Техніка кровопускання: алгоритм

UA RU
Перегляньте та збережіть собі алгоритм проведення кровопускання, а також читайте, в яких випадках застосування цієї техніки виправдане

Кровопускання (флеботомія) — це медична маніпуляція, під час якої з організму беруть певну кількість крові (200—500 мл) за допомогою проколу (венопункції) або розрізу вени (веносекції).

Венопункціяпрокол вени для введення різних медикаментозних засобів струменево, крапельно, для забору крові для лабораторних досліджень, кровопускання, вимірювання венозного тиску.

Для венопункції найчастіше використовують підшкірні вени ліктьового згину, а якщо вони слабо контуруються, можна використати інші вени (тильної поверхні передпліччя, кистей, нижніх кінцівок).

Медсестринство: три зміни в роботі

Веносекція — розтин просвіту вени за допомогою надрізу. Веносекцію проводять, якщо поверхневі вени у хворого погано виражені, а йому показана тривала інфузійна терапія.

Для веносекції частіше використовують вени ліктьового згину, передпліччя, стопи і гомілки.

Під час проведення процедури медична сестра просить пацієнта кілька разів стиснути і розтиснути кулак. При цьому рука пацієнта має набути синюшного кольору, але пульс на променевій артерії має пальпуватися. Далі вона обирає найоб’ємнішу і найменш рухливу вену, двічі оброблює місце пункції знизу вверх стерильними ватними кульками, зволоженими 70%-вим розчином етилового спирту, та висушує сухою стерильною ватною кулькою.

Техніка кровопускання: алгоритмЧитайте: Як організувати консультування пацієнтів: правила

Медична сестра обкладає місце пункції стерильними серветками, виконує венопункцію та, отримавши необхідну кількість крові (300—500 мл), просить пацієнта розтиснути кулак і знімає джгут. Потім вона прикладає до місця венопункції стерильну ватну кульку і швидким рухом виймає голку з вени. Насамкінець медична сестра просить пацієнта зігнути руку в ліктьовому суглобі на 3—5 хв.

Далі перегляньте алгоритм проведення процедури кровопускання.

Алгоритм кровопускання

Алгоритм кровопускання

Скачати

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді