Заробітна плата медичної сестри в 2024 році

Автор
Експертна редакція порталу
З'ясуйте, якою має бути зарплата медсестри в 2024 році відповідно до чинної постанови КМУ

Із 1 січня 2023 року медичні сестри державних ЗОЗ і КНП отримують заробітну плату на рівні не менше 13 500 грн. Такий розмір визначає постанова КМУ  «Деякі питання оплати праці медичних, фармацевтичних працівників та фахівців з реабілітації державних та комунальних закладів охорони здоров’я» від 13.01.2023 № 28 (далі — Постанова № 28).

Увага! У 2024 році Постанова № 28 залишається чинною, до нових змін у законодавстві. Слідкуємо разом за законодавчими змінами.

Розглянемо детальніше, яка зарплата медсестри в Україні та які гарантії в оплаті праці має медична сестра.

Зарплата медсестри: нормативні документи

Спочатку перерахуймо нормативні акти, що визначають, яка зарплата в медсестри.

КНП керуються Господарським кодексом України (ГК) та самостійно визначають структуру, штатну чисельність і систему оплати праці для своїх працівників. Рівень зарплат медичних працівників КНП, зокрема й зарплата медсестри, залежить:

Юлія Миколаєць адвокат, партнер Юридичної фірми STATUS, член Ради Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики України НААУ
З’ясуйте, які медичні документи зобов’язана заповнювати медична сестра. Нагадаємо, що ведення документації — обов’язкова умова правомірної діяльності кожного закладу охорони здоров’я

Якщо на перші три чинники медпрацівники навряд чи можуть вплинути, то розроблювати, обговорювати та приймати колдоговір має змогу весь трудовий колектив. Адже НСЗУ не встановлює заробітні плати в медзакладах, а лише оплачує надані медичні послуги за договором.

Хоча Постанова № 28 вносить зміни в додаток 3 Типової форми договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, затвердженої постановою КМУ від 25.04.2018 № 410. Ідеться про нові зобов’язання надавача медичних послуг щодо забезпечення належного рівня надання таких послуг за договором.

Надавач медпослуг відтепер повинен виплачувати заробітні плати медсестрам у розмірі, не меншому ніж 13 500 грн. НСЗУ має контролювати виконання цієї вимоги. Максимальних розмірів заплат НСЗУ не встановлює.

Увага! КНП самостійно визначає у колективному договорі форми й системи оплати праці своїх працівників. Такий документ має чітко визначати порядок встановлення й розміри зарплат, премій та інших надбавок у колективі.

КНП має право використовувати будь-яку систему оплати праці й не зобов’язане керуватися наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 № 308/519.

Медичним працівникам оплачують працю за фактично відпрацьований час, виходячи з посадового окладу, і враховують підвищення, доплати та надбавки, що встановлюють у колективному договорі.

Отже, зарплата медсестри після реформи залежить від освіти, займаної посади та кваліфікаційної категорії, яку одержують за підсумками атестації

Сім правил, як гарантовано отримати бали БПР

Зарплата медсестри: розмір

Роботодавець, який укладає трудовий договір з медичним працівником, має забезпечити йому належні й безпечні умови праці, її оплату, не нижчу від визначеного законом мінімального розміру, та інші визначені законом соціальні гарантії (ст. 54 ГК).

Мінімальна зарплата є державною мінімальною гарантією для всіх підприємств, установ, організацій, фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників, — за будь-якою системою оплати праці. Мінімальна зарплата охоплює більшість доплат, надбавок, інших компенсаційних і заохочувальних виплат.

В 2024 році заплановано поетапне підвищення мінімальної заробітної плати з 01 січня та з 1 квітня:

Період

Мінімальна зарплата — 2024

в місячному розмірі

в погодинному розмірі

січень-березень

7100,00

42,60

квітень-грудень

8000,00

48,00

Це рівень, нижче якого оплачувати роботу медсестрам законодавство забороняє. Разом із тим, згідно вимог Постанови № 28 медсестрам повинні нараховувати заробітну плату в розмірі не менше 13 500 грн за повністю виконану місячну (годинну) норму праці.

Постанова № 28 не визначає, які надбавки та доплати входять у цю суму. Тож слід вважати, що мінімальна заробітна плата медсестри з усіма підвищеннями, доплатами, надбавками та преміями не повинна бути меншою за 13 500 грн.



зміст

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді