Шлях реформування медичної галузі: основні напрями роботи

Донедавна в Україні діяла система фінансування медицини, успадкована з радянських часів. Так, кошти виділяють з державного бюджету на фінансування кількості ліжок, персоналу медичних закладів відповідно до запланованих статей кошторису. Такий підхід в умовах нестачі коштів призвів до того, що близько 46% витрат на медичні послуги фінансують пацієнти з власної кишені.

В МОЗ стверджують, що змінити ситуацію вдасться лише за умови кардинальних змін в підходах до фінансування галузі охорони здоров'я.

Відповідно до Плану заходів з реалізації Концепції реформи фінансування системи охорони здоров’я, затвердженого розпорядженням КМУ № 821-р від 15 листопада 2017 року, така зміна фінансування проходитиме в декілька етапів та має завершитись до 2020 року. За цей період державні органи мають створити підгрунтя для вирішення  проблем, які перешкоджають запровадженню страхової медицини та переходу на фінансування медичних послуг за принципом "гроші ходять за пацієнтом".

Шлях реформування медичної галузі: основні напрями роботиЧитайте: "Стандарты сестринского медицинского ухода: критерии контроля"

Протягом перехідного періоду від старої до нової системи фінансування вирішуватимуть такі питання:

  • Подолання фінансової незахищеності пацієнта.

Прийнятий Закон «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів», який визначає модель пакета медичної допомоги, який гарантовано буде оплачувати держава, та розробити єдиний прозорий підхід до формування тарифів на ці послуги.

  • Створення єдиного національного замовника медичних послуг.

Прийнято Постанову про створення Національної служби здоров'я. Надалі саме цей орган буде розпорядником державних коштів, акумульованих за рахунок податків, та саме Національна служба здоров'я буде укладати договори з медичними закладами про надання цих послуг пацієнту та здійснювати контроль за дотриманням визначених умов.

  • Автономізація бюджетних закладів охорони здоров'я.

Надавачі медичних послуг отримають можливість розпоряджатись ресурсами залежно від потреб.

Реалізація основних напрямків медичної реформи передбачає створення єдиної електронної системи обміну медичною інформацією. Уже  МОЗ планує розпочати тестування такої системи, покликаної пришвидшити запровадження нової моделі фінансування на первинному рівні надання медичної допомоги. Надалі планується внести всі заклади охорони здоров'я та медичних працівників цих закладів до тієї ж електронної системи. З часом те ж планується реалізувати і в напрямку стаціонарної допомоги.  Таким чином, повна реалізація нової моделі фінансування медичних послуг планується до 2020 року.  

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді