Фінансування первинної медичної допомоги — пояснення МОЗ

Дізнайтеся, як МОЗ визначає обсяги фінансування первинної медичної допомоги в переломний період реформування, чи змінюватиметься розмір капітаційної ставки та як працюватимуть коригувальні коефіцієнти.

В   2018 році фінансування закладів, що надають первинну медичну допомогу, відбувається з місцевих бюджетів за рахунок медичної субвенції. За кодом 2311410 «Медична субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам» заплановано виділити 5,23 млрд грн.

Проте уже від липня 2018 року стартувала програма «Надання первинної медичної допомоги населенню». Розроблена вона на підставі Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення». Для реалізації цієї програми за кодом 2308020 передбачене фінансування в обсязі 8,05 млрд грн.

Фінансування первинної медичної допомоги — пояснення МОЗЧитайте: "Пільгова пенсія медичним працівникам в 2018" 

Розрахунок тарифу на медичні послуги

Зі стартом програми «Надання первинної медичної допомоги населенню» змінився й підхід до розрахунку тарифів за надану первинну медичну допомогу. Розберемось у цьому докладніше.

Тариф на послуги первинної медичної допомоги формується з двох частин:

  • ставки на оплату медичної послуги;
  • ставки на оплату діагностичних процедур (сюди ж входять і затрати на лабораторні дослідження).

 Щоб розрахувати ціну медичної послуги, варто визначитись зі складовими, котрі її формують.

№ п/п

Складова тарифу

Характеристика складової

1

Тариф на надання медичної послуги (капітаційна ставка)

Обсяг коштів, виділених на обслуговування одного пацієнта протягом одного календарного року з урахуванням відповідних коригувальних коефіцієнтів.

2

Пацієнти в  зеленому списку

Кількість пацієнтів, котрі вибрали свого сімейного лікаря з-поміж лікарів певного медичного закладу (ФОП) та підтвердили свій вибір, підписавши відповідну декларацію. Реєстр таких пацієнтів почав формуватись з квітня 2018 року.

3

Пацієнти в червоному списку

Кількість пацієнтів, котрі проживають на території обслуговування певного медичного закладу, проте ще не визначились з вибором свого сімейного лікаря та не підписали з ним декларації. Їх кількість розраховують за формулою:

ЧС = НН × (1 - ЗС / СНН),

де ЧС  —  кількість пацієнтів, віднесених до червоного списку;

НН — кількість жителів, котрі проживають на певній території та обслуговуються відповідним медичним закладом (зазначена у договорі з НСЗУ);

ЗС — кількість пацієнтів, віднесених до зеленого списку;

СНН – сумарна кількість населення, котре проживає на певній адміністративній території (кількість жителів, які обслуговуються в усіх комунальних медичних закладах, що функціонують на цій території та уклали договори з НСЗУ станом на 1 число місяця).

Фінансування первинної медичної допомоги — пояснення МОЗЧитайте: "Стаж медработников для выхода на пенсию: как считать?

Капітаційна ставка

Капітаційна ставка — сума коштів, яку виділяють на надання первинної медичної допомоги. Її розмір різниться для пацієнтів з зеленого та червоного списків. Так, для осіб, котрі ще не підписали декларацію з сімейним лікарем, капітаційна ставка значно нижча, у порівнянні з пацієнтами зеленого списку. Крім того, для пацієнтів з червоного списку не будуть застосовувати вікові коефіцієнти.

«Порядком реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій для первинної медичної допомоги на 2018 рік» (надалі - Порядок), затвердженим постановою КМУ № 407 від 25.04.2018 року прописані наступні значення капітаційних ставок.

Капітаційна ставка

Грошова одиниця

Зелений список

Червоний список

Річна

грн

370

240

Місячна

грн

30,83

20,00

Розмір капітаційної ставки не є сталою величиною. Він буде переглядатись щорічно.

Фінансування первинної медичної допомоги — пояснення МОЗЧитайте: "Хранение лекарственных средств: законодательство и новые правила"

Коригувальні коефіцієнти

На першому етапі реформи коригувальні коефіцієнти застосовують лише для пацієнтів з зеленого списку. На початку впровадження реформи вони встановлені лише для різних вікових груп та для населення, що проживає в гірській місцевості. Надалі підхід до формування коефіцієнтів дещо зміниться. Вони будуть встановлені залежно від статі пацієнта та стану його здоров’я.

Розмір коефіцієнтів також визначений в Порядку, затвердженому постановою КМУ № 407 від 25.04.2018 року.

Вік пацієнта

Коригувальний коефіцієнт

0 – 5 років

4

6 - 17 років

2,2

18 – 39 років

1

40 – 64 роки

1,2

Старші за 65 років

2

Для пацієнтів з зеленого списку, котрі проживають в населених пунктах, яким надано статус гірських (Закон України «Про статус гірських населених пунктів в Україні»), коригувальний коефіцієнт становить 1,25.

Таким чином, щоб визначити розмір плати за одного пацієнта з зеленого списку, необхідно капітаційну ставку помножити на величину коригувального коефіцієнту.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді