Підозра на туберкульоз у пацієнта: як діяти?

Медпрацівники часто взаємодіють з інфікованими хворими. Добре, коли пацієнт і лікар уже знає про захворювання, а тому може вибудувати стратегію захисту. Гірше, коли на прийом приходить пацієнт, який про свою хворобу не знає. Читайте, як діяти, якщо до вас звернувся пацієнт з підозрою на туберкульоз.

Залежно від результатів первинного дослідження мокротиння і рентгенологічного дослідження, які проводять пацієнтам з підозрою на туберкульоз, лікар обирає тактику дійЙого призначення виконує медична сестра.

Підозра на туберкульоз у пацієнта: як діяти?Читайте: "Профілактика контрактури суглобів і гіпотрофії м’язів: правила роботи для медсестер

Як вести пацієнта з підозрою на туберкульоз

Результат досліджень

Дії медичного персоналу

Кислотостійкі бактерії виявили хоча б в одному з двох мазків мокротиння

Направити пацієнта до фтизіатра у протитуберкульозний заклад за місцем проживання, щоб підтвердити або спростувати діагноз

Кислотостійкі бактерії не виявили у жодному з двох зразків мокротиння, але є рентгенологічні й клінічні ознаки пневмонії

Протягом двох тижнів провести неспецифічну протизапальну терапію антибактеріальними препаратами. Якщо терапія дала позитивний ефект, діагноз туберкульозу виключають. Якщо ефекту від терапії немає, є підстава запідозрити туберкульоз. Необхідно повторити рентгенологічне дослідження і дворазову мікроскопію мазка мокротиння та незалежно від їх результатів проконсультувати пацієнта у протитуберкульозному закладі

Кислотостійкі бактерії не виявили у жодному з двох зразків мокротиння, але є рентгенологічні зміни

Направити пацієнта у протитуберкульозний заклад для консультації. Якщо діагноз підтвердять, взяти хворого на диспансерний облік та призначити режим хіміотерапії згідно з Уніфікованим клінічним протоколом

Під час неспецифічної протизапальної терапії антибактеріальними препаратами заборонено застосовувати препарати, що мають антимікобактеріальну активність (Стрептоміцин, Канаміцин, Рифампіцин, Капреоміцин, Мікобутин та фторхінолони).

Отже, сучасні методи діагностики туберкульозу дають змогу вчасно виявити захворювання та призначити відповідне лікування.

Підозра на туберкульоз у пацієнта: як діяти?Читайте: "Техніка кровопускання: алгоритм"

Як виявити туберкульоз у дітей

Під час масових обстежень дітей на туберкульоз та у клінічній практиці застосовують туберкулінодіагностику. Її використовують, щоб своєчасно виявити інфікованих МБТ, дітей з підвищеним ризиком захворювання (ті, що вперше інфікувалися, з гіперергічною реакцією на туберкулін тощо) та щоб визначити, кому робити ревакцинацію вакциною БЦЖ.

Для туберкулінодіагностики внутрішньошкірно застосовують алерген туберкульозний очищений рідкий у стандартному розведенні. Це розчин туберкуліну у 0,85%-вому розчині натрію хлориду з фосфатним буфером та твіном-80 (полісорбатом-80) як стабілізатором і фенолом як консервантом. Туберкулін не містить живої культури МБТ. Він є неповним антигеном (гаптеном) МБТ, що містить продукти життєдіяльності клітин мікобактерій, їх елементи і частину середовища, на якому вони росли. 

Масову туберкулінодіагностику проводять щороку серед дітей віком від 4 до 14 років за допомогою проби Манту, щоб виявити первинне інфікування або віраж туберкулінових проб. Серед дорослого населення туберкулінодіагностику не проводять. Близько 90% дорослого населення інфіковані МБТ, тому у них туберкулінові проби будуть позитивні. Через це у дорослого населення неможливо відрізнити туберкульоз від інфікування МБТ.

Пробу Манту за призначенням лікаря проводить медична сестра, яка має право робити туберкулінодіагностику шприцевим методом. Безголковий метод туберкулінодіагностики не є дієвим, тому нині його не застосовують. Пробу Манту виконують на передпліччі, щороку чергуючи праву і ліву руки: у парні роки пробу виконують у праве передпліччя, у непарні — в ліве. 



зміст

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді