Відміна форми № 026/о: як по-новому оформлювати документи для дитини?

МОЗ скасувало форму № 026/о. Цей крок викликав багато запитань у лікарів та медпрацівників освітніх закладів. Яку документацію медпрацівники повинні заповнювати під час зарахування дитини в садочок чи школи? Які правові підстави надавати довідки у медпрацівників?

Міністерство охорони здоров’я України 29 березня 2018 року за № 14-01/89 направило лист до Міністерства освіти та науки України, у якому роз’яснило подальший порядок проведення медичного огляду дітей перед вступом до дитячого садочка та школи. В листі пояснили правовий дисонанс: з одного боку, навчальні заклади повинні отримати інформацію про стан здоров’я дітей, з іншого – законодавство вимагає дотримання лікарської таємниці.

Скасування форми № 026/о «Медична карта дитини (для дошкільного та загальноосвітнього навчального закладів)» дозволяє врегулювати  цю  проблему.

Відміна форми № 026/оЧитайте: "Санітарно-епідемічне благополуччя — що перевіряють під час акредитації медзакладу?

Правові підстави надання медичних довідок

Стаття 3 Закону України № 2801-XІІ від 19.11.1992 року (надалі, Закон № 2801) «Основи Законодавства України про охорону здоров’я» визначає, що лише наявність ліцензії на медичну практику, виданої МОЗ, дає право здійснювати медичне обслуговування населення. Використовує у своїй діяльності медичний заклад лише форми медичної документації, затверджені наказами МОЗ України.

Стежте за оновленнями нормативно-правової бази, адже щодня втрачають чинність або затверджують нові форми медичної облікової документації.

Дані щодо стану здоров’я дитини вносять до форми № 112/о «Історія розвитку дитини», затвердженої наказом МОЗ № 527 від 28.07.2014 року. Ця форма є основним медичним документом, якій містить дані про стан здоров’я та розвитку дітей від моменту народження до досягнення ними сімнадцятирічного віку (школярам – до моменту закінчення школи) та зберігається у медичному закладі.

З іншого боку, пацієнт має право на дотримання таємниці щодо стану його здоров’я. Така вимога прописана статтею 39-1 Закону України № 2801- XІІ від 19.11.1992 року «Основи Законодавства України про охорону здоров’я». Окрім іншого, Закон чітко зазначає, що вимагати від пацієнта інформації щодо стану його здоров’я, виставлених йому діагнозів, даних  обстеження не мають права за місцем роботи та навчання пацієнта.

Таким чином, зберігання форми медичної документації № 026/о напряму порушує вимоги Закону № 2801. Тому профільне міністерство наказом № 157 від 26.01.2018 року «Про внесення змін до деяких наказів Міністерство охорони здоров’я України» скасувало форму № 026/о. Відтепер дані щодо стану здоров’я дитини не будуть загальнодоступними та не зберігатимуться поза межами медичного закладу.

Відміна форми № 026/оЧитайте: "Як одягати та знімати медичні рукавички: алгоритми-інфографіка

Медична довідка для відвідування дитсадка

Щоб оформити дитину в дитячий дошкільний заклад, батьки мають надати ряд документів, серед яких — медична довідка. Щоб отримати цю довідку, варто звернутись до лікаря, у якого обслуговувалась дитина:

  • педіатра;
  • сімейного лікаря.

Якщо дитина здорова, лікар видасть відповідну довідку. Якщо ж дитина має  захворювання, відомості про це будуть зазначені у довідці (за рішенням одного з батьків чи іншого законного представника дитини).

Таким чином, працівники дошкільних закладів будуть володіти інформацією про стан здоров’я дитини, незважаючи на скасування форми № 026/о.

Варто зауважити, що дітей  віком молодших трьох років, має право оглядати лише педіатр та сімейний лікар. Оглянути здорову доношену дитину віком до 3-х років та провести їй додаткові обстеження ( також лабораторні та інструментальні) інші спеціалісти можуть лише у випадку, якщо у формі медичної документації № 112/о є обґрунтований запис про таку необхідність. Батьки чи інші законні представники дитини повинні дати на це інформовану добровільну згоду.

Медична довідка для вступу до школи

Перед вступом дитини до школи батьки мають надати  документи, серед яких медична довідка про проходження профогляду. Після скасування форми № 026/о, лікар видає для надання до навчального закладу довідку 086-1/о «Довідка учня загальноосвітнього навчального закладу про результати обов’язкового медичного профілактичного огляду».   Якщо дитина має  захворювання, інформацію про це лікар зазначить у довідці (у випадку, якщо таке рішення прийме один з батьків чи іншого законного представника дитини).

Медична форма щодо профілактичних щеплень

Інформацію стосовно проведених дитині профілактичних щеплень медичні працівники фіксують у формі облікової документації № 063/о «Карта профілактичних щеплень», затвердженій наказом МОЗ України № 1 від 10.01.2006 року. Наказ № 1 зобов’язує вести документ в усіх закладах охорони здоров’я, які здійснюють амбулаторно-поліклінічний прийом, у навчальних та виховних закладах.  До форми № 063/о відповідальні особи вносять усю інформацію стосовно проведеної вакцинації, ревакцинації та туберкулінових проб.

Таким чином, скасування форми № 026/о жодним чином не погіршить ситуацію з профілактичними щепленнями. Усю інформацію про проведені щеплення чи відмову від них у конкретної дитини працівники освітніх закладів зможуть отримати.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді