Строки зберігання біологічного матеріалу в лабораторії

2381
Автор
провідний консультант з питань охорони здоров'я

Запитання

Як довго зберігати в лабораторії «вологий» секційний матеріал і гістологічні препарати та парафінові блоки тканин секційного матеріалу?

Відповідь

Зберігання біологічного матеріалу врегульовує наказ МОЗ «Про затвердження Порядку проведення патологоанатомічного розтину» від 06.09.2021 № 1877 (далі — Порядок № 1877). Почнімо з визначень, наведених у цьому документі.

✅✅✅ Репроцесинг медичних виробів: із чого розпочинати процедуру

Біопсійний і операційний матеріал — шматочки органів і тканин, які взяв лікуючий лікар під час діагностичних біопсій (біопсійний матеріал), органи та тканини, видалені під час медичних хірургічних і малоінвазивних втручань (операційний матеріал), а також посліди, зішкріби при абортах, проведені у закладі охорони здоров’я, що підлягають обов’язковому дослідженню та/або зберіганню в архіві клініки, бюро чи лабораторії (абз. 2 п. 2 розд. І Порядку № 1877).

«Вологий» секційний, біопсійний, операційний матеріал — секційний біопсійний і операційний матеріал, фіксований у 10%-му розчині нейтрального формаліну, який використовують для патологогістологічного та інших додаткових досліджень (абз. 3 п. 2 розд. І Порядку № 1877).

Секційний матеріал (аутопсійний матеріал, некропсійний матеріал) — шматочки органів і тканин померлого, які взяв лікар-патологоанатом під час розтину і який використовують для патологогістологічного, мікробіологічного та інших додаткових досліджень, що забезпечують достовірність діагнозу та висновку про причину смерті, який вказують у лікарському свідоцтві про смерть (абз. 9 п. 2 розд. І Порядку № 1877).

Весь обсяг операційного і біопсійного матеріалу, в тому числі зішкріби, слід зберігати в операційних чи інших клінічних відділеннях ЗОЗ впродовж не більш ніж 24 годин після відбору матеріалу.

Матеріал доставляйте до патологоанатомічного відділення ЗОЗ не пізніше, ніж через 24 години після відбору матеріалу. За відсутності в закладі такого відділення матеріал слід передати до іншого ЗОЗ, у складі якого є зазначене відділення, або в патологоанатомічне бюро (центр).

Результати, матеріали та первинну медичну документацію патологоанатомічних досліджень зберігайте у медичному архіві ЗОЗ. Про які саме документи і матеріали йдеться — дивіться нижче.

Матеріали і документація розтинів, які зберігаються в медичному архіві ЗОЗ:

Матеріали і документація патологоанатомічних досліджень біопсійного і операційного матеріалів, які зберігаються в медичному архіві ЗОЗ:

  • «вологий» біопсійний і операційний матеріал
  • гістологічні препарати, парафінові блоки тканин біопсійного та операційного матеріалів
  • копії заповнених бланків направлень на патологогістологічне дослідження з результатами дослідження за формою № 014/о (п. 1—3 розд. Х Порядку № 1877)

«Вологий» секційний, біопсійний та операційний матеріали зберігайте в 10%-му розчині нейтрального формаліну в медичному архіві ЗОЗ до закінчення патологогістологічних та інших необхідних досліджень, встановлення патологоанатомічного діагнозу.

Макропрепарати, шматочки рідкісних пухлин, хвороб та патологічних процесів зберігайте в герметично закритих ємностях із 10%-вим розчином нейтрального формаліну постійно за наявності відповідних умов (музей макропрепаратів). Фіксуючий розчин, у якому зберігається матеріал, періодично доливайте, щоб запобігти висиханню.

Гістологічні препарати і парафінові блоки тканин секційного матеріалу, що документують патологічні процеси і хвороби, зберігайте в медичному архіві патологоанатомічного відділення ЗОЗ (бюро, центру) не менш ніж 3 роки (п. 5 розд. Х Порядку № 1877).

Так само не менш ніж 3 роки зберігайте в архіві:

  • гістологічні препарати та парафінові блоки тканин біопсійного та операційного матеріалів, відібраних у пацієнтів, які хворіли на такі поширені хвороби, як апендицит, холецистит, килові мішки, хронічний тонзиліт, інші неспецифічні запальні та гіперпластичні процеси
  • зішкріби з порожнини матки після аборту, а також із відсутньою патологією

Щонайменше 10 років за наявності умов у медичному архіві рекомендовано зберігати гістологічні препарати та парафінові блоки біопсійного та операційного матеріалів:

  • із пограничними та злоякісними пухлинами, процесами з підозрою на пухлинний ріст
  • іспецифічним запаленням
  • рідкісними хворобами
  • випадками, що становлять науково-практичну цінність (п. 6 розд. Х Порядку № 1877)

Медичні відходи, що утворилися в результаті проведення розтинів, патологогістологічного дослідження секційного, операційного і біопсійного матеріалів, після закінчення строку зберігання утилізуйте відповідно до Державних санітарно-протиепідемічних правил і норм щодо поводження з медичними відходами, затверджених наказом МОЗ від 08.06.2015 № 325

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
6793

Туга пов’язка для зупинення кровотечі: алгоритм накладання

Тиснуча пов'язка — дієвий засіб зупинки венозної кровотечі, також вона дає змогу зменшити втрати артеріальної крові. Збережіть алгоритм накладання пов'язки та викорисовуйте для допомоги пацієнтам
23124