Як диференціювати зарплату медиків всередині медзакладу?

Минулорічні нововведення щодо формування зарплати медиків призвели до того, що працівники з різною кваліфікацією, переліком посадових обов’язків та стажем роботи отримають однакову заробітну платню. На рівні медзакладу важливо розробити механізм диференціації зарплати медпрацівників. Читайте. як це зробити.

Нагадаємо, що з 1 січня 2017 року зарплата медиків нараховується за іншими правилами. Змінилось поняття мінімальної заробітної плати. З 01.01.2017 року розмір мінімальної заробітної платні становить 3200 грн, розмір посадового окладу працівника за першим тарифним розрядом – 1600 грн.  

Розмір зарплати медиків повинен мати пряму залежність від  професійних та ділових якостей працівників, складності виконуваної  роботи, умов праці (ст. 1 Закону України № 108/95-ВР від 24.03.1995 року «Про оплату праці»). Диференціація зарплати медиків проводиться на підставі законів та інших нормативно-правових актів, а також колективного договору. Нарахування зарплати здійснюється в межах бюджетних асигнувань та позабюджетних надходжень. Дана вимога прописана ст. 98 Кодексу законів про працю України (надалі - Кодекс).

Як диференціювати зарплату медиків всередині медзакладу?Читайте: "Підсумований облік робочого часу в медзакладі: як платити зарплату?

Оновлені правила нарахування зарплати медикам

Оновлені правила нарахування заробітної платні, що вступили в дію з  1 січня 2017 року, передбачають, що розмір заробітної плати у випадку, коли особа відпрацювала повну місячну норму робочого часу, не повинен бути нижчим від мінімальної заробітної плати по державі. Якщо ж нарахована сума зарплати нижча, очільник закладу має доплатити йому різницю.

Посадовий оклад працівників установ, закладів та організацій, які працюють в бюджетній сфері, складається з наступних частин:

  • мінімального розміру посадового окладу (тарифної ставки), визначеної КМУ;
  • міжпосадових співвідношень розмірів посадових окладів (тарифних ставок) та тарифних коефіцієнтів.

Як диференціювати зарплату медиків всередині медзакладу?Читайте: "Табель робочого часу для медпрацівників: бланк та зразок заповнювання

Мінімальний розмір посадового окладу (тарифна ставка) не повинен бути нижчим за прожитковий мінімум, визначений з 1 січня календарного року для працездатних осіб. Обчислюваний розмір заробітної плати, що відповідає встановленому мінімуму, не повинен включати:

  • доплату за працю в несприятливих умовах та підвищений ризик для здоров’я;
  • доплату за роботу в нічний час та надурочну роботу;
  • доплату за роз’їзний характер роботи;
  • різноманітні премії (до святкових та ювілейних дат).

Порядку здійснення диференціації зарплати медпрацівників не існує. Некваліфіковані працівники медичних закладів (сторожі, прибиральники) отримують практично однакову заробітну платню з висококваліфікованими фахівцями – лікарями, медичними сестрами, фельдшерами.

Щоб провести диференціацію, очільник закладу повинен врахувати певні чинники:

  • складність роботи працівника;
  • відповідальність;
  • умови роботи.

На підставі вищевикладеного, встановлюються доплати, надбавки, премії, виплата яких передбачена умовами оплати праці. Встановлюючи такі доплати, важливо не перевищити їх граничні розміри. Ці розміри в певних випадках не перевищують розмір мінімальної зарплати. Проте інша ситуація з розмірами премій. Головне, щоб вистачило фонду заробітної плати.

Відповідальність за диференціацію зарплати медиків покладена на керівника закладу (постанова КМУ № 1037 від 22.12.2016 року «Про оплату праці працівників закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери»).

Як диференціювати зарплату медиків всередині медзакладу?Читайте: "Право медпрацівників на скорочений робочий тиждень"  

Підстави виплат премій медикам

Основним завданням, яке прагнуть досягти преміюючи співробітників закладів охорони здоров’я, є підвищення якості та ефективності їхньої праці, відповідно  і якості надання медичної допомоги населенню. Премія не є регулярною виплатою, її можна отримати лише за конкретні досягнення в роботі.

Виплати премій очільник медичного закладу здійснює на підставі положення про преміювання. Відповідно до цього документа можливо також зменшити розмір премії та позбавити її. В положенні мають бути зазначені:

  • умови та виробничі показники, за які можна преміювати працівників;
  • умови та показники, за які депреміюють працівників;
  • показники преміювання для окремих структурних підрозділів;
  • показники преміювання для окремих посад. 

Положення затверджує керівник закладу після погодження з профспілковим комітетом. Конкретний розмір премії не є сталою величиною. Розмір її залежить від особистого внеску медичного працівника в роботу структурного підрозділу чи закладу. При цьому слід зауважити, що і максимальний розмір виплати не обмежений. Відповідна норма прописана в п. 5.11 глави 5 «Умов праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення», затверджених спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005р. № 308/519.

Преміюють працівників коштом фонду преміювання, який є частиною фонду заробітної плати. Наповнюється фонд заробітної плати в медичному закладі з різних джерел, в тому числі і коштом з надання платних медичних послуг, бюджетних асигнувань та з коштів органів місцевого самоврядування.

Як диференціювати зарплату медиків всередині медзакладу?Читайте: "Чергування медпрацівників: основні правила складання графіка" 

Перевірки операцій з оплати праці

Під час проведення перевірок диференціації зарплати медиків, контролюючі органи перевіряють документи:

  • штатний розпис медичного закладу;
  • трудові книжки співробітників медичного закладу;
  • накази, угоди;
  • тарифікації, графіки роботи та ряд інших документів, за якими здійснюють розрахунок заробітної плати медпрацівників та нараховують пільги;
  • колективний договір, положення про преміювання;
  • бухгалтерські облікові реєстри;
  • меморіальний ордер № 5 «Зведення розрахункових відомостей із заробітної плати та стипендій»; 
  • книгу «Журнал-головна»;
  • первинні документи: табелі обліку використання робочого часу в підрозділах медичного закладу, їх особові рахунки, розрахунково-платіжні відомості, реєстри депонованої зарплати, листи тимчасової непрацездатності та інші документи.

Перевіряючі органи цікавляться також наказами про прийняття на посаду, присвоєння відповідної категорії. Це допоможе з’ясувати, чи правильно проведена диференціація зарплат медпрацівників. Якщо частина працівників закладу отримує доплату за роботу в шкідливих умовах, перевіряють наявність атестації робочих місць. 



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді