Приватні медзаклади та НСЗУ: як взаємодіяти?

Первинну медичну допомогу пацієнтам можуть надавати не лише фахівці комунальних некомерційних підприємств (КНП), власниками яких є певні територіальні громади та фізичні особи-підприємці. Приватні медичні заклади, з моменту підписання договору з НСЗУ, також мають право надавати первинну меддопомогу в межах програми медичних гарантій.

Територіальна громада, в межах якої буде функціонувати такий приватний медичний заклад, отримує певні бонуси. В першу чергу, їй не потрібно буде створювати власне комунальне медичне підприємство. Достатньо буде домовитись з приватним медичним закладом, щоб він надавав населенню послуги з ПМД.


Зі свого боку громада може зацікавити приватний медичний заклад, запропонувавши йому оренду комунального майна за пільговим тарифом. Крім того, громада може виділяти кошти такому медичному закладу з місцевого бюджету за різноманітними програмами.

Приватні медзаклади та НСЗУ: як взаємодіятиме?Читайте: "Хранение лекарственных средств: законодательство и новые правила"

Джерела фінансування приватного медичного закладу

За які кошти буде функціонувати приватний медичний заклад? Основним джерелом фінансування приватного медичного закладу, котрий надає послуги ПМД, залишаються асигнування, отримані за договором з НСЗУ. Обсяг таких коштів залежатиме від кількості пацієнтів, котрі висловили бажання отримувати медичні послуги в цьому лікувальному закладі та підписали декларації з його лікарями.

Кошти на своє функціонування та розвиток приватний медичний заклад може отримувати також з інших джерел:

  • власних коштів його засновників;
  • місцевих бюджетів за цільовими програмами на підтримку фінансування медичної допомоги, громадського здоров’я;
  • коштів, передбачених договорами про медичне обслуговування населення, котрий медичний заклад укладає з територіальною громадою;
  • коштів, передбачених договорами про надання медичних послуг юридичним особам та страховим компаніям;
  • надання фізичним особам тих медичних послуг, котрі не прописані державною програмою медичних гарантій;
  • коштів благодійних фондів.

Усі вищенаведені джерела фінансування прописані в законодавстві.

Приватні медзаклади та НСЗУ: як взаємодіятиме?Читайте: "Виписування рецептів – нові правила від МОЗ"

Персонал приватного медичного закладу

Приватний медичний заклад не обмежений в питаннях формування свого штату. Це ж стосується і рівня заробітної плати його працівників. Нормативні документи встановлюють лише мінімальний склад команди, яка необхідна, щоб забезпечити якісне надання ПМД.

Первинну медичну допомогу надають:

  • лікар;
  • одна медична сестра (мінімум).

Якщо цього не достатньо, медичний заклад приватної форми власності може залучати більшу кількість медичних працівників.

Безумовно, усім фахівцям, котрі знаходяться у штаті приватного медичного закладу, його власник повинен забезпечити усі мінімальні гарантії, які поширюються на працівників (немедичних). Серед іншого, вони захищені державою в питаннях оплати праці, надання відпусток, порядку відпрацювання робочого часу, часу відпочинку.

Місце надання ПМД

Однією з важливих передумов надання медичних послуг, є приміщення, в якому лікарі будуть вести прийом пацієнтів. Власники приватних медичних клінік можуть вирішити цю проблему декількома шляхами:

  • побудувати необхідне приміщення;
  • придбати приміщення у власність;
  • взяти приміщення в оренду;
  • взяти приміщення в управління.

Усі ці способи не суперечать чинному законодавству.

Якщо приміщення, яке хоче взяти в оренду власник приватного медичного закладу, знаходиться у власності територіальної громади, обидві сторони розпочнуть взаємовигідні перемовини з питань розміру орендної платні. Територіальна громада може стимулювати такий медичний заклад обслуговувати її жителів (наприклад, передати таке приміщення відповідно до договору-оренди на пільгових умовах).

Медичний заклад може укласти декілька видів договорів.

№ п/п

Вид договору

Положення договору

Умови укладання договору

1

Договір оренди

За рішенням органу місцевого самоврядування орендна плата може становити:

-1 грн;

- 0,1 % від вартості орендованого майна.

Методику розрахунку вартості оренди майна встановлює орган місцевого самоврядування.

Для укладання договору з власниками приватного медичного закладу передбачена конкурсна процедура. Порядок проведення такого конкурсу повинен визначити орган місцевого самоврядування.

2

Договір про управління відповідним комунальним майном

Приватний медичний заклад бере на себе зобов’язання управління нерухомим комунальним майном в інтересах громади, котра є його власником. За управління, приватний медичний заклад повинен отримувати відповідну плату.

Обов’язкова конкурсна процедура відсутня. Договір повинен бути затвердженим нотаріально та пройти державну реєстрацію. За основу для розробки порядку укладання такого договору, може слугувати постанова КМУ № 296 від 11.04.2012 року.

Обладнання приватного медичного закладу

Обладнання, яким власники приватного медичного закладу планують надавати послуги первинної медичної допомоги, вони можуть:

  • придбати;
  • взяти в оренду;
  • взяти в оперативне управління.

Приватні медзаклади та НСЗУ: як взаємодіятиме?Читайте: "Вплив атестації на зарплату лікарів: перевірки, штрафи за переплату"

Цивільна відповідальність приватного медичного закладу

Персонал приватного медичного закладу несе усю повноту відповідальності перед пацієнтом, яка прописана нормативними документами України. В разі, якщо пацієнту була завдана шкода, відшкодовувати її приватний медичний заклад має відповідно до ст. 1172 Цивільного кодексу України.

Обсяг матеріальної відповідальності працівника стосовно приватного медичного закладу обмежений рівнем його середньомісячної заробітної платні. Таке правило не поширюється на випадки, прописані в статті 134 КЗпП України (якщо є договір про повну матеріальну відповідальність чи працівник при заподіянні шкоди знаходився у стані алкогольного сп’яніння).



зміст

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді