Як повідомляти про незнижувальний запас препаратів крові: роз’яснення Держлікслужби

Держлікслуба пояснила, як правильно і вчасно повідомляти про незнижувальний запас препаратів крові

Правова освіта медпрацівників

Відповідно до абзацу п’ятого пункту 7 Порядку тимчасового зупинення експорту препаратів крові, вироблених із заготовленої на території України плазми крові для фракціонування, затвердженого постановою КМУ від 15.09.2021 № 961 (зі змінами), виробник до 10 числа кожного місяця інформує уповноважений орган у сфері донорства крові та компонентів крові, функціонування системи крові про:

  • стан збереження незнижувального запасу;
  • наявні залишки готової продукції;
  • заплановані об’єми експорту;
  • об’єми препаратів крові, фактично поставлені на запити закладів охорони здоров’я.

Інформувати потрібно в паперовій та/або електронній формі засобами електронної пошти або інформаційно-комунікаційних систем.

Незнижувальний запас препаратів крові визначають як зарезервований тримісячний запас із розрахунку 160 кілограмів білка (в еквіваленті готової продукції, напівпродукту або осаду білкової фракції) на місяць. Сумарна частка готової продукції та напівпродукту незнижувального запасу повинна становити не менше 80%.

Держлікслужба пропонує повідомляти інформацію про стан збереження незнижувального запасу, наявних залишків готової продукції, запланованих об’ємів експорту та об’ємів препаратів крові у вигляді таблиці.

Раніше Уряд урегулював обмеження на експорт препаратів крові.

За матеріалами Держлікслужби та Експертус Медзаклад

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

СОПи для медсестер: зразки

Зібрали СОПи для медсестер, які можуть знадобитися в щоденній роботі. Зокрема визначили й ті, що актуальні під час воєнного стану
178793

Програма підвищення кваліфікації у Вищій школі БПР «Правова освіта медпрацівників: як захиститися від конфліктів, штрафів та суду»

Після навчання знатимете, у яких випадках закон на вашому боці і почуватиметеся впевнено під час догляду пацієнтів, спілкування з керівником, перевірок державних органів
4663

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді