МОЗ і ВООЗ обговорили пріоритетні напрями співпраці

Під час зустрічі окреслили п'ять основних напрямів співпраці для підсилення стійкості системи охорони здоров’я України в умовах війни
Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко, директор Європейського регіонального бюро ВООЗ, доктор Ганс Клюге та голова Бюро ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт обговорили пріоритетні напрями співпраці для підтримки стійкості системи охорони здоров’я України в умовах війни, продовжуючи програму реформ і рух до відновлення системи охорони здоров’я. 
Вісім змін у ліцензуванні медпрактики з 15.07.2024

На початку заходу доктор Ганс Клюге поділився враженнями за результатами робочих поїздок до Дніпропетровської, Харківської та Полтавської областей. Віктор Ляшко висловив вдячність директору Європейського регіонального бюро ВООЗ за активну підтримку та зусилля, спрямовані на покращення здоров'я українців у надскладний час.

За його словами, Всесвітня організація охорони здоров’я відіграє надзвичайно важливу роль у забезпеченні швидкого реагування на кризи. МОЗ і ВООЗ працюють не тільки над відновленням медичної системи та відповідних послуг, а й над стратегічним розвитком. Також вони реалізують проєкт із оснащення лікарень резервними модульними котельнями, які є альтернативною системою опалення та забезпечують автономію на випадок аварійних відключень світла чи блекаутів. Ініціатива стала можливою завдяки допомозі уряду Німеччини. Заплановано облаштувати вісім таких модулів в Україні.

Під час зустрічі сторони обговорили можливості посилення співпраці у п'ятьох напрямах: 
  • реагування на гуманітарні кризи — співпраця у напрямку реагування на невідкладні медичні потреби в регіонах, які найбільше постраждали внаслідок повномасштабної війни. Ідеться про забезпечення в регіонах екстреної медичної допомоги, медичну евакуацію та реабілітацію постраждалих, постачання необхідного обладнання та медикаментів​ тощо; 
  • покращення системи екстреної медичної допомогинавчання персоналу, забезпечення координації служб на всіх рівнях, впровадження систем моніторингу та підтримку впровадження нових стандартів у меддопомозі​;
  • боротьба з інфекційними захворюваннями — співпраця у напрямі вакцинації, боротьбі з поліомієлітом, кором і краснухою, забезпечення безпеки пацієнтів та профілактиці інфекцій у лікарнях;
  • психічне здоров’я та реабілітація — співпраця щодо розбудови комплексної системи психічного здоров’я, яка включає як медичну допомогу, так і психологічну підтримку для людей, постраждалих від війни; 
  • міжнародна координація та партнерство — розвиток міжнародних медичних партнерств України з іншими країнами та організаціями, забезпечення доступу до передових технологій, обмін досвіду та знань між закладами. 

Очільник МОЗ підкреслив, що плідне співробітництво дає змогу українській системі охорони здоров'я ефективно розвиватися і підтримувати стійкість навіть в умовах викликів повномасштабної війни. 

За матеріалами МОЗ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Особливо небезпечні інфекції: стандарти дій медичного персоналу

Отримати додаткові бали під час акредитації закладу головній медичній сестрі допоможе належним чином підготовлений план дій у разі виявлення пацієнтів з особливо небезпечними інфекціями. Розробити всю необхідну документацію за темою удвічі легше, скориставшись прикладом
73151

Акредитація: використання ліків

Процеси використання ліків під час акредитації медзакладу контролюють шляхом перевірки документації, внутрішніх наказів та роботи персоналу. Будьте у всеозброєнні та дізнайтеся, що саме потрібно підготувати, щоб успішно пройти акредитацію.
5422

Внутрішньовенне краплинне введення лікарських засобів дитині

Скачайте алгоритм внутрішньовенного краплинного введення лікарських засобів, дізнайтеся про важливі правила техніки проведення процедури, а також перегляньте перелік оснащення для виконання маніпуляції дитині.
16440

Санітарно-епідемічне благополуччя — що перевіряють під час акредитації медзакладу?

Санітарно-епідемічне благополуччя включає дуже багато точок контролю — документація, організація навчання персоналу, профілактичні заходи, тестування персоналу тощо. Ми систематизували все, що контролюють під час перевірки, щоб ви могли на 100% підготуватися.
9284

Кадрові документи для акредитації медзакладу: повний перелік

Акредитація медзакладу — випробування не так на міцність, як на організованість і завбачливість. Документи з кадрових питань перевіряють особливо прискіпливо, а їх кількість та різноманіття майже шокують. Дізнайтеся, які саме документи потрібно підготувати та які кадрові питання варто залагодити вже зараз.
12622

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді