Право медпрацівників на скорочений робочий тиждень

Дізнайтеся, чи передбачена законодавством для працівників лікувальних закладів, які надають медичну допомогу хворим, скорочена тривалість робочого тижня? Чи передбачене це право рівною мірою для керівників відділень (кабінетів) та лікарів-практиків?

Законодавством України визначено, що скорочена тривалість робочого тижня становить 36 годин. Відповідне право надається медичним працівникам згідно з переліком, затвердженим постановою КМУ № 163 від 21.02.2001 р. Для набуття цього права необхідно пройти процедуру атестації робочих місць та прописати його у колективному договорі. Атестація робочих місць у медичних закладах проводиться комісійно (лист Мінсоцполітики України від 12.08.2014 № 356/13/116­14).

Право медпрацівників на скорочений робочий тижденьЧитайте: "Манипуляционный кабинет: организация работы и оснащение"

Хто з медпрацівників має право на скорочений робочий тиждень

Право на скорочений робочий тиждень надано медпрацівникам (включаючи керівників відділень, кабінетів), котрі зайняті безпосередньо обслуговуванням пацієнтів в лікувально-профілактичних установах та закладах, відділеннях, палатах, кабінетах:

  • інфекційних;
  • протитуберкульозних;
  • психіатричних та психоневрологічних (крім лікарів-лаборантів);
  • нейрохірургічних (крім лікарів-лаборантів);
  • наркологічних (крім лікарів-лаборантів).

Слід звернути увагу на той факт, що право на скорочений робочий тиждень отримує працівник лише в тому випадку, коли він безпосередньо зайнятий у шкідливих умовах праці протягом мінімум 50% робочого часу, передбаченого для конкретної професії (посади).

Під безпосереднім обслуговуванням хворих мають на увазі роботу, що передбачає контакт між пацієнтом та медичним працівником. До такого виду робіт належать: проведення діагностичних та лікувальних процедур, всі види догляду за хворими.

Право медпрацівників на скорочений робочий тижденьЧитайте: "Медичний стаж: як рахувати в Україні?"

  

Порядок встановлення права на скорочений робочий тиждень

Скорочену тривалість робочого тижня отримують медичні працівники, робочі місця яких пройшли процедуру атестації робочих місць за умовами праці. Порядок проведення такої процедури наведений у постанові КМУ № 442 від 01.08.1992 р. Оскільки робота медичного працівника має певні особливості, шкідливі чинники, які виникають в ході її виконання, не піддаються звичайним лабораторним вимірам. Тому при проведенні процедури атестації робочого місця необхідно опиратись на лист Міністерства соціальної політики України від 12.08.2014 № 356/13/116­14. В ньому зокрема зазначається, що атестація відповідних робочих місць у закладі охорони здоров’я проводиться комісійно.  

Отже, право на скорочений робочий тиждень лікарі протитуберкульозного, інфекційного, психі­атричного, наркологічного відділень й кабінетів ЦРЛ набувають у випадку, коли в ході проведення атестації робочих місць встановлено, що вони знаходяться в безпосередньому контакті з хворими не менше, ніж половину від тривалості свого робочого часу.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді