МОЗ розповіло про результати вступної кампанії

П’ять закладів вищої освіти, які зарахували найбільше першокурсників

МОЗ позитивно оцінило вступну кампанію — 2024, надто з огляду на умови й наслідки повномасштабної війни. Основна увага в цьогорічному формуванні обсягів державного замовлення зосереджувалася на актуальній кадровій потребі медичної системи, а також викликах, зумовлених війною. Так, наприклад, останнім часом щороку зростало державне замовлення на підготовку фахівців із реабілітації та лікарів-психологів. Окрім того, уперше студенти здобуватимуть ступінь магістра за спеціалізацією «Протезування-ортезування» й освіту лікарів-резидентів — за спеціальністю «Нейрохірургія».

Зміни в ДБН для ЗОЗ з 01.10.2024

2024 року до 15 закладів вищої медичної освіти, що підпорядковуються МОЗ, на спеціальності у сфері охорони здоров’я вступили 8368 абітурієнтів. Коштом держбюджету навчатимуться 4462 з них, решта 3906 — коштом фізичних та юридичних осіб, тобто «за контрактом». Загальна кількість заяв на місця державного замовлення становила 22 065.

П’ять закладів вищої освіти МОЗ, які зарахували найбільше першокурсників цьоріч:

  1. Національний медичний університет імені О. О. Богомольця;
  2. Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького;
  3. Вінницький національний медичний університет імені М. І. Пирогова;
  4. Харківський національний медичний університет;
  5. Івано-Франківський національний медичний університет.

На спеціальності в галузі знань «Охорона здоров’я» в заклади вищої освіти МОЗ вступили 7935 осіб, із них:

  • Медицина — 3716;
  • Стоматологія — 1544;
  • Терапія та реабілітація — 1207;
  • Медична психологія — 396;
  • Медсестринство — 352;
  • Фармація, промислова фармація — 317;
  • Педіатрія — 190;
  • Технології медичної діагностики та лікування — 134;
  • Громадське здоров’я — 79.

Нині серед пріоритетів для держави — підвищувати якість медичної освіти. МОЗ і надалі вживає заходів, що допоможуть удосконалити освітній процес, створити сучасні центри симуляційного навчання та єдиний оновлений навчально-дослідний лікувальний простір через утворення сучасних багатопрофільних університетських лікарень з одночасною оптимізацією використання потенціалу університетських клінік та клінічних баз кафедр.

Окрім того, МОЗ працює над тим, щоб освітні програми за медичними спеціальностями відповідали європейським стандартам і сучасному стану розвитку сфери охорони здоров’я. Також Міністерство докладає зусиль, щоб покращити матеріально-технічну базу медичних університетів, актуалізувати й удосконалити структуру, зміст та організацію проведення єдиних державних кваліфікаційних іспитів, зокрема й інтегрованих тестових іспитів «КРОК» та обʼєктивного структурованого клінічного іспиту (ОСКІ) на всіх рівнях освіти. Крім того, МОЗ наразі розробляє систему незалежного моніторингу якості освітніх програм у сфері охорони здоров’я на рівнях вищої та післядипломної освіти.

За матеріалами Експертус Медзаклад

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Особливо небезпечні інфекції: стандарти дій медичного персоналу

Отримати додаткові бали під час акредитації закладу головній медичній сестрі допоможе належним чином підготовлений план дій у разі виявлення пацієнтів з особливо небезпечними інфекціями. Розробити всю необхідну документацію за темою удвічі легше, скориставшись прикладом
73151

Акредитація: використання ліків

Процеси використання ліків під час акредитації медзакладу контролюють шляхом перевірки документації, внутрішніх наказів та роботи персоналу. Будьте у всеозброєнні та дізнайтеся, що саме потрібно підготувати, щоб успішно пройти акредитацію.
5422

Внутрішньовенне краплинне введення лікарських засобів дитині

Скачайте алгоритм внутрішньовенного краплинного введення лікарських засобів, дізнайтеся про важливі правила техніки проведення процедури, а також перегляньте перелік оснащення для виконання маніпуляції дитині.
16440

Санітарно-епідемічне благополуччя — що перевіряють під час акредитації медзакладу?

Санітарно-епідемічне благополуччя включає дуже багато точок контролю — документація, організація навчання персоналу, профілактичні заходи, тестування персоналу тощо. Ми систематизували все, що контролюють під час перевірки, щоб ви могли на 100% підготуватися.
9284

Кадрові документи для акредитації медзакладу: повний перелік

Акредитація медзакладу — випробування не так на міцність, як на організованість і завбачливість. Документи з кадрових питань перевіряють особливо прискіпливо, а їх кількість та різноманіття майже шокують. Дізнайтеся, які саме документи потрібно підготувати та які кадрові питання варто залагодити вже зараз.
12622

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді