МОЗ розповіло про напрями розвитку системи реабілітаційної допомоги

МОЗ продовжує впроваджувати флагманський проєкт МОЗ «Розвиток системи реабілітаційної допомоги» в рамках реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні

Проєкт МОЗ «Розвиток системи реабілітаційної допомоги» — відповідь на нові виклики, які постали перед країною через повномасштабну війну, особливо в контексті безбар’єрності, що стала одним із ключових пріоритетів. Наразі активно розвивається доказова, доступна та людиноцентрична реабілітаційна допомога, яку надають мультидисциплінарні команди.

Зміни в ДБН для ЗОЗ з 01.10.2024

Станом на серпень  2024 року НСЗУ за напрямом реабілітації законтрактувала 498 медзакладів. Загалом, наразі безоплатну для пацієнтів реабілітаційну допомогу стаціонарно надають 316 медзакладів по всій Україні, амбулаторно — 473. За перші вісім місяців 2024 року держава оплатила медзакладам понад 1,9 млрд грн у межах пакета програми медгарантій «Реабілітаційна допомога дорослим і дітям в стаціонарних умовах». 

Для наймолодших пацієнтів (до 3 років) продовжує діяти окремий пакет «Медична реабілітація немовлят, які народилися передчасно та/або хворими, протягом перших трьох років життя». Послуги надає 131 медзаклад.

Для порівняння, у 2022 році реабілітаційні відділення по всій країні надавали менше ніж 4000 реабілітаційних сеансів на добу. У 2024 році маємо вже майже 10 000 сесій. Це означає, що значно більше пацієнтів можуть отримати реабілітацію в необхідному їм обсязі. Послуги з безоплатної та доказової реабілітаційної допомоги в умовах стаціонару цьогоріч отримали 85 825 тисяч пацієнтів.

Із 2024 року оплата медзакладам за надані послуги з реабілітації залежить від важкості травми людини, аби деякі відділення не брались лише за легші випадки. Визначено чотири категорії складності реабілітаційної допомоги. Перша категорія охоплює найважчі випадки — два діагнози, пов’язані з травмами головного мозку, спинного мозку або внутрішніх органів. До цієї категорії НСЗУ застосовує підвищувальний коефіцієнт 2,1. Кожен пацієнт має право на 8 циклів реабілітації на рік, тривалістю щонайменше 14 днів кожен. 

Ключова мета — зробити послуги з якісної, доказової та безбарʼєрної реабілітації  доступними для всіх, хто її потребує. Реабілітаційний процес має розпочинатись для пацієнта якомога раніше, ще в гострому періоді. Це дає змогу забезпечити якнайкращі результати відновлення людини після травми чи захворювання.

За основу моделі розвитку реабілітації МОЗ узяло ізраїльський досвід. Він враховує потреби як цивільних, так і військових. Отже, не втратить актуальність навіть після війни й не призведе до утворення надлишку реабілітаційних відділень. Саме тому в країні тримає робота над розбудовою системи реабілітації на базі спроможної мережі медичних закладів. Реабілітаційні відділення на 30—60 ліжок мають зʼявитись у кожній великій (кластерній і надкластерній) лікарні. Мета — 7800 ліжко-місць для пацієнтів у 221 медзакладі по всій країні. 

Цьогоріч, МОЗ провело моніторингові візити до 22 закладів спроможної мережі, де вже працюють стаціонарні реабілітаційні відділення. Завданням було виявити потреби в покращенні якості та доступності реабілітаційної допомоги. Зокрема, йшлося і про дотримання рекомендацій щодо забезпечення безбар’єрності під час надання медичної допомоги.

Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко зазначив, що мета проєкту «Розвиток системи реабілітаційної допомоги» — допомогти людині усунути бар’єри для активного життя. Запит на реабілітаційну допомогу очікувано збільшується через війну і серед цивільних, і серед військових: щороку її потребують близько 250 000 пацієнтів.

Віктор Ляшко нагадав, що на початку року МОЗ затвердило Методичні рекомендації щодо запровадження принципів безбар’єрності під час надання медичних та реабілітаційних послуг в закладах охорони здоров’я (наказ МОЗ від 06.02.2024 № 198). Це допоміжний інструмент для медзакладів, який дає розуміння, як облаштувати безбар’єрні простори та зробити їх зручними для людей з порушенням мови, слуху, зору, руху, родин з дітьми, осіб похилого віку тощо. Міністр наголосив, що безбар’єрність — важливий елемент для всіх реабілітаційних просторів. Сучасна, ефективна, доказова система реабілітації, що базується на кращих світових практиках, доступна в кожній громаді та безоплатна для пацієнта — внесок медичної сфери у відновлення людини.

На базі прогресивних реабілітаційних відділень створюють центри досконалості для підвищення кваліфікації фахівців з реабілітації та впровадження передових методів реабілітаційної допомоги. Ці центри функціонують як тренінгові хаби для інших реабілітаційних команд й активно впроваджують новітні практики, що відповідають міжнародним стандартам. Уже маємо приклади центрів досконалості, які демонструють чудові результати і застосовують найкращі практики. Наразі їх сім — в Києві, Івано-Франківську, Дніпрі, Ужгороді, Вінниці та Тернополі.

Запроваджено експериментальний проєкт із підготовки фахівців з реабілітації у сфері охорони здоровʼя за дуальною формою навчання. Серед головних цілей проєкту – підготовка висококваліфікованих медичних працівників, удосконалення освітніх програм у закладах вищої освіти, збільшення практичної частини підготовки фахівців, ширше залучення закладів охорони здоров’я до підготовки медичних кадрів та збільшення кількості фахівців у реабілітаційних відділеннях. Проєкт триватиме два роки, а за його підсумками МОЗ ухвалить рішення про масштабування в межах всієї країни. 

Триває забезпечення сучасної, доказової та ефективної реабілітації без бюрократії та паперів. Для цього процес реабілітації пацієнта цифровізований і фіксується в електронній системі охорони здоровʼя (ЕСОЗ). Це черговий крок України в інтеграції найкращих світових стандартів, зокрема й у сфері цифрового розвитку. У результаті медпрацівникам не доведеться заповнювати паперові журнали, усі учасники мультидисциплінарної реабілітаційної команди матимуть змогу оперативно обмінюватися інформацією та відстежувати динаміку реабілітації.

Також продовжує функціонувати механізм призначення допоміжних засобів реабілітації людям зі стійким обмеженням життєдіяльності, які мають статус «особа з інвалідністю» або «дитина з інвалідністю». МОЗ удосконалило процес отримання засобів для постійного користування ще до встановлення статусу інвалідності. Так пацієнти отримуватимуть необхідні засоби без затримок. Будь-який пацієнт, який проходить реабілітацію, має право отримати всі необхідні асистивні технології безоплатно.

МОЗ також працює над розширенням програми реімбурсації ліків і медичних засобів, які є найбільш затребуваними серед ветеранів і мають доказову базу.

За матеріалами Експертус Медзаклад

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Як визначити групу крові: алгоритми

Скачайте алгоритми визначення групи крові. Докладні інструкції враховують необхідне обладнання, документацію та правила техніки безпеки
87003

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
9358

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді