У Міністерстві охорони здоров’я України пройшла робоча нарада щодо профілактики неінфекційних захворювань

26 лютого у Міністерстві охорони здоров’я України відбулося колективне засідання робочих груп, які займаються профілактикою хронічних неінфекційних захворювань у дорослого та дитячого населення.

Важливо, що у своєму вступному слові керівник засідання начальник Управління реформ медичної допомоги Костянтин НАДУТИЙ наголосив на необхідності впровадження стратегії переходу від поширеної нині хворобоцентричної парадигми систем охорони здоров’я до нової, яка буде спрямованою на профілактику та запобігання хвороб і зміцнення здоров’я.

Підкреслив керівник засідання і те, що чинними наказами Міністерства охорони здоров’я України регламентовано, що профілактичний напрям у сфері охорони здоров’я забезпечують центри здоров'я, а також первинна ланка надання медичної допомоги.

Наразі на первинній ланці надання медичної допомоги відсутні відповідні фахівці, а саме санологічного напряму діяльності, які могли б професійно виконувати роботу з гігієнічного виховання прикріпленого населення. А лікувальна функція, яку виконують сімейні лікарі, не завжди дає їм можливість повноцінно проводити профілактичну роботу за браком часу.

Завідувач Всеукраїнського центру здоров’я Державного управління «Український інститут стратегічних досліджень» Руслан РОМАНИШИН розповів присутнім про розробку профілактичної програми «Ваше здоров’я у ваших руках». Особливістю цього проекту є спосіб залучення коштів із недержавного сектору, тобто фандрайзингу. Передовими напрямами програми є два сегменти населення — учні та дорослі (25–57 років). Методом анкетування було знайдено головну проблему, яка існує у спілкуванні між лікарем і пацієнтом, — це недовіра та втрата авторитету медичного працівника серед населення.

Головні позаштатні спеціалісти Міністерства охорони здоров’я України, Академії медичних наук України, Інституту стратегічних досліджень та Українського інституту позитивної психотерапії, які також були присутні на заході, розглянули ключові проблеми лікаря та пацієнта і висловили свої погляди щодо складу робочої групи, яка надалі займатиметься розробкою програми з профілактики неінфекційних захворювань. Олег ШВЕЦЬ, головний позаштатний фахівець за спеціальністю «дієтологія» Міністерства охорони здоров’я України, підкреслив, що за часи незалежності така робоча група створена вперше. Цей проект входить до Національного плану дій і є складовою програми «Здоров’я-2020», маючи за основу стратегію Всесвітньої організації охорони здоров’я та здобутки багатьох європейських країн.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді