Оплата праці психолога і практичного психолога КНП

15500
Автор
засновник Юридичної компанії «Medcraft», експерт з медичного права

Запитання

Як оплачувати працю психолога і практичного психолога КНП?

Відповідь

Із 29 грудня 2022 року в Класифікаторі професій є і «психолог», і «практичний психолог», і «клінічний психолог», і «психотерапевт». Тож пропонуємо перевірити, чи поширюються на таких працівників комунальних ЗОЗ фінансові гарантії, які діють для медиків. Також підкажемо, на що варто звернути увагу керівнику під час перегляду штатного розпису та впорядкування оплати праці у зв’язку з нещодавніми змінами в законодавстві.

Роз’ясненює дане питання в «Експертус Медзаклад» юрист, адвокат, засновник юридичної компанії «MEDCRAFT», Тетяна Тарасюк.

Чи платити психологу та практичному психологу 20 000 грн

Професії «психолог» і «практичний психолог» із кодом КП 1445.2 містяться в підрозділі «Професіонали в галузі психології» Класифікатора професій України ДК 003:2010, затвердженого наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 № 327 (далі — Класифікатор професій).

Вимоги до осіб, які можуть працювати на посадах психологів і практичних психологів визначені у Випуску 80 «Соціальні послуги» Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, затвердженого наказом Мінсоцполітики від 29.03.2017 № 518 (далі — ДКХП).

На посади психологів та практичних психологів приймають осіб, які мають вищу освіту за ступенем магістра та спеціальністю відповідної галузі знань. Галузі знань, своєю чергою, наведені в постанові КМУ «Про затвердження переліку галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти» від 29.04.2015 № 266. І спеціальність «Психологія», згідно із цим переліком, належить до галузі знань «05.Соціальні та поведінкові науки».

Переліки посад працівників, яким нараховують заробітну плату у 20 000 грн відповідно до підпункту 1 пункту 1 Постанови № 28, затверджені наказом МОЗ від 28.10.2002  № 385 (далі — Наказ № 385). Цей документ містить переліки закладів охорони здоров’я, лікарських посад, посад фармацевтів, посад фахівців з фармацевтичною освітою, посад професіоналів у галузі охорони здоров’я, посад фахівців у галузі охорони здоров’я та посад професіоналів з вищою немедичною освітою у закладах охорони здоров’я.

Постанова КМУ «Деякі питання оплати праці медичних, фармацевтичних працівників та фахівців з реабілітації державних та комунальних закладів охорони здоров’я» від 13.01.2023 № 28 (далі — Постанова № 28).

Тетяна Тарасюк засновник Юридичної компанії «Medcraft», експерт з медичного права
Посади «психолог» і «практичний психолог» відсутні в переліках, що затверджені Наказом № 385. Тому трудові гарантії щодо встановлення заробітної плати на рівні не меншому ніж 20 000 грн не поширюється на працівників, які обіймають ці дві посади

Чи можна перевести психолога на посаду клінічного психолога або психотерапевта, щоб підвищити зарплату?

У Переліку посад професіоналів з вищою немедичною освітою, затвердженому Наказом № 385, передбачені посади «психотерапевт» і «клінічний психолог». Особи, які обійматимуть ці посади, мають право отримувати заробітну плату на рівні, що гарантований Постановою № 28. Ідеться про щонайменше 20 000 грн.

Однак перед тим як прийняти рішення про переведення психологів на посади клінічних психологів та психотерапевтів, керівнику ЗОЗ необхідно врахувати деякі особливості.

Річ у тім, що наказом від 25.01.2023 № 138 МОЗ унесло зміни до Випуску 78 «Охорона здоров’я» ДКХП. Тепер там є кваліфікаційні характеристики професій «клінічний психолог» і «психотерапевт».

Згідно із затвердженими кваліфікаційними вимогами, клінічний психолог повинен мати вищу освіту другого (магістерського) рівня в галузі знань «Соціальні та поведінкові науки» за спеціальністю «Психологія» або освітньо-кваліфікаційний рівень спеціаліст (магістр) у галузі знань «Соціально-політичні науки» за спеціальністю «Психологія». Обов’язкова умова для осіб, які обіймають посаду клінічного психолога — проходження спеціалізації за фахом «Клінічна психологія» та наявність відповідного сертифіката спеціаліста.

УВАГА! До роботи на посаді «клінічний психолог» допускають осіб, які здобули вищу освіту другого (магістерського) рівня за спеціальністю «Психологія», із умовою до 1 січня 2026 року пройти спеціалізацію за фахом «Клінічна психологія».

На посаду «психотерапевт» можна прийняти або перевести осіб, які мають вищу освіту другого (магістерського) рівня в галузі знань «Соціальні та поведінкові науки» за спеціальністю «Психологія» або освітньо-кваліфікаційний рівень спеціаліст (магістр) у галузі знань «Соціально-політичні науки» за спеціальністю «Психологія».

✅✅Зміни коду КП у штатному розписі: зразок наказу

Обов’язкова умова для осіб, які обіймають посади психотерапевта, — спеціалізація за фахом «Клінічна психологія» з наступною спеціалізацією за фахом «Психотерапія» в закладах вищої освіти (факультетах), що здійснюють підготовку здобувачів у галузі знань 22 «Охорона здоров’я». А також наявність сертифіката спеціаліста зі спеціальності «Психотерапія».

Із 29 грудня 2022 року назви посад «клінічний психолог» і «психотерапевт» із кодом 2445.2 містяться в Класифікаторі професій. Це одне із нововведень, передбачене Зміною № 11 до Класифікатора професій, яку Мінекономіки затвердило своїм наказом від 29.12.2022 № 5573.

Керівникам ЗОЗ слід звернути увагу, що в окремих умовах закупівель медичних послуг у межах програми медичних гарантій на 2023 рік містяться вимоги щодо наявності в закладі охорони здоров’я психолога, а не психотерапевта або клінічного психолога. Тому не варто змінювати в штатному розписі посаду психолога на клінічного психолога, поки НСЗУ не встановить відповідні умови закупівель послуг.

За матеріалом Експертус Медзаклад

 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Положення про преміювання працівників медичного закладу: як розробити

З'ясуйте, як урегулювати питання преміювання медичних працівників, які локальні документи затвердити та як їх оформити. Розробіть положення про преміювання медичних працівників за зразком
36961