Табель робочого часу для медпрацівників: бланк, як заповнювати

Автор
Експертна редакція порталу
Заповнення табеля обліку використання робочого часу для медпрацівників вимагає неабиякої уважності та знань від того, хто це робить. Щоб бути у всеозброєнні — читайте статтю та скачуйте бланк

Для обліку використання робочого часу працівників наказом Держкомстату «Про затвердження типових форм первинної облікової документації зі статистики праці» від 05.12.2008 № 489 затверджена типова форма № П-5 «Табель обліку використання робочого часу» (далі — Табель).

Типова форма має рекомендаційний характер. Інструкції щодо її заповнення нормотворці не розробили. Тому на підставі типової форми розробіть та затвердіть свою форму Табеля робочого часу з урахуванням специфіки діяльності медзакладу.

Як спланувати штат та оплатити роботу медпрацівників

Організація обліку робочого часу медичних працівників

Для ефективної організації обліку робочого часу однієї форми Табеля недостатньо. Розробіть також Порядок ведення й оформлення табелів, визначте терміни здачі їх до бухгалтерської служби тощо. У пригоді стане, скажімо, Положення про облік використання робочого часу (далі — Положення).

У Положенні визначте:

    • осіб, які відповідають за ведення та оформлення Табеля
    • посадових осіб, які підписами засвідчують інформацію, зазначену в Табелі
    • строки подання Табеля до бухгалтерії для нарахування заробітної плати
    • порядок внесення до Табеля відомостей про нових працівників та вилучення з Табеля відомостей про звільнених працівників
    • правила та порядок присвоєння працівникам табельних номерів
    • правила і порядок коригування відомостей про фактичну роботу та відсутність працівників на роботі
Дар'я Михайлова головний редактор журналу «Управління закладом охорони здоров’я»
У новому році перегляньте розмір зарплат працівників, надавайте відпустки і проводьте медичні огляди за новими правилами. Очікуйте змін у системі безперервного професійного розвитку та формуванні госпітальних округів

Табель обліку використання робочого часу: як заповнювати

Табель ведуть на обліковий склад працівників усіх категорій, прийнятих на постійну, тимчасову, сезонну роботу, а також учнів, прийнятих на період виробничої практики або канікул з оплатою праці.

✎ Хто складає табель обліку робочого часу?

Табель складає кадрова служба установи або уповноважена керівником установи особа. Такі функції також може бути покладено на керівників структурних підрозділів чи одного з працівників відділу.

Приймаючи на роботу працівників, кожному присвоюють табельний номер, який потім використовують у кадрових та облікових документах. Якщо працівник звільняється, його табельний номер не може бути присвоєний іншому працівнику, як правило, протягом 3 років.

Увага! Сумісникам присвоюють окремий табельний номер, на відміну від працівників, які працюють в порядку суміщення, — таким працівникам окремий табельний номер не надають.

У Табелі мають бути проставлені відмітки про фактично відпрацьований час, відпрацьовані за місяць години, у т. ч. надурочні, нічні години роботи тощо, а також інші відхилення від нормальних умов роботи.

Вносити до Табеля прийнятих на роботу працівників і викреслювати з нього звільнених потрібно лише на підставі розпорядчих документів, зокрема наказів, розпоряджень керівника установи. Невиходи на роботу, надурочний час, інші відхилення від нормальних умов роботи мають бути підтверджені документально. Такими документами можуть бути: листки тимчасової непрацездатності, медичні довідки, накази керівника установи про відпустку, відрядження, про роботу у святкові та вихідні дні, простої тощо.

Кількість фактично відпрацьованих робочих днів (годин) у першій половині місяця потрібно визначати за даними Табеля. Тож належно оформлений Табель, засвідчений підписами осіб, відповідальних за його заповнення, за першу і за другу половину місяця потрібно подавати бухгалтерській службі або працівнику, який нараховує заробітну плату в установлені терміни.

Аби не допустити випадків несвоєчасної виплати заробітної плати працівникам, яку перевіряльники кваліфікують як порушення трудового законодавства, подавати Табель до бухгалтерської служби потрібно за 2—3 дні до початку розрахункового періоду.

Під час заповнення Табеля обов’язково потрібно стежити, щоб за кожною посадою був дотриманий баланс робочого часу. Тобто щоб тривалість робочого часу не перевищувала нормальної кількості робочих годин.

Обліковують робочий час та оплачують працю сумісників за кожним місцем роботи окремо. Тобто якщо працівник працює за внутрішнім сумісництвом, то облік робочого часу в Табелі ведуть в окремих рядках за основним місцем роботи і за сумісництвом.

✎ У Табелі потрібно відображати роботу, проведену протягом календарного дня, а не протягом зміни.

Приміром, якщо у працівника зміна тривалістю 12 годин розпочинається о 20:00, а закінчується о 8:00 наступного дня, у Табелі проставляють в день початку зміни 4 години (з 20:00 до 24:00), у день закінчення — 8 годин (з 0:00 до 8:00).

Під час заповнення Табеля за поточний місяць не можна забувати про робочі години, які переходять з попереднього місяця. Це відпрацьовані години зміни, що почалася в останній день попереднього місяця.

✅✅✅ Атестація лікарів під час війни: актуальні зміни

Порядок заповнення Табеля обліку використання робочого часу медичних працівників

Назва колонки

Порядок заповнення

Відпрацьовано за місяць днів

Потрібно зазначати кількість робочих днів за тим графіком, за яким розраховують норму робочого часу, що припали на частину місяця (або на повний місяць), фактично відпрацьований працівником. Приміром, якщо працівник відпрацював повний місяць і норму робочого часу за обліковий період для нього розраховували за календарем п’ятиденного робочого тижня з двома вихідними днями в суботу та неділю, то в колонці «Відпрацьовано за місяць днів» потрібно відобразити кількість робочих днів за повний місяць.

Якщо ж, приміром, працівник перебуватиме у відпустці з 1 по 20 липня 2017 року, в колонці «Відпрацьовано за місяць днів» потрібно відображати кількість робочих днів за графіком п’ятиденного робочого тижня за період з 21 по 31 липня 2017 року

Відпрацьовано годин нічних

Потрібно відображати кількість годин, відпрацьованих у звітному періоді в нічний час (з 22:00 до 06:00). Якщо зміна перехідна з одного місяця на інший, то кількість нічних годин мають підраховувати за час з 20:00 до 00:00 та за час з 00:00 до 06:00

Відпрацьовано годин надурочних

Відображають кількість надурочних годин. За підсумованого обліку робочого часу підрахунок кількості надурочних годин проводять в останньому місяці облікового періоду. Якщо в установі запроваджено обліковий період — місяць, то кількість надурочних годин (різницю між нормою робочого часу за обліковий період та кількістю фактично відпрацьованих годин за графіком змінності) потрібно підраховувати й оплачувати щомісяця

Облік робочого часу за різними режимами праці

Розгляньте інфографіку, щоб зрозуміти принципи обліку робочого часу медичних працівників, які працюють:

      • неповний робочий день
      • за суміщенням
      • за сумісництвом
      • в умовах підсумованого обліку робочого часу

Табель робочого часу для медпрацівників: бланк та зразок заповнювання 

СКАЧАТИ

Як робити виправлення в Табелі обліку використання робочого часу

Виправлень у Табелі робити не можна. Однак іноді виникають ситуації, коли до Табеля потрібно внести зміни після його заповнення і передачі до бухгалтерії. Приміром, працівник із запізненням повідомив, що відкрив лікарняний, або, перебуваючи у відпустці, захворів і надав лікарняний після закінчення відпустки.

Правил внесення виправлень до Табеля в законодавстві не встановлено. Тому радимо в Положенні, затвердженому в установі, прописати порядок внесення змін. Вносити зміни до Табеля потрібно лише після того, як працівник надасть підтвердні документи, а не просто усно повідомить про це. На підставі документів, що надав працівник, відповідальна за ведення Табеля особа проводить його коригування.



зміст

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді