом якого існує найбільша вірогідність підйому захворюваності на ГРВІ, розрахований на підставі багаторічних спостережень та триває з 40 тижня поточного року по 20 тиждень наступного року.

Які дії адміністрації медичного закладу під час спалаху грипу

Керівники обов'язково мають зробити:

  • розмежувати години прийому хворих пацієнтів та здорових (наприклад, дітей до року)
  • перед кожним сезоном грипу забезпечити можливість щеплення своїх медичних працівників
  • забезпечити можливість отримання противірусної хіміопрофілактики своїм медичним працівникам, які не отримали щеплення проти грипу в цьому році
  • при збільшенні кількості хворих на грип та ГРІ в громаді вносити зміни в план роботи шляхом організації телефонного моніторингу стану здоров'я дітей раннього віку, вагітних, матерів-годувальниць, пацієнтів, які відносяться до груп ризику; пацієнтів, що знаходяться на тривалому лікуванні ацетилсаліциловою кислотою, імуносупресантами; осіб з підвищеною вагою — понад 30 % від норми, в т. ч. з великою м'язовою масою, пацієнтів на гемодіалізі

Крім того, бажано забезпечити обстеження хворих на ГРІ співробітників на вірус грипу; не допускати до роботи хворих на ГРІ.

Необхідні дії лікаря

  1. Проводити санітарно-просвітницьку роботу серед громади
  2. Рекомендувати пацієнтам робити щеплення проти грипу
  3. Впродовж сезону грипу дотримуватися протиепідемічних заходів (своєчасне провітрювання та вологе прибирання приміщень тощо)

А також, бажано, перед та впродовж сезону грипу:

  • надавати інформаційні матеріали в друкованому вигляді не хворим на грип пацієнтам (Пам'ятка)
  • надавати інформаційні матеріали в друкованому вигляді хворим на грип пацієнтам (Поради)
  • обстежувати пацієнтів з проявами ГРІ на грип в будь-яку пору року

ПАМ'ЯТКА ПАЦІЄНТУ
ГРИП

Основні факти

Грип — це гостра вірусна інфекція, що легко поширюється в громаді.

Грип циркулює у всьому світі, їм може захворіти будь-хто з будь-якої вікової групи.

Грип викликає щорічні сезоні епідемії, пік яких в районах з помірним кліматом припадає на зиму.

Грип являє собою серйозну проблему охорони здоров'я, що викликає тяжкі хвороби та призводить до летальних випадків в групах населення підвищеного ризику.

Епідемія може справляти негативну дію на економіку в зв'язку зі зниженням продуктивності трудових ресурсів та створювати надмірне навантаження для системи охорони здоров'я.

Щеплення — це самий ефективний шлях профілактики інфекції.

Загальна інформація

Сезонний грип — це гостра вірусна інфекція, що викликається вірусом грипу.

Існує три типи сезонного грипу — A, B та C. Віруси грипу типу A поділяються на підтипи в залежності від різних видів та комбінації поверхневих білків вірусу. Серед багатьох підтипів вірусів грипу A в даний час серед людей циркулюють підтипи грипу A (H1/N1) и A (H3/N2). Віруси грипу циркулюють у всіх частинах світу. Випадки захворювання на грип типу C виникають набагато рідше ніж захворювання на грип типу A чи B. Через це вакцини проти сезонного грипу містять лише віруси грипу A та B.

Прояви грипу

Для сезонного грипу притаманні раптова поява гарячки, кашель (як правило сухий), головний біль, м'язовий біль та біль у суглобах, сильне нездужання (погане самопочуття), біль в горлі та нежить. Більшість людей одужують протягом тижня без будь-якої медичної допомоги. Але грип може призводити до розвитку тяжких ускладнень чи смерті у людей з підвищеним ризиком. Час між інфікуванням та захворюванням, відомий як інкубаційний період, триває близько двох днів.

Хто піддається ризику

Щорічні епідемії грипу можуть справляти серйозний вплив на всі вікові групи, але найбільший ризик розвитку ускладнень загрожує дітям віком до двох років, дорослим віком 65 років та старше, людям будь-якого віку з певними хворобами, такими як хронічні хвороби серця, легень, нирок, крові і хвороби обміну речовин (наприклад, діабет) чи з ослабленою імунною системою.

Передача інфекції

Сезонний грип передається легко та може швидко поширюватися в школах, домах для людей літнього віку та інвалідів, на підприємствах та в містах. Коли інфікована людина кашляє, маленькі краплі, що містять віруси грипу, потрапляють у повітря. Їх може вдихнути інша людина й зазнає впливу вірусу. Вірус може також поширюватися через руки, що інфіковані вірусом. Для попередження поширення люди під час кашлю повинні прикривати рота та носа хусткою та регулярно мити руки.

Лікування

За допомогою противірусних лікарських засобів проти грипу можна ефективно попереджувати та лікувати хворобу. Існують такі інгібітори нейрамінідази (протигрипозні лікарські засоби): озельтамивір та 2 занамівір. У деяких вірусів грипу розвивається стійкість до противірусних препаратів, що є причиною зниження ефективності лікування. ВООЗ проводить моніторування чутливості вірусів грипу, що циркулюють до противірусних препаратів.

З метою забезпечення ефективності і безпечності фармакотерапії необхідно дотримуватись рекомендацій із застосування лікарських засобів, призначених лікарем, та інструкції для медичного застосування препаратів. До завершення курсу лікування слід зберігати первинну та/або вторинну упаковку лікарського засобу, на якій зазначені назва, форма випуску, доза, серія, дата випуску, термін придатності, назва виробника лікарського засобу.

Сезонні епідемії

В районах з помірним кліматом епідемії грипу виникають щорічно в осінньо-зимовий період року. Хвороба призводить до госпіталізації та смерті переважно в групах з підвищеним ризиком (діти віком до двох років, люди похилого віку та пацієнти з хронічними хворобами). У всьому світі ці щорічні епідемії викликають приблизно 3 — 5 мільйонів випадків тяжкої хвороби та приблизно 250000 — 500000 смертельних випадків. Більшість смертельних випадків, що пов'язані із грипом, в промислово розвинутих країнах виникають серед людей віком 65 років та більше.

Наслідки хвороби

Грип може призводити до серйозних проблем в сфері охорони здоров'я та економіки. У розвинених країнах епідемії можуть призводити до чисельних пропусків роботи через хворобу та зниженню працездатності. В піки захворюваності місцеві заклади охорони здоров'я можуть бути перенавантаженні хворими людьми, які звертаються за медичною допомогою. Більшість людей одужують від грипу, але частина потребує госпіталізації, а деякі помирають від цієї хвороби. Мало відомо про наслідки епідемій грипу в країнах, що розвиваються.

Профілактика

Найбільш ефективним шляхом профілактики хвороби чи її тяжких наслідків є щеплення. Більше 60 років використовуються безпечні та ефективні вакцини. Серед здорових дорослих людей вакцина може попередити захворювання на грип на 70 % — 90 %. Серед людей похилого віку вакцина зменшує кількість тяжкого перебігу грипу та ускладнень на 60 % та летальних випадків — на 80 %.

Щеплення особливо важливі для людей з груп підвищеного розвитку серйозних ускладнень грипу, а також для людей, що мешкають разом з людьми з груп підвищеного ризику чи здійснюють догляд за ними.

ВООЗ рекомендує щорічні щеплення наступним групам населення (в порядку зменшення значущості):

  • мешканці будинків для людей літнього віку та будинків інвалідів
  • люди похилого віку
  • люди з хронічними хворобами
  • інші групи, такі як вагітні, працівники охорони здоров'я; люди, що займають відповідальні посади; а також діти віком від шести місяців до двох років

Щеплення проти грипу найбільш ефективне в тих випадках, коли віруси, що поширені в громаді, в значній мірі співпадають з вірусами вакцини. Віруси грипу постійно змінюються, та Глобальна мережа ВООЗ з епіднагляду за грипом (GISN), партнерство Національних центрів з грипу у всьому світі проводять моніторування вірусів грипу, що циркулюють серед людей. ВООЗ щорічно рекомендує склад вакцин, що націлені на три найбільш характерних з циркулюючих штамів.

Відповідні заходи ВООЗ

ВООЗ з партнерами проводить глобальний моніторинг грипу, щорічно рекомендує склад вакцин проти сезонного грипу та підтримує держави-члени в їх зусиллях з розробки стратегій профілактики та боротьби. ВООЗ працює над посиленням національних та регіональних потенціалів для діагностики грипу, проведення епіднагляду за хворобою, застосування відповідних заходів на спалахи хвороби и розширення охоплення щепленнями в групах підвищеного ризику.

ПОРАДИ
здоровим членам громади
  1. Уникати місць скупчення людей, оскільки інфекція передається лише від хворої людини.
  2. Запобігати тісному контакту з хворими у яких нежить, кашель, гарячка тощо.
  3. Обмежити користування телефонними апаратами спільного використання, обробляти кожні дві години дезінфікуючими розчинами телефонні трубки та ручки дверей, уникати рукостискань та поцілунків.
  4. Регулярно провітрювати помешкання, спати з відкритою кватиркою, уникати протягів.
  5. Тепло вдягатися.
  6. Кожні 2 — 3 години мити руки та обличчя з милом.
  7. Використовувати одноразові рушники.
  8. Кожні 3 — 4 години промивати порожнину носа та рота використовуючи сольовий розчин, приготовлений в домашніх умовах (1 чайну ложку на 1 літр води) або фізіологічний розчин хлориду натрію.
  9. Змазувати слизову носа оксоліновою маззю при виході із дому.
  10. Повноцінно харчуватися.
  11. При появі перших симптомів хвороби (лихоманка, біль у м'язах, сухий кашель) негайно викликати лікаря додому, а не відвідувати заклад охорони здоров'я.
  12. Не займатися самолікуванням.

Гострі респіраторні інфекції (ГРІ) — найбільш поширені інфекційні хвороби, що вражають усі вікові групи населення. Серед причин тимчасової втрати працездатності вони посідають перше місце — навіть у міжепідемічний період на них хворіє 1/6 частина населення планети. В Україні щорічно на ГРІ хворіють 10 — 14 млн. осіб, що становить 25 — 30 % усієї та близько 75 — 90 % інфекційної захворюваності в Україні.Більшості ГРІ властива сезонність, максимальний рівень захворюваності реєструється в осінньо-зимову, зимово-весняну, а ентеровірусної — у весняно-літню пори року.

На епідемічний процес ГРІ впливають біологічні, соціальні, природні фактори, що на сьогодні вивчені ще недостатньо. Ландшафтні, біоценотичні, кліматичні та інші умови впливають на нього, сприяють або протидіють життєдіяльності респіраторних збудників.

Профілактика ГРІ полягає в проведенні санітарно-просвітницької роботи серед громади щодо шляхів передачі інфекції, клінічних симптомів, звичайного перебігу хвороби та випадків, коли потрібна консультація лікаря.

Ознаки, що характерні для ГРІ:

  1. Скарги: більше чи менше виражені симптоми загальної інтоксикації, катаральні симптоми — дряпання, значно рідше — біль у горлі, нежить, сухий кашель
  2. Помірна гіперемія, в основному піднебінних дужок, м'якого піднебіння, язичка, задньої стінки глотки із наявністю зернистості (збільшені лімфатичні фолікули)
  3. Гіперемія слизової оболонки носових ходів
  4. Мигдалики переважно інтактні (за винятком аденовірусної інфекції)
  5. Кон'юнктивіт (виражений більше чи менше, залежно від виду респіраторної інфекції)
  6. Ознаки ураження декількох відділів верхніх дихальних шляхів
  7. Для кожного виду є характерним найтяжче ураження певного відділу верхніх дихальних шляхів з розвитком характерної симптоматики

Осільки ГРІ здатні до самоліквідації без лікування, то, в більшості випадків, немає клінічної потреби в ідентифікації збудника. Лікар виставляє топічний діагноз та вирішує питання симптоматичної терапії і стратегії антибіотикотерапії.

Щеплення від грипу

Щеплення проти грипу не входять до національного календаря щеплень, а тому ці вакцини не закуповують коштом державного бюджету. Заклад може купувати їх за кошти місцевих бюджетів чи інших джерел, не заборонених законодавством.

За рекомендацією ВООЗ штамовий склад вакцин щорічно змінюється. Завдяки цьому вдається забезпечити максимальний захист від вірусів, які прогнозовано циркулюватимуть саме цього сезону.

У зв’язку з постійними антигенними змінами вірусу грипу ВООЗ щороку оновлює свої рекомендації стосовно складу вакцини. Цьогоріч вакцини розроблено з урахуванням прогнозу ВООЗ щодо циркуляції у Північній півкулі таких штамів:

  • вірус, подібний до A/Victoria/2570/2019(H1N1)pdm09
  • вірус, подібний до A/Darwin/9/2021 (H3N2)
  • вірус, подібний до B/Austria/1359417/2021 (лінія B/Victoria)
  • вірус, подібний до B/Phuket/3073/2013(лінія B/Yamagata)

Особливо важливою вакцинація є для представників груп ризику, оскільки вона значно збільшує шанси цих людей запобігти смертельним наслідкам хвороби.

✅✅✅Наказ про проведення протиепідемічних заходів при особливо небезпечних інфекціях: зразок

Основні групи ризику

  1. Медичні працівники, які мають більший ризик захворіти на грип через особливості професії. Ми закликаємо їх захистити себе і своїх пацієнтів та зробити щеплення від грипу
  2. Вагітні, яким варто пам’ятати, що грип може мати серйозні наслідки під час вагітності. Натомість вакцинація проти сезонного грипу безпечна на всіх етапах вагітності
  3. Літні люди — імунітет із віком послаблюється і стає менш ефективним у боротьбі із грипом, який може мати серйозні наслідки, коли вам за 65
  4. Люди із хронічними захворюваннями, яким слід пам’ятати, що за наявності хронічних недуг ризик ускладнень грипу значно підвищується, тому важливо захистити себе від них

Імунітет після введення вакцини формується через 7—14 днів. Опірність організму вірусам грипу знижується з часом.

Зниження кількості антитіл залежить від кількох чинників, зокрема:

  • антигена, що використовується у вакцині
  • віку людини, що вакцинується
  • загального стану імунної системи людини

Оскільки деякі хронічні захворювання впливають на імунітет, люди похилого віку та особи зі зниженою опірністю організму не мають такої ж кількості антитіл після вакцинації, а їх рівні можуть знижуватися значно швидше порівняно зі здоровими людьми.

Отже, вакцинація — не ідеальний, але найліпший спосіб профілактики грипу. Окрім вакцинації, уберегтися від грипу можна завдяки щоденним профілактичним заходам.

Епіднагляд за грипом і ГРВІ

Заклади охорони здоров’я мають здійснювати дозорний та рутинний епідеміологічний нагляд за грипом та гострими респіраторними вірусними інфекціями (ГРВІ) згідно з наказом МОЗ від 17.05.2019 № 1126. Цей документ затверджує:

  • Порядок організації проведення епідеміологічного нагляду за грипом та гострими респіраторними вірусними інфекціями, заходів з готовності в міжепідемічний період і реагування під час епідемічного сезону захворюваності на грип та ГРВІ (далі — Порядок № 1126)
  • Положення про оперативний штаб Міністерства охорони здоров’я України з реагування на ситуацію із розповсюдження грипу, в тому числі з пандемічним потенціалом

Порядок № 1126 визначає, як проводити епіднагляд за грипом та ГРВІ в ЗОЗ будь-якої організаційно-правової форми та форм власності, в тому числі фізичним особам — підприємцям, які отримали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики, та закладах громадського здоров’я.

Дозорний епіднагляд за грипом та ГРВІ

Дозорний епіднагляд здійснюють ЗОЗ, які МОЗ визначив з-поміж закладів, що надають первинну медичну допомогу, вторинну та третинну (госпітальну) медичну допомогу, та відповідно до Керівництва ВООЗ «Стандарти глобального епідеміологічного нагляду за грипом».

Основні завдання дозорного епідеміологічного нагляду:

  • надавати щотижня протягом року інформацію про захворюваність та смертність від грипу для формування надійних даних, які можна буде використати, аби оцінити тягар тяжких респіраторних захворювань, пов’язаних із вірусом грипу та іншими респіраторними патогенами, та під час планування заходів, що підвищують рівень готовності до пандемії
  • виявляти та обліковувати пацієнтів, стан яких відповідає визначенню понять «грипоподібне захворювання» та «тяжка гостра респіраторна інфекція»
  • відбирати зразки у вказаних пацієнтів
  • ізолювати віруси грипу та направляти ізоляти вірусів грипу до колаборативного центру ВООЗ*

Колаборативний центр ВООЗ з глобального епідеміологічного нагляду за грипом — визначена для України Європейським регіональним бюро ВООЗ інституція з питань глобального епіднагляду за грипом та реагування.

Грипоподібне захворювання (ГПЗ) — гостре респіраторне захворювання, що виникло протягом попередніх 10 календарних днів із підвищенням температури тіла до і 38 °C та кашлем.

Тяжка гостра респіраторна інфекція (ТГРІ) — гостре респіраторне захворювання, яке характеризується підвищенням температури тіла до 38 °C і вище в анамнезі чи під час термометрії, кашлем, початком протягом попередніх 10 календарних днів та потребує госпіталізації.

Керівники ЗОЗ, визначені здійснювати дозорний епіднагляд, зобов’язані подбати про:

  • призначення відповідальних осіб (координаторів) — медичних працівників, відповідальних за здійснення дозорного епіднагляду
  • електронне подання інформації про зареєстровані випадки ТГРІ та ГПЗ до закладу громадського здоров’я за адміністративно-територіальною належністю щоп’ятниці протягом року до 16:00

відбір зразків:

  • від не більш як п’яти госпіталізованих пацієнтів із ТГРІ за звітний тиждень згідно з Алгоритмом відбору зразків від пацієнтів із ТГРІ (схема 1)
  • застосування критеріїв під час відбору зразків матеріалів від пацієнтів із ТГРІ — тривалість хвороби не більше ніж 72 год та забезпечення вікової репрезентативності відібраних зразків
  • від перших трьох пацієнтів із ГПЗ, що звернулися протягом понеділка та вівторка, кожним лікарем, який проводить дозорний нагляд за ГПЗ, згідно з Алгоритмом відбору зразків від пацієнтів із ГПЗ (схема 2)
  • надання повідомлення про кожен випадок смерті від грипу або ГРВІ, а також відбір зразків матеріалу для вірусологічного дослідження;
  • участь лікарів, які проводять дозорний нагляд, у моніторингових візитах Центру громадського здоров’я МОЗ України

схема 1

Алгоритм відбору зразків від пацієнтів із ТГРІ

image30

Скачати

 схема 2

Алгоритм відбору зразків від пацієнтів із ГПЗ

image66

Скачати

Рутинний епіднагляд за ГРВІ

Основні завдання рутинного епіднагляду:

  • збирати й аналізувати інформацію щодо захворюваності на ГРВІ протягом епідемічного сезону
  • збирати й аналізувати інформацію щодо смертності від грипу та ГРВІ впродовж епідемічного сезону
  • визначати епідемічний поріг захворюваності на ГРВІ з допомогою МЕМ-методу**
  • визначати кількість осіб груп ризику, яким рекомендована вакцинація проти грипу
  • аналізувати охоплення щепленнями осіб груп ризику
  • прогнозувати епідемічний підйом захворюваності на ГРВІ

** Метод побудови рухомої епідемічної кривої.

Керівники ЗОЗ зобов’язані подбати про:

  • призначення відповідальної особи за збір, верифікацію та узагальнення статистичних даних щодо захворюваності на ГРВІ;
  • надання інформації про кількість хворих на ГРВІ та госпіталізованих осіб до регіонального закладу громадського здоров’я за адміністративно-територіальною належністю до 16:00 щоп’ятниці, починаючи з 40 тижня по 20 тиждень року
  • надання інформації про випадки смерті від грипу та ГРВІ до регіонального закладу громадського здоров’я за адміністративно-територіальною належністю
  • інформування про фактичну кількість осіб у групах ризику, які підлягають щепленням проти грипу, до закладу громадського здоров’я за адміністративно-територіальною належністю до 20 серпня звітного року
  • інформування про кількість осіб, які щеплені проти грипу, закладів громадського здоров’я за адміністративно-територіальною належністю щоп’ятниці до 16:00 в сезон захворюваності на ГРВІ

Органи місцевої влади щороку складають та затверджують не пізніше 39 тижня поточного року регіональні (обласні) комплексні плани з готовності в міжепідемічний період та реагування під час епідемічного сезону захворюваності на грип та ГРВІ щодо організаційних, профілактичних та протиепідемічних заходів. У таких планах вказують заходи, спрямовані попереджати, локалізувати й ліквідувати масові захворювання на грип та ГРВІ, координувати узгоджені дії з усіма зацікавленими органами та організаціями.

ФОП для медичної сестри: переваги й недоліки

Як діяти медичному персоналу під час спалаху хвороб

Заразитися інфекційними хворобами медичний персонал може від інфікованого пацієнта.

Для того щоб запобігти інфікуванню:

  • використовуйте засоби індивідуального захисту (далі — ЗІЗ) під час медичних маніпуляцій, що пов’язані з контактом із кров’ю чи іншими біологічними рідинами хворого
  • дотримуйте правил безпеки, коли використовуватимете, збиратимете, очищуватимете й дезінфікуватимете перед стерилізацією або видалятимете з відділення гострий і ріжучий медичний інструментарій
  • дотримуйте правил миття та гігієнічної обробки рук антисептиком, змінюйте рукавички після контакту з кожним пацієнтом

Алгоритм дій персоналу у разі спалаху грипу та ГРВІ передбачте у  відповідних СОП



зміст

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді