Медична допомога від ФОП – нові умови

Читайте вимоги законодавства до фізичної особи-підприємця, який збирається надавати медичні послуги в межах програми державних гарантій.

Первинну медичну допомогу пацієнтам можуть надавати не лише фахівці комунальних некомерційних підприємств (КНП), власниками яких є певні територіальні громади, а й фізична особа-підприємець. Така модель має ряд переваг в порівнянні з КНП:

  • зменшується податкове навантаження на лікаря;
  • скорочується обсяг коштів, необхідних на утримання адміністративного та господарського апарату;
  • створюються передумови для зростання доходів лікаря.

Лікар, котрий працює як приватна особа-підприємець, може надавати ПМД не лише мешканцям певного населеного пункту, але й жителям інших населених пунктів, які обрали цього лікаря.

Джерела фінансування

Кошти на провадження своєї діяльності за такої моделі лікар отримує:

  • від НСЗУ після підписання відповідного договору;
  • від цільових програм, прийнятих органами місцевого самоврядування та направлених на фінансування медичної допомоги чи громадського здоров’я;
  • відповідно до договорів про надання медичних послуг юридичним особам та страховим компаніям;
  • за надання медичних послуг фізичним особам, що не визначені державною програмою медичних гарантій;
  • від благодійних фондів.

Левову ж частину фінансування лікар фізична особа-підприємець отримуватиме від НСЗУ. Щоправда, її розмір залежить від кількості пацієнтів, які підписали з ним договір.

Медична допомога від ФОП – нові умовиЧитайте: "Перелік послуг первинної медичної допомоги"  

Хто надаватиме медичну допомогу

Нормативні документи вимагають, щоб ПМД за такої моделі, надавала команда фахівців, до складу якої входять:

  • лікар;
  • хоча б один середній медичний фахівець (медична сестра, акушерка, фельдшер);
  • інші фахівці (в разі потреби).

Лікар, котрий працює як фізична особа-підприємець за третьою групою платників податку чи є платником податку на загальних засадах, може підписати трудовий договір з необмеженою кількістю працівників. Правила підписання трудового договору визначені статтею 24 КЗпП. Форма такого договору затверджена наказом Міністерства праці та соціальної політики України № 260 від 08.06.2001 року.

За потреби ФОП може найняти для роботи ще одного лікаря. Він також зможе підписувати декларації з пацієнтами. В разі потреби (відпустки чи хвороби), такий фахівець зможе замінити свого колегу.

Якщо ФОП не бачить необхідності наймати лікаря на постійній основі, він може підписати з ним один з наступних видів договору:

  • строковий трудовий договір;
  • цивільний договір (договір підряду чи договір з надання медичної допомоги) з лікарем-ФОП.

ФОПу, котрий сплачує єдиний соціальний внесок, та працівникам, за яких ФОП сплачує такий внесок, держава гарантує дотримання усіх трудових та соціальних прав, якими користуються усі працівники медичної сфери. За цими фахівцями зберігається статус застрахованої особи, гарантований Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Страховий стаж також нараховується.

Медична допомога від ФОП – нові умовиЧитайте: "Хранение лекарственных средств: законодательство и новые правила

Місце надання медичних послуг

ФОП повинен дотриматись усіх вимог, прописаних у договорі з НСЗУ. Потурбуватись він має й про приміщення, де медичні працівники будуть вести прийом пацієнтів.   Приміщення можна  придбати чи побудувати. Якщо такої можливості у нього немає, проблему можна вирішити, звернувшись до органів місцевого самоврядування та підписавши з ними один з наведених нижче договорів.

№ п/п

Вид договору

Положення договору

Умови укладання

1

Договір оренди приміщення

Прописують розмір орендної плати. Відповідно до рішення органу місцевого самоврядування орендна плата може складати:

- 1 грн;

-0,1 % від вартості орендованого майна.

Методику розрахунку вартості оренди майна встановлює орган місцевого самоврядування.

Для укладання договору з ФОП передбачена конкурсна процедура. Порядок проведення такого конкурсу має визначити орган місцевого самоврядування.

2

Договір про надання права тимчасового користування рухомим та нерухомим майном КНП (альтернативний варіант)

КНП передає в тимчасове користування ФОП, що уклав договір з НСЗУ, нежитлові приміщення та нерухоме майно, котре не використовується ним в повному обсязі.

В статуті КНП необхідно прописати право керівника організовувати робочі місця для надання медичних послуг.

3

Договір про управління відповідним комунальним майном (ст. 1029-1045 ЦКУ)

ФОП бере на себе зобов’язання управління нерухомим комунальним майном в інтересах громади, котра є його власником. За управління, ФОП повинен отримувати відповідну плату.

Обов’язкова конкурсна процедура відсутня. Договір повинен обов’язково бути затвердженим нотаріально та пройти державну реєстрацію. За основу, для розробки порядку укладання такого договору, може слугувати постанова КМУ № 296 від 11.04.2012 року.

Медична допомога від ФОП – нові умовиЧитайте: "Виписування рецептів – нові правила від МОЗ"

Обладнання для надання первинної медичної допомоги

Перелік та кількість обладнання, яким ФОП надає медичну допомогу пацієнтам, повинні відповідати умовам, прописаним в договорі з НСЗУ. Дотримання цієї вимоги також лягає на плечі фізичної особи-підприємця.

Територіальна громада може додатково власним коштом придбати певне обладнання та передати його для надання ПМД. Розмір ставки орендної плати громада встановлює на власний розсуд. Щоб стимулювати ФОП надавати медичну допомогу членам громади, ставку можна знизити до мінімуму.

Одним з варіантів вирішення проблеми з обладнанням, є можливість підписання договору з КНП про право тимчасового користування обладнанням.

Цивільна відповідальність приватного медичного закладу

ФОП та найняті ним працівники несуть усю повноту відповідальності в разі, якщо вони заподіяли шкоду здоров’ю пацієнта. Така норма прописана ст. 1172 Цивільного кодексу України.

В свою чергу ФОП може вимагати відшкодувати матеріальні збитки працівника, з вини якого вони стались. Обсяг матеріальної відповідальності працівника стосовно ФОП обмежений рівнем його середньомісячної заробітної платні. Таке правило не поширюється на випадки, прописані в статті 134 КЗпП України (якщо наявний договір про повну матеріальну відповідальність, якщо працівник при заподіянні шкоди знаходився у стані алкогольного сп’яніння).

Ця ж норма поширюється і на лікарів-ФОП інших спеціальностей, з якими у нього підписаний цивільний договір.

Розглянемо ситуацію на прикладі. ФОП направив пацієнта для консультації до лікаря офтальмолога-ФОП, з яким у нього підписаний цивільний договір. З вини цього спеціаліста була завдана шкода пацієнту. Оскільки договір з НСЗУ підписував ФОП, він же і несе всю повноту відповідальності за завдану шкоду здоров’ю пацієнта. Надалі ФОП може вимагати стягнути матеріальну шкоду з лікаря офтальмолога-ФОП. Сума, яку зможе стягнути ФОП з лікаря офтальмолога, залежить від положень, вказаних в договорі.



зміст

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді