Медичні дані людей із ВІЛ в ЕСОЗ надійно захищені — НСЗУ

НСЗУ розповіла про модуль «Чутливі дані»

Медичні дані людей з ВІЛ в електронній системі охорони здоров’я (далі — ЕСОЗ) надійно захищені завдяки модулю «Чутливі дані». Про це зазначив директор Департаменту розвитку електронної системи охорони здоров’я НСЗУ Дмитро Черниш під час пресконференції, присвяченої завершенню п’ятирічного проєкту ACCESS Pro: «Доступ спільнот до послуг з догляду та лікування ВІЛ через сучасні інформаційні системи та кращий зв’язок із послугами». Проєкт реалізувала «100% життя» — Мережа ЛЖВ за підтримки USAID Ukraine — USAID Україна задля своєчасної медичної допомоги вразливим категоріям населення та боротьби з ВІЛ/СНІД, туберкульозом і гепатитами.

Цифрові навички у роботі медпрацівника — навчальна програма

Дмитро Черниш розповів, що із запуском Програми медичних гарантій потрібно було забезпечити доступ до медичних послуг для пацієнтів з ВІЛ, для цього потрібно було убезпечити їхні дані в ЕСОЗ згідно з національним та міжнародним законодавством. У результаті співпраці з проєктом ACCESS Pro НСЗУ як власнику системи eHealth вдалося інтегрувати людей, які живуть з ВІЛ, у загальну систему електронних медичних карток в Україні. Інтегрувати так, що інформація про них захищена, не може бути доступна чи передана третім особам. Відповідний функціонал називається «Чутливий модуль».

Розробка і запуск модуля чутливих даних допомогли спростити доступ до медичних даних для медичних працівників через рівні доступу й одночасно захистити інформацію пацієнтів. Також вдалося модифікувати функціонал кодування діагнозів психічних захворювань та ВІЛ-інфекцій у центральній базі даних ЕСОЗ.

Голова Координаційної ради БО «100% Життя» Дмитро Шерембей додав, що завдяки проєкту ACCESS Pro його персональні дані, як і 124 тис. українців з ВІЛ, захищені. За його словами, захищені понад 220 тисяч медичних карток у системі, 31 лабораторія працює в Україні завдяки системам, розробленим у рамках проєкту, а також 547 клінік і центрів надання послуг. Людина, яка туди приходить точно знає, що всі її персональні дані в безпеці. Ці системи дають можливість правильно управляти лікуванням, тестуванням, послугами, які надають пацієнтам. Перша електронна медична картка в ЕСОЗ зроблена в Україні завдяки цьому проєкту. Ідеться про повагу до прав людини, можливість бути захищеним, безпеку. Система охорони здоров’я завжди має відповідати таким стандартам.

Окрім того, в рамках проєкту впроваджена інформаційна система соціально значущих хвороб, яку використовує Центр громадського здоров’я, заклади, які надають медичні послуги людям з ВІЛ, туберкульозом та пацієнтам, які отримують замісну підтримувальну терапію. Також розроблений концепт взаємодії між інформаційною системою соціально значущих хвороб й ЕСОЗ для двостороннього обміну інформацією. 

Езра Барзілай, директор Центру контролю та профілактики захворювань (CDC) в Україні, назвав одним із головних досягнень проєкту саме розробку інформаційної системи з питань ВІЛ, туберкульозу та замісної підтримувальної терапії. Створені лабораторні системи містять понад 600 тис. медзаписів з понад 700 медзакладів. Під час повномасштабної війни система управління інформацією стала критично важливим інструментом, оскільки через російські обстріли знищено чимало паперових медичних документів. Але завдяки інформаційній системі вдалося зберегти безперервність догляду і лікування найбільш вразливих груп населення.

За матеріалом Експертус Медзаклад

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Як працює електронна система охорони здоров'я

З'ясуйте зі статті, які можливості забезпечує медзакладам і пацієнтам електронна система охорони здоров'я, які заклади мають там зареєструватися та які технічні вимоги до електронних медичних інформаційних систем
36877

Як штучний інтелект трансформує роботу керівника медичного закладу, лікаря та медсестри

Розглянемо основні способи застосування штучного інтелекту в роботі різних медичних працівників на основі аналітики української AI-платформи телефонії, колтрекінгу та аналітики дзвінків Ringostat
2096

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді