Уряд урегулював обмеження на експорт препаратів крові

Держава посилює контроль за експортом препаратів крові

КМУ врегулював обмеження на експорт препаратів крові

КМУ постановою від 18.07.2024 № 825 вніс зміни до Порядку тимчасового зупинення експорту препаратів крові, вироблених із заготовленої на території України плазми крові для потреб фракціонування. Уряд визначив чіткі процедури та обмеження для здійснення експорту препаратів крові на період дії воєнного стану.

Чи потрібна окрема ліцензія на обіг медичного канабісу

У період дії воєнного стану експорт препаратів крові дозволений, лише якщо виробник підтвердить наявність незнижувального запасу готових препаратів крові, а також виключно за умови повного забезпечення ними системи охорони здоров’я України.

Незнижувальний запас встановлюється як тримісячний резерв із розрахунку 160 кілограмів білка (в еквіваленті готової продукції, напівпродукту або осаду білкової фракції) на місяць. При цьому сумарна частка готової продукції та напівпродукту незнижувального запасу має бути не меншою за 80%.

Виробник до 10 числа кожного місяця письмово (або в електронній формі) інформує Держлікслужбу:

  • про стан збереження незнижувального запасу;
  • наявні залишки готової продукції;
  • заплановані об’єми експорту;
  • об’єми препаратів крові, фактично поставлені на запити закладів охорони здоров’я.

Держлікслужба стежитиме за дотриманням заявлених запасів. Це послідовна політика щодо посилення ролі Держлікслужби як уповноваженого органу у сфері донорства крові та компонентів крові, функціонування системи крові відповідно до законодавства про систему крові. 

Водночас КМУ може призупинити експорт препаратів крові, вироблених із плазми крові, заготовленої на території України, за поданням МОЗ у разі незабезпечення потреб системи охорони здоров’я України в таких препаратах.

Нагадаємо, 25 лютого 2022 року експорт препаратів крові було призупинено у звʼязку з введенням воєнного стану. Проте уже 7 травня 2022 року у звʼязку з повним забезпеченням потреб закладів у таких препаратах експорт відновили.

За матеріалами КМУ та Експертус Медзаклад

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Гемофілія: симптоми, класифікація, лікування

Клінічні прояви, класифікація, діагностика та лікування: до Всесвітнього дня гемофілії 17 квітня читайте та скачуйте протокол медичної допомоги при цьому захворюванні
5774

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді