Вплив атестації на зарплату лікарів: перевірки, штрафи за переплату

На розмір окладу впливає наявність кваліфікаційної категорії, визначеної в ході проведення атестації. Проте трапляються випадки, коли лікар не проходить атестацію. Пояснюємо, як же вплине непроходження атестації на розмір заробітної платні лікаря

Ваш безплатний доступ до курсів підвищення кваліфікації

Помилки керівників у нарахуванні зарплати медпрацівникам, які не атестувалися

В ході проведення ревізій медичних закладів фінінспектори перевіряють, чи наявні в працюючих лікарів сертифікати про надання (підтвердження) звання лікаря-спеціаліста за конкретною лікарською спеціальністю та посвідчення про встановлення (підтвердження) відповідної кваліфікаційної категорії.

Під час перевірок правильності та законності оплати праці медичних працівників виявлені неодноразові випадки завищення посадових окладів лікарів. Причини цього явища такі:

  • посадові оклади за тарифними розрядами лікарів-спеціалістів усіх категорій встановлюють без наявності сертифіката лікаря-спеціаліста за відповідною категорією;
  • лікарів, котрі не підтвердили звання лікаря-спеціаліста своєчасно (впродовж року від моменту закінчення п’ятирічного терміну з часу попередньої атестації), несвоєчасно переводять на посади лікарів-стажистів.

Щоб виявити такі невідповідності, фінінспектори звіряють дані з тарифікаційних списків з особовими рахунками співробітників медичних закладів, де повинні бути враховані кваліфікаційні вимоги та тарифікаційні розряди лікарів, що передбачені Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими спільним наказом Мінсоцполітики та МОЗ України № 308/519 від 05.10.2005 року (надалі - Умови).

Такі порушення спричиняють завищення посадових окладів, що в кінцевому результаті призводить до незаконного нарахування та виплат заробітної плати цим медичним працівникам.

Оскільки оцінити професійну підготовку лікарів та їх трудову діяльність покликана саме атестація лікарів, спробуємо розібратись детальніше, які наслідки можуть чекати на лікаря, якщо він не пройшов атестації та йому не була встановлена (підтверджена) категорія.

Вплив атестації на зарплату лікарів: перевірки, штрафи за переплатуЧитайте: "Організаційні заходи для наставницької роботи: приклад оформлення"

Алгоритм нарахування заробітної платні після проходження атестації

В ході проведення атестації лікарів визначають рівень їх знань та практичних навичок. Як наслідок, лікарю присвоюють (підтверджують) звання «лікаря-спеціаліста» чи присвоюють (підтверджують) кваліфікаційну категорію. Подібна вимога прописана п. 1.3 Положення про порядок проведення атестації лікарів, затвердженого наказом МОЗ України № 359 від 19.12.1997 року «Про подальше удосконалення атестації лікарів».

Алгоритм нарахування заробітної платні після проходження атестації:

Крок 1. Лікар збирає документи, необхідні для присвоєння чи підвищення кваліфікаційної категорії та подає їх до атестаційної комісії у встановлений термін (не пізніше, ніж за два місяці до закінчення п’ятирічного терміну з часу, коли відбулась попередня атестація чи переатестація).

Крок 2. Орган (заклад) охорони здоров’я видає наказ, котрим затверджує рішення, прийняте атестаційною комісією, про присвоєння (підтвердження) кваліфікаційної категорії.

Крок 3. З моменту підписання наказу в медичному закладі лікарю починають виплачувати заробітну платню з урахуванням підвищеного посадового окладу (відповідно до присвоєної категорії). Така вимога прописана підпунктом 6 пункту 2.4.1 Умов оплати праці.

Атестація на визначення знань та практичних навичок для присвоєння (підтвердження) звання лікаря-спеціаліста з конкретної лікарської спеціальності може мати для нього наслідки:

  • лікарю присвоюють звання лікаря-спеціаліста – заклад освіти видає сертифікат лікаря-спеціаліста з конкретної лікарської спеціальності за встановленим зразком;
  • лікарю відмовляють в присвоєнні звання лікаря-спеціаліста – отримує на руки завірений закладом освіти витяг з протоколу засідання атестаційної комісії (в термін до трьох днів з часу затвердження протоколу) відповідно до п. 2.7 Положення № 359.

Вплив атестації на зарплату лікарів: перевірки, штрафи за переплатуЧитайте: "Платні медичні послуги: як сформувати вартість"

Що чекає лікаря в разі непроходження атестації

Якщо лікар відмовився подавати документи на чергову атестацію протягом року після закінчення п’ятирічного терміну з часу попередньої атестації, чи атестаційна комісія відмовила в присвоєнні (підвищенні) кваліфікаційної категорії, він має атестуватись на предмет визнання знань та практичних навичок для підтвердження звання лікаря-спеціаліста. Перед такою атестацією фахівець повинен пройти стажування. Щоправда, таке положення не поширюється на вагітних жінок, а також осіб, котрі знаходяться у відпустці по догляду за дитиною.

То ж спробуємо розібратись, як же зміниться розмір заробітної платні у спеціаліста, котрий не пройшов атестацію у відведений законом термін.

Відповідальність за неправильне нарахування заробітної плати

Усю повноту відповідальності за неправильне нарахування заробітної плати несе очільник закладу охорони здоров’я (подібна вимога прописана в пункті 1.9 Умов).

Якщо заробітна плата працівникові нарахована неправильно через невчасне атестування, законодавство покладає відповідальність також на:

  • членів тарифікаційної комісії (очільник закладу має видати відповідний наказ, де прописує обов’язки та відповідальність членів тарифікаційної комісії);
  • особу, яка відповідає в закладі за обчислення величини посадових окладів, різних доплат, надбавок, підвищень, готує інформацію для атестаційної, тарифікаційної та кваліфікаційної комісії (такі обов’язки повинна містити посадова інструкція).

Вплив атестації на зарплату лікарів: перевірки, штрафи за переплатуЧитайте: "Клинические протоколы: законодательство, внедрение"

Зверніть увагу:

Посадові особи, котрі допустили неправильне нарахування заробітної платні, понесуть покарання відповідно до ст. 164-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Якщо порушення законодавства з фінансових питань допустили вперше, вони можуть обійтись штрафом у межах від 8 до 15 неоподатковуваних мінімумів громадян. Якщо ж таке правопорушення вони допустили не вперше, розмір штрафу зросте до 10 – 20 неоподатковуваних мінімумів громадян.

Очільник установи вищого рівня своїм рішенням може притягти до матеріальної чи адміністративної відповідальності працівників, котрі допустили таке правопорушення.

Все ж непорозумінням з нарахуванням заробітної плати легше запобігти, аніж потім виправляти скоєні помилки. Тому керівник закладу повинен забезпечити можливість працівникам своєчасно пройти атестацію на присвоєння (підвищення) кваліфікаційної категорії.

З іншого боку, якщо лікар своєчасно не пройшов атестацію на присвоєння (підвищення) кваліфікаційної категорії, він позбувається права обіймати посаду лікаря-спеціаліста.



зміст

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді