Уряд презентував нові проєкти цифровізації охорони здоров'я

На eHealth Summit 2024 представили майбутні кроки у цифровізації української охорони здоров'я

Сфера охорони здоров’я активно поповнюється новими цифровими інструментами та сервісами. eHealth Summit 2024 став платформою для обміну досвідом, підбиття проміжних підсумків та обговорення майбутніх кроків у цифровізації української охорони здоров'я.

Виплати працівникам ЗОЗ

Серед ключових проєктів, які анонсував міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко — електронні рішення для обліку обігу медичного канабісу в Україні, електронне призначення допоміжних засобів реабілітації, електронні медичні висновки для процесів усиновлення та отримання водійського посвідчення, нові модулі системи управління запасами ліків і медвиробів eStock, електронна черга на ендопротезування, а також запуск нових систем і реєстрів.

Важлива подія у сфері цифрового здоровʼя, яка очікує українців цьогоріч, — це запуск особистого кабінету пацієнта. На першому етапі всі користувачі кабінету зможуть переглянути декларацію про вибір лікаря, а також за потреби — переподати її та знайти нового спеціаліста. Крім того, за необхідності можна змінити свої персональні дані (наприклад, прізвище після одруження чи номер телефону).

Учасники заходу представили ключові досягнення у сфері електронної охорони здоров'я, зокрема:

  • вже реалізовані інформаційні системи (електронна система охорони здоров'я, електронні системи епіднагляду та безперервного професійного розвитку, системи e-Stock та MedData, Єдиний вебпортал вакантних посад у закладах охорони здоров’я тощо), які обʼєднують мільйони українців, сотні тисяч медпрацівників та десятки тисяч закладів охорони здоровʼя;
  • цифрові інструменти — електронні направлення та рецепти, медвисновки для е-лікарняних, про народження, COVID-сертифікати тощо;
  • 12 систем і реєстрів даних в охороні здоровʼя, побудованих на платформі Дія Engine. 

Під час саміту виступили також директор Європейського регіонального бюро ВООЗ Ганс Клюге, голова парламентського Комітету з питань здоров’я Михайло Радуцький, віцепрем'єр-міністр України з питань цифровізації Михайло Федоров, міжнародні партнери. Вони висвітлили важливість реформ і цифрових проєктів у сфері охорони здоров'я.

Захід відбувся за підтримки «Проєкту підтримки Дія», що Програма розвитку ООН в Україні реалізує за фінансування Швеції.

eHealth Summit 2024 демонструє, що цифровізація охорони здоров’я в Україні динамічно розвивається. МОЗ продовжує працювати над впровадженням нових технологій, які допомагають українцям бути здоровішими.

Раніше МОЗ і ВООЗ обговорили пріоритетні напрями співпраці.

За матеріалами МОЗ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Особливо небезпечні інфекції: стандарти дій медичного персоналу

Отримати додаткові бали під час акредитації закладу головній медичній сестрі допоможе належним чином підготовлений план дій у разі виявлення пацієнтів з особливо небезпечними інфекціями. Розробити всю необхідну документацію за темою удвічі легше, скориставшись прикладом
73209

Акредитація: використання ліків

Процеси використання ліків під час акредитації медзакладу контролюють шляхом перевірки документації, внутрішніх наказів та роботи персоналу. Будьте у всеозброєнні та дізнайтеся, що саме потрібно підготувати, щоб успішно пройти акредитацію.
5426

Внутрішньовенне краплинне введення лікарських засобів дитині

Скачайте алгоритм внутрішньовенного краплинного введення лікарських засобів, дізнайтеся про важливі правила техніки проведення процедури, а також перегляньте перелік оснащення для виконання маніпуляції дитині.
16447

Санітарно-епідемічне благополуччя — що перевіряють під час акредитації медзакладу?

Санітарно-епідемічне благополуччя включає дуже багато точок контролю — документація, організація навчання персоналу, профілактичні заходи, тестування персоналу тощо. Ми систематизували все, що контролюють під час перевірки, щоб ви могли на 100% підготуватися.
9291

Кадрові документи для акредитації медзакладу: повний перелік

Акредитація медзакладу — випробування не так на міцність, як на організованість і завбачливість. Документи з кадрових питань перевіряють особливо прискіпливо, а їх кількість та різноманіття майже шокують. Дізнайтеся, які саме документи потрібно підготувати та які кадрові питання варто залагодити вже зараз.
12627

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді